自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

2024勳章

不少西餐為求「吸晴」,均會將食物圖片弄得非常美侖美奐,但小心隨時中伏。有港男近日便在網上分享其外賣中伏的遭遇,指早前於將軍澳一間西餐廳買了3份貴價外賣,每份索價至少118元起。豈料回到家中,打算與家人大快朵頤之時,一打開飯盒蓋,竟見到份量少得可憐,連事主11歲的兒子都不夠食;平時有3粒帶子的意粉,外賣盒上則只有2粒。深深不忿的事主怒斥店方:「其實你收貴啲唔緊要,問題係小到好似廚餘咁就好離譜!」

涉事店方LIFETASTIC回應TOPick表示對事件深感抱歉,並解釋純粹為誤會,事源當日有職員錯誤地使用了存放沙律的容器擺放熱食,致客人收到食物後的觀感上與期望有較大落差,並已即時嘗試聯絡受影響的客人,希望作進一步跟進。

港男在Facebook「將軍澳主場」除了分享中伏過程,亦上載了多張外賣食物照片。港男指,老婆拿起外賣飯盒時,「嗰陣仲話點解咁輕」,一打開飯蓋,即時令他們咋舌。由照片可見,即使已擺了意粉和意大利飯的食物,紙製的外賣飯盒仍然有許多剩餘空間。肉眼可見,食物份量的高度恐怕不到飯盒的五分之一。其中索價達148元的明太子蟹肉北海道帶子意大利麵,更被事主痛斥偷工減料。

平時有三粒帶子,今日剩返兩粒!所有野少得可憐!
事主指因為份量太少,自己的11歲兒子又唔夠食,他自己僅食了一啖飯,便讓兒子吃餘下的食物,情願自己捱餓。
阿仔(11歲)都話唔夠食,我只係食咗一啖飯,佢竟然問我可唔可以清咗佢…..我當然話可以啦。

事主更在文末提到原來自己是餐廳熟客,但現在有感餐廳「為錢開舖頭放棄質素」,質素卻每況越下。事件曝光後,隨即引來大批網民關注,不少人對事主的遭遇寄予同情,指責店家價錢和份量不成正比,「成舊水,得甘小,唔係呀?」、「痴線,細份到咁」...

funfun759    發表於 23-3-16 12:52

珍珠宮

大宅

真係同圖片差好遠喎

la_source    發表於 23-3-16 11:59

公爵府

牛年勳章

蛋花湯 發表於 23-3-16 10:27
不少西餐為求「吸晴」,均會將食物圖片弄得非常美侖美奐,但小心隨時中伏。有港男近日便在網上分享其外賣中 ...

過份得濟

至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

真係小到呢。。。。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

好似食剩

karenlohy    發表於 23-3-16 19:50

珍珠宮

真係好離譜
睇落似正常堂食份量三分之一

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

少得可憐
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

雖然明白"圖片只供參考",但呢次似乎太過份了罷,仲要咁嘅價錢喎
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

不少西餐為求「吸晴」,均會將食物圖片弄得非常美侖美奐,但小心隨時中伏。有港男近日便在網上分享其外賣中 ...

算唔算遺反商品說明條例, 錯誤資料誤導消費者

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

真係好呃錢喎

我叫外賣都有比呢個盒裝
呢到好似$60仲有杯凍飲

attach1/tmp/phplRceqM

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔怪之得叫
Take away special menu

原來特別縮水餐黎

伯爵府

2024年龍年勳章

好多外賣都係咁,份量超少

codeone    發表於 23-3-16 15:54
qoo888    發表於 23-3-16 11:35

公爵府

用錯盒都可以裝滿啲,而家得1/3盒喎。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

呢間堂食客都好少

伯爵府

2024勳章

LedTV 發表於 23-3-16 10:35

真係好呃錢喎

個樣好正

子爵府

回覆樓主:

應該係影menu相個日用錯容器所致,個盒大過件cake少少,應該係沙律盒

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁樣做生意!too bad!!

babycam    發表於 23-3-16 12:58

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

都好過份喎少得

複式洋房

小到咁

首頁
12345...7

尾頁

跳至