自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

做父母既用心良苦,計劃送子女去新加坡求學,三大原因,都有佢既道理

楊茜堯與羅子溢結婚後生下一子一女,夫婦除了經常拍住上揾真銀外,更經常在社交網站上分享親子溫馨日常。雖然一對子女年紀尚幼,羅子溢分享育兒心得時自爆過於心軟無法做虎爸,更透露計劃安排子女日後到新加坡留學,原因是不想子女求學的地方過於西化、過於放縱。

楊茜堯與羅子溢婚後育有一對子女,女兒今年3歲,兒子1歲。為了給孩子最好的生活,楊茜堯與羅子溢密密拍劇,羅子溢最近便到新加坡出席活動,並接受新加坡傳媒訪問談育兒心得。

羅子溢表示,他和太太楊茜堯不是虎爸虎媽,因此不希望孩子接受填鴨式的教育,只希望他們有個開心的童年。他自言自己對住子女容易心軟,但當孩子犯錯時還是會處罰的,但絕對不會體罰。他舉例指,女兒曾經被罰站,但他處罰過後會跟女兒解釋,是因為做錯事而要罰企。

子女年紀尚幼,羅子溢不諱言指已做好準備,將來或者會安排子女到外國留學,而他和楊茜堯的首選是新加坡,原因是不想求學的地方過於西化及過於放縱。

為何會選擇新加坡?他解釋主要考慮到3點,新加坡的治安比較穩定,若子女去西方國家求學難免會擔心安全;新加坡距離香港近,若子女有甚麽事,他也可以隨時坐飛機前往探望;第三個原因是新加坡的教育比較有規律,不會過於放縱。

他最後透露,女兒正值求學年齡,他和太太已經留意香港的新加坡國際學校,希望先送子女入新加坡國際學校讀書,但笑言不容易被錄取。

為女兒幸福而改名

羅子溢原名為羅仲謙,有傳兩夫婦改名是為了求子,他曾經解釋指,夫婦的新名字是送給女兒的禮物:「因為個女個名係搵師傅改嘅,但係師傅指如果想個女好啲,父母也要配合一下,產生個化學作用先會夠大,所以我哋都決定一齊改。」

由於羅仲謙及楊怡的名字,早已深入民心,二人對於改名非常掙扎:「很掙扎,是非常掙扎!但做人父母最終還是以女兒的幸福為優先考慮,雖然我新名字像是為了求子,但並不是這樣。」

男爵府

回覆樓主:

新加坡讀書輕鬆d咩
我買新加坡補充練習,難過香港版好多

E_gold8806    發表於 23-3-6 17:22

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

新加坡讀書唔會輕鬆
佢地英文口音同我地有出入, 不過學英文文法佢地執得好正

大宅

回覆樓主:

新加坡讀書出名辛苦,果邊大學畢業人工又低

真係好揀唔揀

複式洋房

jadis888 發表於 23-3-6 12:09
做父母既用心良苦,計劃送子女去新加坡求學,三大原因,都有佢既道理

子爵府

我估應該係小學安排啫
近香港大陸
方便照顧

珍珠宮

回覆樓主:

咁細個去外國讀
咁媽媽都要跟埋去啦

la_source    發表於 23-3-6 12:50

伯爵府

回覆 jadis888 的帖子

新加坡內卷仲嚴重過大陸。如果讀國際學校係香港讀唔得?起碼跟身。佢地新加坡有親戚可照顧小朋友?

子爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

口音難聽
唔會揀星加坡

大宅

jadis888 發表於 23-3-6 12:09

睇到最後幅相先識佢哋改曬名

大宅

ChaBean 發表於 23-3-6 12:17
新加坡讀書輕鬆d咩
我買新加坡補充練習,難過香港版好多

或者仲有其他因素

男爵府

點解唔返大陸讀國際學校? 仲好過新加坡喇

伯爵府

kiki1230 發表於 23-3-6 12:24

真係好揀唔揀

唔洗咁認真,新加坡傳媒訪問佢吖嘛!梗係搵D嘢嚟講,順便擦下"坡鞋" ,搏曝多D光啫

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

任佢講啫,新加坡讀書輕鬆啲唔填鴨,果邊讀書出曬名深,佢以為係咪係囉。

大宅

Mimmy 發表於 23-3-6 12:18
新加坡讀書唔會輕鬆
佢地英文口音同我地有出入, 不過學英文文法佢地執得好正 ...

唔正宗但係講得難唔難聽先?

大宅

kiki1230 發表於 23-3-6 12:24

真係好揀唔揀

點解佢哋會去嗰邊

大宅

ilej 發表於 23-3-6 12:30
我估應該係小學安排啫
近香港大陸
方便照顧

可能呢個先係重點

大宅

namnamnamlolo 發表於 23-3-6 12:32
咁細個去外國讀
咁媽媽都要跟埋去啦

唔係都唔放心

伯爵府

2024年龍年勳章

蕃薯仔媽媽 發表於 23-3-6 12:42
唔洗咁認真,新加坡傳媒訪問佢吖嘛!梗係搵D嘢嚟講,順便擦下"坡鞋" ,搏曝多D光啫
...

明顯係啦
轉頭咪讀香港國際學校

大宅

ilovebb2019 發表於 23-3-6 12:33
回覆 jadis888 的帖子

新加坡內卷仲嚴重過大陸。如果讀國際學校係香港讀唔得?起碼跟身。佢地新加坡有親戚 ...

唔知我哋咁多

首頁

尾頁

跳至