自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我幫朋友經旅遊網站kiwi.com買了airasia的機票。
香港--曼谷--?國家
買機票時有100分鐘時間在曼谷機場等轉機,而剛收到email通知,第二班機提早了60分鐘起飛,即我只有40分鐘轉機時間。

1。 同一機場同一airline轉的機,40 分鐘會趕到嗎?
2。 行李都趕到嗎?
3。 當日只有一班機去果個國家,miss左就要等第二日的班機,航空公司會安排我趕上第二班機嗎?他有責任呀?

我未知朋友有冇買旅保,如買了會有賠償嗎?

我真的找不到airasia的香港聯絡電話,我留了email等他回覆。

萬能的jm,你地有試過呢種情況嗎?最後點樣解決?

伯爵府

唔係同一公司,自己負責......

子爵府

幫你推下

40分鐘
減咗gate closed 時間
超超超趕
仲未計第一班機有冇delay

不過我唔熟曼谷
等其他jm答

男爵府

BK Milk勳章

可能我少坐飛機。提早一個鐘咁多真係好少見。

40分鐘夠唔夠真係好難講,要睇你第一程機落機爽唔爽手。有時架機land咗都要等泊位,泊完位乘客落機,如你坐好後,心急都無用。嗰度都用咗起碼15-20分鐘。然後駁嗰架機嘅gate又唔知近唔近……

公爵府

如果唔係同一航空公司賣嘅票,佢唔會幫你改。40min 如果要清關,無咩可能。一般改時間嗰間airline 會offer 退票,但你經agent,可能agent 會收費。所有嘢都只有airline同agent 先可以俾到真正答案。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

多數趕唔到啦,真係搭咁多機延遲取消都試過,就未試過提前,仲前咁多添,咩小島來架,vvvip 要乘坐?

珍珠宮

mami2000 發表於 23-3-20 12:07
我幫朋友經旅遊網站kiwi.com買了airasia的機票。
香港--曼谷--?國家
買機票時有100分鐘時間在曼谷機場等轉 ...

估一班人要轉機,有次出閘口有職員等待,帶乘客去機口,果次一路跑去.。。。會安排第2日但有要位先,朋友試了冇晒位,就改其它航空公司。保險看番保障内容

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實你之前預100分鐘都好趕,同場轉機最少預三個鐘,寧願等都唔想趕。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

其實你睇下可唔可以轉機提早到曼谷好過啦!你之前100分鐘都唔夠啦!如果班機delay左你咪又企哂係到。

珍珠宮

mami2000 發表於 23-3-20 12:07
香港--曼谷--?國家
買機票時有100分鐘時間在曼谷機場等轉 ...
點解? 國家要咁神秘嘅? 同埋點解你朋友買機票要你幫佢買? 就咁睇時間一定唔夠, 如果兩程機唔係同一間航空公司, 你唯有改早飛曼谷班機或者改遲一日飛? 國家

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

852-28963009
呢個電話,唔知幫唔幫到手
係上網MICROSOFT EDAGE 搵

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

你竟然諗保險賠,唔退得咩張飛?當日只有一班機去果個甚麼國家?一定要嗰日去?香港飛曼谷大把機啦,呢段訂第二班機啦!

伯爵府

牛年勳章

同航空公司嘅航班?
唔同的話,唔好博,40分鐘就算同公司都未必得
HK > 曼谷 > 第二個國家,曼谷有機會要過一次轉機安檢
轉機,我最少最少預2小時
最麻煩係miss 左等第二日先有機

公爵府

樓主應該contact 買機票的網站,airline 未必會處理非官網賣嘅機票。
我之前去英國想買芬蘭航空,佢話轉機至少要一個鐘。

子爵府

樓主係問題一有講係同一airline

不過都真係係出發前問清楚
如果agent 幫你當兩個transaction 咁買,趕唔切係你問題

伯爵府

回覆樓主:

本身100分鐘肯定唔夠啦。我二月香港飛曼谷。曼谷再飛布吉唔同航空公司,預留咗3個鐘做轉機。去到閘口坐咗10分鐘就要登機啦。仲要我哋所有嘢都係行快速通道。

如果行李直接轉,唔需要清關再過關,100分鐘都係好趕。100分鐘係輕微延誤已經可以玩殘你lu。

珍珠宮

回覆樓主:

一張機票過的,航空公司會安排下一班

分開買就食自己

保險唔會包

轉去邊度?40分鐘基本趕唔切

子爵府

這是預期的改變,公司唔會為你做什麼,因為佢不是取消,就算取消最多都是退錢,一你就就改早第一段的時間,還有是你應問KIWI多於AISA因為經AGENT的都要AGENT去改。這是經agent成日面對的問題。

珍珠宮

mommyli 發表於 23-3-20 12:38
本身100分鐘肯定唔夠啦。我二月香港飛曼谷。曼谷再飛布吉唔同航空公司,預留咗3個鐘做轉機。去到閘口坐咗10 ...

搞乜咁耐?入境好慢?

子爵府

nisha 發表於 23-3-20 12:34
同航空公司嘅航班?
唔同的話,唔好博,40分鐘就算同公司都未必得
HK > 曼谷 > 第二個國家,曼谷有機會要 ...

Same
我都係預兩個鐘
除非係本身傳統airline 一條龍
預下delay,去下toilet,買少少野食

首頁

尾頁

跳至