自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

前幾日領養咗隻貓,係一路都好想做
但唔點解當佢黎左之後個人突然覺得好stressful好有壓力,擔心佢病唔知點算,又擔心自己如果行開幾日佢又唔知點算,又擔心自己份工忙唔係好多時間陪到佢
係個人唔個點解好stressful ,好似一個好大責任但我未識handle 咁
利申:一定一定唔會棄養

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 Barbarbarrr 的帖子

你本身係容易焦慮既人嗎?貓貓幾歲?如果成貓其實好少話有病痛,定期打針滴藥就OK。
貓貓本身亦不太需要主人長時間陪伴,除左一啲貓貓本身有分離焦慮。
至於行開幾日可以寄放寵物酒店,不需要太焦慮,放輕鬆。
小動物只需要你用心愛護他已經夠了

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Barbarbarrr 發表於 23-3-13 00:38
但唔點解當佢黎左之後個人突然覺得好stressful好有壓力,擔心佢病唔知點 ...

你養貓冇諗清楚呢d 問題?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

新手初養驚唔識養,驚照顧得唔好都正常,

唔洗擔心,而家科技發達,唔識就上黎問,

fb都好多貓群組好多資訊參考下,

睇醫生又得。

遲下你多左經驗養多隻一齊玩

子爵府

2024年龍年勳章

但唔點解當佢黎左之後個人突然覺得好stressful好有壓力,擔心佢病唔知點 ...

係呀!養(emoji)物係會有某方面既壓力,
但開心既時間一定比較多,睇返轉頭更是冇野可代替。
Life must go on

子爵府

2023年兔年勳章

最緊要有愛心同埋耐性,俾貓貓感受到你對佢嘅關懷同埋照顧,貓貓便會生活得好,你的愛會同佢建立起深厚的感情,壓力感自然沒有了。

男爵府

lovemisha 發表於 23-3-13 00:41

你本身係容易焦慮既人嗎?貓貓幾歲?如果成貓其實好少話有病痛,定期打針滴藥就O ...
原來有貓酒店 之前有朋友去幾日旅遊 又話無貓酒店收留佢d貓

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

Relax! 初期會好緊張,比D時間自己同佢,只要地方乾淨,足夠食物,打齊針,就大家慢慢適應! Btw, 記得装貓網

男爵府

其實貓咪比人更識照顧自己,只要有足夠食物同水,你唔駛太擔心佢。我之前去旅行,貓自己一個留在家一個星期都ok。

珍珠宮

我都準備領養又係新手
又有你講呢d擔心既感覺

伯爵府

sweetmomo 發表於 23-3-13 01:49
原來有貓酒店 之前有朋友去幾日旅遊 又話無貓酒店收留佢d貓
貓去寵物酒店住你預佢會絕飲絕食,貓對新環境適應比狗弱好多

子爵府

回覆樓主:

其實同我生B一樣嘅心情,即係即使預咗有呢啲責任,但係個B出咗世就好多嘢諗,驚呢樣驚嗰樣好大壓力,係正常嘅,放鬆啲,好好享受養寵物的樂趣,你錫佢佢會感受倒,唔好太緊張。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

證明你係一個好有責任感,好有愛心的人。

我同你一樣,養貓原本諗住多個伴玩吓,點知好大壓力,而家其中一隻貓仲要病左,預算前後10萬醫藥費。仲有帶佢睇醫生時間和額外照顧的心機。每晚唔可以太夜返,因為要依時幫病貓打針餵藥。

有得時光倒流,我一定唔會養。

利申,不會棄養。
attach0/tmp/phphNIEoB

公爵府

2024年龍年勳章

我都懋~

水晶宮

你係新手,有d忐忑不安都好正常。我決定養狗,未接狗狗前幾日,直頭有d失眠添。

養落就駕輕就熟,唔使太擔心。

水晶宮

回覆樓主:

你應該諗,佢比緊一個幸福的家佢錫佢,令佢衣食無憂,剩係呢點已經幸福過一切。

伯爵府

建議買定保險,$2-300+一個月,香港睇獸醫好貴,貴過人

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

完全理解你的壓力。我都想養貓咪,但一直都未養,原因怕自己對貓咪照顧不周,諗到哩點我就唔敢養。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

難怪有媽媽會產後抑鬱,放鬆心情吧!
放下自在

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

新手係咪領養唐貓好D? 粗養過純種貓?

首頁

尾頁

跳至