自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

去日本一家大細用邊間好?

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

我四月去日本, 上 ZURICH 網站買左, 佢有三個 PLAN, 睇下邊個PLAN啱自己, 打佢個優惠碼 : TRAVEL15 於3 月31日前買有85折

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

買左 Zurich

大宅

波子 發表於 23-3-10 09:50
我四月去日本, 上 ZURICH 網站買左, 佢有三個 PLAN, 睇下邊個PLAN啱自己, 打佢個優惠碼 : TRAVEL15 於3 月 ...

謝謝!但知唔知中銀ok嗎?

大宅

yuensiu 發表於 23-3-10 10:01
買左 Zurich

謝謝!我三年前好似用過中銀同藍十字only

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

peralbebe 發表於 23-3-10 11:32
未買過呀

男爵府

最近去買蘇黎世,搵agent買,claim過好快
曾經買過中銀,想claim好麻煩,永不錄用

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

蘇黎世多人讚

翡翠宮

畀面勳章

我用過AXA。上網買唔駛經agent,自己上網入claim,一星期左右收到錢
日日是好日

伯爵府

我自己早幾日買咗hsbc,原來係依家covid已經變咗流行病,基本上間間都話如果係當時傳染咗睇醫生都有得claim旅費或醫療,但唯獨hsbc係返咗嚟香港14日內驗到都可以claim醫療,我問咗幾間包括zurich,axa,三井,安聯,中銀都冇呢個,所以我買咗hsbc。希望幫到你。因為我上次去旅行正正係返咗香港了鼻先知道中咗。睇咗幾千蚊醫生。好彩當時都係買hsbc所以有得claim。

珍珠宮

五月去大阪,今日買咗安聯

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

豐隆

珍珠宮

peralbebe 發表於 23-3-9 14:10

豐隆claim 過2次,藍十字1次,兩間都好。蘇黎世有不愉快經歷,一定唔考慮。

伯爵府

peralbebe 發表於 23-3-9 14:10

2月去日本,返香港,出了機場才見到行李箱鎖爛了,claim不到航空公司,好好彩自己買了旅行保險,最後賠了700元

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

疫情前不幸試過claim中銀,touch wood猶幸順利full claim咗大概10萬蚊俾我,無話托手踭。其實最緊要係你自己要醒目唔怕煩、識得點樣電話溝通文件溝通、識得要拎要保留啲乜嘢文件、點樣填點樣交、清楚知道可以claim佢啲乜嘢之類⋯
我之前都喺度分享過長文,你有興趣得閒可以當遊記咁睇吓:
想分享吓旅遊經歷&保險索償
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22547516

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

hfl2000 發表於 23-3-10 20:03
疫情前不幸試過claim中銀,touch wood猶幸順利full claim咗大概10萬蚊俾我,無話托手踭。其實最緊要係你自 ...

仲有想分享吓我咁啱早幾日喺fb見到既post;
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0pSSkHt4TwyqTTgPAhk9FdNPgmGgqEUFEuds3v39KXYdwrenAmtX2iqWAGokpod5Dl&id=100076166405479&mibextid=qC1gEa
睇完呢個post我先至知道,點解我當年啲救護員&醫院人員咁緊張問清楚我哋有冇買保險、要我哋拎份保單出來俾佢睇(好彩我有印出來隨身攜帶)&要我哋打電話去問清楚個保障金額有幾多、點解要喺救護車等咁耐先至開車去醫院(因為救護員要遂間打去問醫院肯唔肯收外國遊客急症⋯⋯)
attach1/tmp/phpHGj9Vu

attach2/tmp/php33043f

男爵府

happylogin 發表於 23-3-10 18:50
我自己早幾日買咗hsbc,原來係依家covid已經變咗流行病,基本上間間都話如果係當時傳染咗睇醫生都有得claim ...

中covid睇幾千蚊醫生

伯爵府

jasul 發表於 23-3-10 21:04
中covid睇幾千蚊醫生

因為咳咗好耐。反正有得claim,所以睇醫生,醫生要開特效藥,所以每次都好貴。

伯爵府

MissMaMa 發表於 23-3-10 19:26
豐隆claim 過2次,藍十字1次,兩間都好。蘇黎世有不愉快經歷,一定唔考慮。
...

豐隆冇疫症前成日買佢,因為夠平。但有次由大阪坐郵輪去九州,但係因為打風停航,要book飛機飛過去,額外多出酒店及飛機票錢,全部話冇得claim,所以之後我買保險都要睇清楚條款,寧願比多少少錢

大宅

請問有冇邊間可以claim 到手機遗失或損壞,謝謝!

首頁

尾頁

跳至