自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

香港3月1日起取消口罩令,市民可自行選擇是否佩戴口罩,雖然在街上見到戴口罩的人仍然佔多數,不過亦有人選擇脫下口罩。過去強制戴口罩的3年,本港與呼吸道感染相關個案包括流感,均持續低水平,惟脫下口罩後的半個月,部分數字明顯回升,尤其流感數字,學校流感爆發報告,這個星期首4天錄得2宗,12人受影響,比前一周只有1宗8人受影響增加;幼稚園及安老院舍發燒個案亦增加。不過衛生防護中心認為,本地季節性流感的整體活躍程度仍然維持在低水平。

明報電子平台組整理相關數據,讓讀者更了解脫下口罩後,本港新冠病毒感染及其他呼吸道相關疾病數字。

新冠病毒感染 社區檢測中心陽性比率升(圖三)

3月5日至11日檢測陽性比率:0.62%

2月26至3月4日檢測陽性比率:0.28%

由3月5日至15日,共錄得34宗新冠病毒嚴重個案及經初步評估為死因與2019冠狀病毒病有關的死亡個案。

私家或普通科門診流感求診病例升

私家診所每千宗診症屬流感個案:
3月5日至11日:31.1宗
2月26日至3月4日:20.9宗

普通科門診每千宗診症屬流感個案:
3月5日至11日:1.5宗
2月26日至3月4日:1.3宗

幼兒中心或幼稚園發燒及咳嗽活躍程度處於高水平(圖二)

衛生防護中心過去4周監察近100間幼兒中心或幼稚園發燒及咳嗽兒童個案,上一周(3月6日至10日)明顯比之前一周上升。數字亦是過去一個月最高,衛生防護中心表示,根據呈報個案顯示在幼兒中心及幼稚園發燒及咳嗽活躍程度是處於高水平。

定點安老院舍近期數據 發燒活躍程度處基線水平(圖二)

衛生防護中心監察安老院舍長者發燒個案,以平均每一千名長者每日出現發燒人次計算,上周比率是0.77,比之前一周0.30上升超過一倍,不過相比2月中曾試過0.84仍不算近期新高。中心認為,院舍長者發燒活躍程度處於基線水平。

(衛生防護中心)

幼兒中心、幼稚園或安老院舍發燒及咳嗽個案數據(圖二)

2022年5月1日起,在社區檢測中心及檢測站採集的樣本對新冠狀病毒的檢測陽性比率(圖三)

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

我個女都咳同鼻水左兩星期, 打返學校請假, 老師話大半班人都病左 ...... 真係唔知關唔關事, 但佢都一直仲有帶口罩....
大事化小, 小事化毛.........

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

呢幾個月流感都好嚴重,我小朋友學校好多人都流鼻水咳,去診所都見到好多小朋友嚟睇醫生

珍珠宮

回覆樓主:

我囝帶住口罩返學一樣中流感
諗住夏天就唔帶啦

珍珠宮

回覆樓主:

見私家診所勁多人排隊

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我女由第一日除罩到而家都未病過
唔睇都唔知出面戴晒口罩都中流感
仲要半班咁多

大宅

kmbb519 發表於 23-3-17 17:18
我個女都咳同鼻水左兩星期, 打返學校請假, 老師話大半班人都病左 ...... 真係唔知關唔關事, 但佢 ...

病嗰個唔戴口罩,就算自己戴咗,都冇雙方都戴保護性咁高。
要好好教育下,有病癥嘅人唔該自律戴口罩啦。

子爵府

namnamnamlolo 發表於 23-3-17 17:27
諗住夏天就唔帶啦

戴Level幾嘅口罩?我仔班入面都有爆流感,但戴高防禦口罩果啲冇中,其他普通口罩果啲大部分中曬。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

其實係,未有疫情前,都係病/怕病嘅自行決定戴口罩
既然已取消口罩令,我又覺得無謂做呢d調查攪分化。流感不嬲都存在㗎啦 (利申繼續戴口罩,只是個人選擇)

別墅

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

adrianada 發表於 23-3-17 17:35
戴Level幾嘅口罩?我仔班入面都有爆流感,但戴高防禦口罩果啲冇中,其他普通口罩果啲大部分中曬。
...

你都調查得好清楚

子爵府

Fishqqma 發表於 23-3-17 17:41
你都調查得好清楚

因為我哋班啲家長喺群組講,所以就清楚。

伯爵府

我仔一直戴住口罩,呢個星期流鼻水發燒同咳,到而家都未好返,成個星期都冇返學

公爵府

我小朋友都突然病左

伯爵府

回覆樓主:

珍珠宮

namnamnamlolo 發表於 23-3-17 17:27
諗住夏天就唔帶啦

預咗會中

男爵府

畀面勳章

比戴口罩果陣高,但都係高左少少..

侯爵府

記得打針

大宅

未有covid 前都係咁架啦,好心唔好小題大造啦。

首頁

尾頁

跳至