懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

早一星期大出血。血量有3塊m巾。即入急症留院一晚。第二日再去睇私家。拎左7日病假卧休。回家後第三日開始小量流啡。覆診醫生只比4日假話流啡唔駛咁擔心好平常所以唔駛卧床。因為我係ivf寶寶又高齡。所以諗緊仲繼唔繼續卧床好?但個醫生又唔比病假。想去睇多個。但人地話唔好成日照陰超。苦腦中。想問下你地卧床時點請假架?

洋房

eelainee 發表於 23-3-17 10:38
早一星期大出血。血量有3塊m巾。即入急症留院一晚。第二日再去睇私家。拎左7日病假卧休。回家後第三日開始 ...

幾w?
當然病假紙有人工 如果有的話(emoji)
你無都無計 咪npl
我覺得休息下好 直到無嘢流唯止

複式洋房

yumi6748 發表於 23-3-17 12:02
幾w?
當然病假紙有人工 如果有的話(emoji)
你無都無計 咪npl

6w。我見好多人流啡都會繼續卧床。所以冇諗過醫生會覺得係冇事。我而家諗住攞NPL卧床多一星期再打算。如果keep住流啡係咪卧到12週先會安全d?

洋房

eelainee 發表於 23-3-17 12:36
6w。我見好多人流啡都會繼續卧床。所以冇諗過醫生會覺得係冇事。我而家諗住攞NPL卧床多一星期再打算。如果 ...

可能因為是初期流啡流血都好普遍
所以dr無甘重視。
不是睇私家就會開一星期假嘛?
keep住流當然休息最重要,等check完t21,過關再觀察。
6w?照到閃閃未?

複式洋房

yumi6748 發表於 23-3-17 12:59
可能因為是初期流啡流血都好普遍
所以dr無甘重視。
不是睇私家就會開一星期假嘛?

尋日覆診照到閃閃同聽左心跳啦。我都以為私家醫生會開得長d病假。唯有請無薪假啦。因為我係孖B要等到12W再做T21

大宅

病假要續,最多寫幾日,npl放心啲

la_source    發表於 23-3-17 15:13

大宅

eelainee 發表於 23-3-17 12:36
6w。我見好多人流啡都會繼續卧床。所以冇諗過醫生會覺得係冇事。我而家諗住攞NPL卧床多一星期再打算。如果 ...
卧床係個人選擇, 早期出血醫生其實都真係唔會點理, 因為冇野好做
最多就係安胎藥安胎針
其實訓床唔會止血, 只係流唔到出黎咁解

複式洋房

oursweethome 發表於 23-3-17 14:53
病假要續,最多寫幾日,npl放心啲

係既。我都打算咁。卧左好過唔卧後悔

大宅

eelainee 發表於 23-3-17 10:38
早一星期大出血。血量有3塊m巾。即入急症留院一晚。第二日再去睇私家。拎左7日病假卧休。回家後第三日開始 ...

我之前流啡係睇西醫,之後睇相熟中醫,每次開七日比我駁住去,放足一個月。 本身做左呢間公司好多年,諗住有薪病假有百二日,不過公司同我計得好足,話a 類中醫病假只有三十幾日。

我之前都小x 過,到對上呢次照結構有問題,最後我選擇辭職,唔想因為請假問題影響自己心情又同公司關係搞得唔好,不過最後都係保唔住

過來人我覺得無野緊要得過bb, 如果可以既話辭職疊埋心水安胎食住積蓄先,5 好比任何機會影響到佢生長,休息好重要你仲要係孖胎

別墅

我建議睇下可唔可以拎到病假先,拎唔到病假唯有拎無薪,為左孖B小心D好。初期洗啡洗血真係好正常,但就真係要卧床休息,我識一個高齡陀一個,佢都流啡流左一個月,所以只要有流啡流血都要卧床,佢都係拎左無薪假一個月。

男爵府

回覆樓主:

臥床休息係冇醫學根據的,反而可能令媽媽容易骨質疏鬆,心肺功能差,對bb未必係好事
用黃體酮可能仲有用啲

但如果返工好大壓力,放病假係好的,因為壓力會影響荷爾蒙

大宅

eelainee 發表於 23-3-17 13:09
尋日覆診照到閃閃同聽左心跳啦。我都以為私家醫生會開得長d病假。唯有請無薪假啦。因為我係孖B要等到12W再 ...

個個醫生都唔同,我個醫生開安胎針&藥俾我,佢堅持要我多休息,唔俾我返工,我已經SL左20日,好大機會要捱到12wk. 我依家先7wk(emoji)不過之前又流血又流啡又肚痛,乜都齊哂。

大宅

回覆 eelainee 的帖子

有咩請咩,你想既話就算病假到期又去睇醫生攞假紙又得。

大宅

如果拎到假紙就病假唔好哂, 但如果唔得就都唯有NPL買個安心

別墅

回覆 花生蘿蔔 的帖子

流啡真係最好卧床直至無流,咁無流長期卧床就真係唔好啦

男爵府

QueenieCheung06 發表於 23-3-19 11:06
回覆 花生蘿蔔 的帖子

流啡真係最好卧床直至無流,咁無流長期卧床就真係唔好啦 ...

就算有流啡,臥床都只係掩眼法,因為暫時無地心吸力而啲血未流出嚟,所以臥床感覺好似流少咗啡。

流啡可以係因為bb染色體有問題要流產,可以係唔夠黃體酮,或者其他原因。但以上講得出嘅原因,冇一樣係臥床可以幫助或紓解到

大宅

花生蘿蔔 發表於 23-3-19 12:50
就算有流啡,臥床都只係掩眼法,因為暫時無地心吸力而啲血未流出嚟,所以臥床感覺好似流少咗啡。

流啡可 ...

我認同如果要流血嘅話,臥床其實係冇幫助。
但係當我流啡/肚痛,臥床真係有舒緩嘅作用,無足夠休息都會導致流啡/肚痛啊,所以臥床我覺得好幫到我。

複式洋房

拎到假紙就病假

別墅

回覆 花生蘿蔔 的帖子

咁自己衡量啦,我個方法都係教授教既,其實真係自己去衡量,每個醫生教法唔同,自己再諗下,我都試過流啡好少,我都係即刻塞藥卧床十幾分鐘,食飯再起身食,咁唔係話誇張到日夜都訓床,咁無流既情況下當然就行多過訓啦!有D野自己衡量囉,唔通我私家醫生教授呃我咩

別墅

回覆 花生蘿蔔 的帖子

你有試過做IVF?

首頁

尾頁

跳至