自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前見到深圳地鐡好似可以用雲閃付搭車
今日突然諗到八達通app個銀聯二維碼同雲閃付個銀聯二維碼係咪同一樣嘢嚟呢
所以想問吓有冇人試過用八達通app個銀聯二維碼嘟落深圳地鐡部閘機度

如果得嘅話下次上深圳就唔洗行勻成個地鐡站搵邊個自助售票機有開了

翡翠宮

回覆樓主:

雲閃付app可以搭,但係開乘車碼先得,唔係銀聯二維碼;咁八達通app銀聯應該做唔到。

預付卡嚟計,Tap&go張銀聯可以綁雲閃付,咁佢就應該搭到車,雲閃付app內有全國乘車碼。

我就會綁銀聯信用卡用,回贈高

大宅

lyh80115 發表於 23-3-21 20:15
雲閃付app可以搭,但係開乘車碼先得,唔係銀聯二維碼;咁八達通app銀聯應該做唔到。

預付卡嚟計,Tap&go張 ...

I see

不過我費事裝咁多app,原本諗住本身電話入面有嘅app都用到就最好,冇就算
我諗我下次都係照買實體飛算

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

bc8962 發表於 23-3-21 20:24
I see

不過我費事裝咁多app,原本諗住本身電話入面有嘅app都用到就最好,冇就算

裝alipay hk

翡翠宮

bc8962 發表於 23-3-21 20:24
I see

手機買番嚟就係裝apps,北上無多幾個apps唔掂檔喎

雲閃付好好用架,搭車、店鋪支付、apps支付都得,例如美團買個餐,就用到銀聯卡畀錢,呢啲唔係香港微信/支付寶做得嚟。

翡翠宮

lyh80115 發表於 23-3-21 20:33
手機買番嚟就係裝apps,北上無多幾個apps唔掂檔喎 。

雲閃付好好用架,搭車、店鋪支付、apps支 ...

仲有訂機票、酒店嘅攜程、去哪儿、途牛;買火車票12306,都用到雲閃付嘅銀聯卡;搭信用卡仲好,回贈4、5%以上,又唔怕唔夠錢畀

男爵府

lyh80115 發表於 23-3-21 20:33
手機買番嚟就係裝apps,北上無多幾個apps唔掂檔喎 。

雲閃付好好用架,搭車、店鋪支付、apps支 ...

請問係雲閃付香港定係大陸銀閃付?
eva

翡翠宮

evavong 發表於 23-3-21 20:39
請問係雲閃付香港定係大陸銀閃付?

App無分香港大陸,視乎你用香港號碼還是大陸號碼註冊。香港號碼註冊就綁香港卡;大陸號碼註冊就綁大陸卡。雲閃付註冊號碼要同卡嘅電話號碼一致先綁到。

我兩樣都有,做咗個雙開。
attach0/tmp/phpu51TBx

別墅

bc8962 發表於 23-3-21 19:59
之前見到深圳地鐡好似可以用雲閃付搭車
今日突然諗到八達通app個銀聯二維碼同雲閃付個銀聯二維碼係咪同一樣 ...

係喎

男爵府

lyh80115 發表於 23-3-21 20:45
App無分香港大陸,視乎你用香港號碼還是大陸號碼註冊。香港號碼註冊就綁香港卡;大陸號碼註冊就綁大陸卡。 ...

香港卡係咪一定要銀聯標誌的信用卡,提款卡得唔得
eva

珍珠宮

lyh80115 發表於 23-3-21 20:45
App無分香港大陸,視乎你用香港號碼還是大陸號碼註冊。香港號碼註冊就綁香港卡;大陸號碼註冊就綁大陸卡。 ...

雙開什麼意思?兩app有何不同?

翡翠宮

evavong 發表於 23-3-21 21:17
香港卡係咪一定要銀聯標誌的信用卡,提款卡得唔得

睇官網有列出綁到邊啲卡,都有小量銀行嘅借記卡,即係提款卡綁到,又有Tap&go呢啲銀聯預付卡。
https://m.unionpayintl.com/hk/servicesProducts/products/innovativeProducts/mobilePayment/unionpay.shtml#1

翡翠宮

sochui 發表於 23-3-21 21:37
雙開什麼意思?兩app有何不同?

喺Android機虛擬空間裝多個雲閃付,登錄大陸賬號,用到掃碼支付,但apps支付只會彈出主空間嘅雲閃付。

珍珠宮

lyh80115 發表於 23-3-21 22:20
喺Android機虛擬空間裝多個雲閃付,登錄大陸賬號,用到掃碼支付,但apps支付只會彈出主空間嘅雲閃付。
...

太複習,吳明,都是簡簡單單一個算

翡翠宮

sochui 發表於 23-3-21 22:22
太複習,吳明,都是簡簡單單一個算

都係,綁香港卡就夠用。

我最近用大陸雲閃賬戶係攞著數,有3次港幣10減5優惠,香港用扣大陸戶口。

珍珠宮

lyh80115 發表於 23-3-21 22:28
都係,綁香港卡就夠用。

我最近用大陸雲閃賬戶係攞著數,有3次港幣10減5優惠,香港用扣大陸戶口。

什麼優惠?什麼資格和怎樣使用?

翡翠宮

sochui 發表於 23-3-21 22:30
什麼優惠?什麼資格和怎樣使用?

雲閃首頁就見到,要係大陸賬戶入去才攞到港幣10減5券,即要係大陸手機註冊兼綁大陸卡。

喺香港店鋪使用,扣大陸戶口資金,會自動兌換。
attach0/tmp/phpfzetUa
attach1/tmp/phpUydbDg

男爵府

回覆樓主:

上星已經試過,八達通app內銀聯二維碼,不能乘搭深圳地鐵。

用支付寶香港跨境易乘碼,可以無問題。

珍珠宮

lyh80115 發表於 23-3-22 09:43
雲閃首頁就見到,要係大陸賬戶入去才攞到港幣10減5券,即要係大陸手機註冊兼綁大陸卡。

喺香港店鋪使用, ...

會不會限大陸居民參加?
如有多於一大陸銀行戶口,每戶口都有券?

翡翠宮

sochui 發表於 23-3-22 12:10
會不會限大陸居民參加?
如有多於一大陸銀行戶口,每戶口都有券?

唔一定要係大陸居民,用大陸手機註冊及綁大陸銀行戶口就攞到。

每雲閃賬戶計3次機會,用多啲就要用另一個大陸手機號註冊,綁定註冊手機號所關聯的大陸卡。

首頁

尾頁

跳至