自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

問左律師,因為我成交日係4月4,未知對面幾點送野過黎,但下晝先處理到哂所有文件,佢當日都未必入到張支票係我戶口,變左要4月6先入,跟住又係紅日,可能要11號先收到,好無安全感
可以點做

大宅

你可以自己上去攞cheque

男爵府

15週年勳章

Siusiuren 發表於 23-3-7 09:34
問左律師,因為我成交日係4月4,未知對面幾點送野過黎,但下晝先處理到哂所有文件,佢當日都未必入到張支票 ...

所以成交日 不定在假期前會比較好
Agent 冇提你?

不過你可以要求律師開票 開你有既銀行戶口 如你有中銀 就開中銀票
然後4/4親身去拎票 趕5點前入票
(之前同律師講定需要4/4入票 盡趕
你就話等錢使 or 等住比訂金人)

我既經驗係 成交日 其實3/4點左右 律師已經有票
然後趕得切入 因為相同銀行 所以入完即時見到條數
個心定好多

大宅

工程進行中 發表於 23-3-7 09:45
Agent 冇提你?

你係自己拎支票自己入票?唔係律師幫你入票?

大宅

工程進行中 發表於 23-3-7 09:45
Agent 冇提你?

個agent完全無提我地,

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

正常唔會係假期前後成交 (律師樓又驚趕唔切對數),agent都唔提你
珍惜 感恩
You got this!!

大宅

tingbb@mama 發表於 23-3-7 09:58
正常唔會係假期前後成交 (律師樓又驚趕唔切對數),agent都唔提你

唉好驚

水晶宮

Siusiuren 發表於 23-3-7 09:50
個agent完全無提我地,

唔提又不是有錯嘅…

侯爵府

牛年勳章

其實都係正常程序,票係你律師樓開俾你,唔係買家直接俾你,佢先打錢俾佢果邊律師樓,然後由佢律師樓開票俾你律師樓,5點前送到,一般做法你律師樓約你4點左右上去收票,咁你即日入銀行。如對家係有按揭在身,其實錢都係銀行同律師樓之間嘅deal,唔需要太擔心,當然唔係話完全無風險,險非律師樓忽然破產,或有其他issue,但一般程序都係如此

varievarie    發表於 23-3-7 13:32

伯爵府

你4號一定收到票,只不過你入唔入到銀行,張票係你手唔洗驚

大宅

糯米米糍 發表於 23-3-7 12:44
其實都係正常程序,票係你律師樓開俾你,唔係買家直接俾你,佢先打錢俾佢果邊律師樓,然後由佢律師樓開票俾 ...

因為律師個邊話有機會當日入唔到俾我,但之後又紅日,咁樣其實係咪我自己入返張支票好啲?

大宅

SKLH 發表於 23-3-7 12:47
你4號一定收到票,只不過你入唔入到銀行,張票係你手唔洗驚

係咪唔好留係律師樓俾佢幫我入?佢話有機會當日幫我入唔到銀行,變左張支票要留律師樓留到6號

侯爵府

牛年勳章

Siusiuren 發表於 23-3-7 12:49
因為律師個邊話有機會當日入唔到俾我,但之後又紅日,咁樣其實係咪我自己入返張支票好啲?
...

我會自己入,自己收錢最緊張,一收到即時盡快趕去最近嘅分行入,我最近兩個成交都係咁,即日入,下一個工作天3點後過到數,如果下一日係星期六,就要到星期一嘅3點後

珍珠宮

Siusiuren 發表於 23-3-7 12:49
...

你4點前攞到同入到票先有用, 不過睇嚟難啲, 同埋入到票你都要等兩日先用到筆錢, 其實冇乜幫助

子爵府

個機制係, 對方先入數去對方的律師行, 再由對方律師行開支票

所以理論上對方已比錢, 但律師行信唔過就無辦法

伯爵府

Siusiuren 發表於 23-3-7 12:52
係咪唔好留係律師樓俾佢幫我入?佢話有機會當日幫我入唔到銀行,變左張支票要留律師樓留到6號
...

如果有時間我會去攞,中環間間銀行都有,律師知你親身攞點都著緊

大宅

whyyou 發表於 23-3-7 12:53
你4點前攞到同入到票先有用, 不過睇嚟難啲, 同埋入到票你都要等兩日先用到筆錢, 其實冇乜幫助
...

問左支票截數依家係五點半,其實係想知張支票入左戶口安心啲

大宅

SKLH 發表於 23-3-7 12:58
如果有時間我會去攞,中環間間銀行都有,律師知你親身攞點都著緊

我當日係要上埋去簽埋文件,所以我都想自己入返支票安心啲

珍珠宮

qpalzm 發表於 23-3-7 12:55
個機制係, 對方先入數去對方的律師行, 再由對方律師行開支票

所以理論上對方已比錢, 但律師行信唔過就無辦 ...

之前有單律師樓出事
我早排賣樓都親自去入票
都驚驚地

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Siusiuren 發表於 23-3-7 09:34
問左律師,因為我成交日係4月4,未知對面幾點送野過黎,但下晝先處理到哂所有文件,佢當日都未必入到張支票 ...
第一次?唔怕已經到律師戶口內

首頁

尾頁

跳至