自由講場

跳至

首頁
12

尾頁
   15


珍珠宮

積分: 46303


發表於 23-3-21 22:11 |顯示全部帖子
?


男爵府

積分: 6929


發表於 23-3-21 22:13 |顯示全部帖子

回覆樓主:

我見地鐵有提示
attach0/tmp/phpsv2cH5

點評

codeone    發表於 23-3-22 14:05


大宅

積分: 3311


發表於 23-3-21 22:14 |顯示全部帖子
SIUBKT 發表於 23-3-21 22:11
?

俗稱是黑碼


珍珠宮

積分: 42187

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章


發表於 23-3-21 22:40 |顯示全部帖子
即係呢個
attach1/tmp/phpx6ci9f



子爵府

積分: 10796


發表於 23-3-21 22:47 |顯示全部帖子
過關果時可以掃碼填寫


琥珀宮

積分: 152043


發表於 23-3-21 23:05 |顯示全部帖子
SIUBKT 發表於 23-3-21 22:11
?

入出境大陸都要登記呢個,俗稱黑碼,係大陸關口有部機要掃,係程式入哂資料,完成後有個黑色QR code,截定圖到關口掃就掂。


珍珠宮

積分: 48163


發表於 23-3-21 23:10 |顯示全部帖子
SandyKL 發表於 23-3-21 23:05
入出境大陸都要登記呢個,俗稱黑碼,係大陸關口有部機要掃,係程式入哂資料,完成後有個黑色QR code,截定 ...

係大陸回港都要填寫嗎?


子爵府

積分: 12122

好媽媽勳章


發表於 23-3-21 23:12 |顯示全部帖子
本帖最後由 NamB 於 23-3-21 23:13 編輯
mln 發表於 23-3-21 23:10
係大陸回港都要填寫嗎?

要,將入境修改為出境,十分方便


珍珠宮

積分: 48163


發表於 23-3-21 23:13 |顯示全部帖子
NamB 發表於 23-3-21 23:12
要,將入境修改為出境,十分方便

ok thx


琥珀宮

積分: 152043


發表於 23-3-21 23:15 |顯示全部帖子
mln 發表於 23-3-21 23:10
係大陸回港都要填寫嗎?

要呀!


珍珠宮

積分: 48163


發表於 23-3-21 23:23 |顯示全部帖子
SandyKL 發表於 23-3-21 23:15
要呀!

如果我用自己的電話WeChat 幫長者申請,再把二維條碼圖send 比長者可以嗎?

我怕佢唔識填寫


子爵府

積分: 12122

好媽媽勳章


發表於 23-3-21 23:24 |顯示全部帖子
mln 發表於 23-3-21 23:23
如果我用自己的電話WeChat 幫長者申請,再把二維條碼圖send 比長者可以嗎?

我怕佢唔識填寫

可以,但黑碼只有24小時內有效


珍珠宮

積分: 48163


發表於 23-3-21 23:25 |顯示全部帖子
NamB 發表於 23-3-21 23:24
可以,但黑碼只有24小時內有效

明白,謝謝


琥珀宮

積分: 152043


發表於 23-3-22 06:29 |顯示全部帖子
mln 發表於 23-3-21 23:23
如果我用自己的電話WeChat 幫長者申請,再把二維條碼圖send 比長者可以嗎?

我怕佢唔識填寫

應該可以呀,但我未試過。


珍珠宮

積分: 40200

減齡達人勳章


發表於 23-3-22 06:59 |顯示全部帖子
mln 發表於 23-3-21 23:23
如果我用自己的電話WeChat 幫長者申請,再把二維條碼圖send 比長者可以嗎?

我怕佢唔識填寫

可以, 我試過


男爵府

積分: 5302


發表於 23-3-22 07:32 |顯示全部帖子
mln 發表於 23-3-21 23:23
如果我用自己的電話WeChat 幫長者申請,再把二維條碼圖send 比長者可以嗎?

我怕佢唔識填寫
可以,我試過


水晶宮

積分: 55803


發表於 23-3-22 08:04 |顯示全部帖子
本帖最後由 1314625 於 23-3-22 08:07 編輯

回覆 NamB 的帖子

改左無分出, 入境, 但都係要整2個碼


伯爵府

積分: 16248


發表於 23-3-22 08:16 |顯示全部帖子
1314625 發表於 23-3-22 08:04
回覆 NamB 的帖子

改左無分出, 入境, 但都係要整2個碼

其實係咪都係一次過整定兩個黑碼,只不過唔駛再揀入境定出境咁解?

(我係剛過去的星期日返內地填表都要揀出入境)


水晶宮

積分: 55803


發表於 23-3-22 08:19 |顯示全部帖子
回覆 野人好索子 的帖子

YES


子爵府

積分: 11119


發表於 23-3-22 08:22 |顯示全部帖子
NamB 發表於 23-3-21 23:12
要,將入境修改為出境,十分方便
入境已無分及
但要重新自動修改再cap圖
每一張cap只能用一次
只出入境cap两張



首頁
12

尾頁

跳至