自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

忘記小建議 : 大家記得先在香港學好簽自己中文簡體名, 我自己無論簽開電話咭 +銀行戶口, 費是對唔到就功虧一簣!

我早上10 時已到, 搞到12: 30 才開完戶, 入埋錢, 綁定咭.

除了入內對住部機整咭外, 在門外掃二維碼, 入資料等, 好難才問到職員, 門口只得2 人.

當中涉及要上載住址證明及大陸手機已註冊圖( 不知實際叫咩名)

我見有長者, 影自己樣, ( 後來我告訴他不是這樣)

蓮塘口門岸, 門口只得2 人, 幫唔到你幾多, 不建議新手去.

門口那職員不會幫你綁微信的, 有A4 紙流程圖, 叫你自己拍照, 回家自己綁....

由於我想就地解決, 自己慢慢來好了.

如果是新手長者, 讓我真誠地講---->不要自己去蓮塘口岸中銀

大宅

peru 發表於 23-3-14 17:08
我早上10 時已到, 搞到12: 30 才開完戶, 入埋錢, 綁定咭.

請問中銀提款卡要收費嗎?即日取咭嗎?

琥珀宮

係架,就算東門嗰邊最大間嘅中銀都係冇人理你,自己對住部機攪掂
建議完全唔識攪嘅最好去遠少少冇咩人嘅分行開戶口

伯爵府

回覆樓主:

我去會展中心果間中銀,職員已經講唔可以幫手填寫亦不可掂我地部手機,全程要自己攪掂,平時都唔係好識用手機app既長者係好難既,要d後生一路一帶先得。

珍珠宮

如果吾系口岸既銀行,去還d既站,會吾會少人d呀

珍珠宮

mandy952 發表於 23-3-14 19:36
係架,就算東門嗰邊最大間嘅中銀都係冇人理你,自己對住部機攪掂
建議完全唔識攪嘅最好去遠少少冇咩人嘅分 ...

我去中心城果邊,雖然得一兩個職員協助,但個男職員都好有禮貌,嘗試著一對5 ,教港人開戶口 。期間我好多次失敗,唔知點按咩鍵,佢都好耐心,幫忙教加埋微信同開通。

goldpiglet    發表於 23-3-14 20:35

珍珠宮

hui_bb 發表於 23-3-14 19:53
我去會展中心果間中銀,職員已經講唔可以幫手填寫亦不可掂我地部手機,全程要自己攪掂,平時都唔係好識用手 ...

可能同我同一間 但職員好協助。

子爵府

我去會展中心果間中銀,職員已經講唔可以幫手填寫亦不可掂我地部手機,全程要自己攪掂,平時都唔係好識用手 ...

最幣門口果2 位職員...女的只懂普通話, 男的都識聽...講呢....其實都OK, 但佢一緊張佢全程普通話的.

有位長者同佢溝通左好耐.....唔得囉!

唔係要佢幫手填/掂 部手機呀 ! 而係門口得2 位職員....你叫D 長者點.

YOUTUBER 西多士話會展果間會"幫手"綁微信( 可能會答問題, 西兄說經理識廣東話的).....我今日蓮塘口岸果位, 叫我自己黎, 幸好我盲摸摸搞到..遇到問題...那男職員一緊張會全普通話, 所以如果大家縱使D 普通話講得麻麻, 但一定要識聽.

所以我建意-----> 長者唔好去此間. 最好找到一位已開戶, 並識普通話的人陪同.

子爵府

sumchango 發表於 23-3-14 19:27
請問中銀提款卡要收費嗎?即日取咭嗎?

不用收費的, 並即日取咭.

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

peru 發表於 23-3-14 20:11
最幣門口果2 位職員...女的只懂普通話, 男的都識聽...講呢....其實都OK, 但佢一緊張佢全程普通話的.

其實凡係長者我都會陪佢哋,自己都覺得煩何況長者。

子爵府

一帶一老...

真的實事分享-----> 坐我隔離果位男長者, 用手機自拍後並 UPLOAD 上中銀( 其實人地是要地址證明 + 大陸手機證明)

佢話聽人講要相, 所以自拍

我話你頭先唔係問人咩..

佢話: 佢講煲冬瓜....佢又聽聞而家在大陸開戶會影相...所以佢自拍喎!

所以.....長者唔見意去此間

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

angiehouse 發表於 23-3-14 20:03
如果吾系口岸既銀行,去還d既站,會吾會少人d呀

我果日去海山站,見中國銀行,工商銀行,蚊都冇一隻

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

peru 發表於 23-3-14 20:19
一帶一老...

長者就香港開好啲,起碼同聲同氣
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

olkan 發表於 23-3-14 20:08
我去中心城果邊,雖然得一兩個職員協助,但個男職員都好有禮貌,嘗試著一對5 ,教港人開戶口: ...

咁好!

可能蓮塘口岸竟腳...2 位職員 跟本好難應付.

不過, 講真態度是好好的. ....... 不過就不勝負荷了

珍珠宮

peru 發表於 23-3-14 20:11

我都係會展中心站果間,職員教埋我綁咭到微信。又叫我去櫃員機入錢,再回去俾佢睇是否成功,再綁咭。

珍珠宮

peru 發表於 23-3-14 20:24
咁好!

會展中心都係兩個,攪攪下,個女職員閃埋一邊,剩番男職員。

水晶宮

我去蓮塘口岸,大概7、8次,都係中國銀行開戶口,佢哋幫我朋友攪埋微信,好幫得手。

大宅

樓主是否一類戶口?

子爵府

olkan 發表於 23-3-14 20:26
我都係會展中心站果間,職員教埋我綁咭到微信。又叫我去櫃員機入錢,再回去俾佢睇是否成功,再綁咭。
...

蓮塘唔夠人架!

我在綁咭上有遇到D 問題, 佢咪指下張預定的綁咭流程圖, 示意我流程, 唔得再在WECHAT度我---> 服務--->右上角3 點---->XXXXX......幸好都完成啦!

長者唔好自己去.

子爵府

wcandtt 發表於 23-3-14 20:29
我去蓮塘口岸,大概7、8次,都係中國銀行開戶口,佢哋幫我朋友攪埋微信,好幫得手。
...

咁好, ? 那位男後生職員, 只遞上綁咭流程表叫我自己綁咋!

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊