自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

我囝今年7月會去英國一個月讀summer course
想問問用特區護照係咪免簽証?
定係要同佢申請BNO?
謝謝(emoji)(emoji)

伯爵府

好媽媽勳章

對,用將區護照可以了,免簽證

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

elysemama 發表於 23-3-22 16:08
對,用將區護照可以了,免簽證

謝謝
因為佢的同學話攞住特區護照要去簽証
用BNO就唔使簽証
攪到我都好亂

伯爵府

好媽媽勳章

rebecca0113 發表於 23-3-22 16:13
謝謝
因為佢的同學話攞住特區護照要去簽証
用BNO就唔使簽証

97後,已申請唔到BNO

而家啲人申請的是BNO visa, 係一家大細一齊去英國先用到,小朋友唔會自己獨立申請到的

珍珠宮

elysemama 發表於 23-3-22 16:30
97後,已申請唔到BNO

而家啲人申請的是BNO visa, 係一家大細一齊去英國先用到,小朋友唔會自己獨立申請到 ...

好似話父母事但一個有BNO,佢地的囝囡都可以申請到

琥珀宮

如果父母帶佢用旅遊入境,特別護照已無需簽證

你經咩途徑報名參加?如果經香港既機構/學校報名及帶隊入境,最好問番相關單位

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

特區護照 visitor 唔使另外簽證,最多逗留6個月,課程長過6個月要申請 study visa。
未成年就唔清楚。
BNO Visa 係無咩限制(讀書/工作),因為申請期得 30個月同 60個月,讀一個月 summer course,visa 同 IHS 太貴。

珍珠宮

木土土 發表於 23-3-22 16:46
如果父母帶佢用旅遊入境,特別護照已無需簽證

你經咩途徑報名參加?如果經香港既機構/學校報名及帶隊入境 ...

學校介紹,可以攞學分,但係要自己報

琥珀宮

rebecca0113 發表於 23-3-22 16:58
學校介紹,可以攞學分,但係要自己報

佢幾大,邊個同佢一齊入境?

珍珠宮

木土土 發表於 23-3-22 17:56
佢幾大,邊個同佢一齊入境?

自己去

琥珀宮

rebecca0113 發表於 23-3-22 20:09
自己去

咁大個,就當旅遊入境唔洗簽證啦

男爵府

rebecca0113 發表於 23-3-22 15:58
我囝今年7月會去英國一個月讀summer course
想問問用特區護照係咪免簽証?
定係要同佢申請BNO?

一個人女仔去 記得印埋報讀summer course 證明及來回機票證明,過關會順利啲。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

rebecca0113 發表於 23-3-22 08:32
好似話父母事但一個有BNO,佢地的囝囡都可以申請到

好似唔係囉

珍珠宮

我愛Corina 發表於 23-3-23 02:57
好似唔係囉

我睇真係係咁講wor

attach1/tmp/phpZVyfol

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

rebecca0113 發表於 23-3-23 07:36
我睇真係係咁講wor

21歲仲要你去操心? 佢有冇問相關單位同領事館駛唔駛簽證? 就算要簽證,只係申請個簽證,有咩原因你地寧願去申請bno 都唔想申請簽證?

珍珠宮

granja 發表於 23-3-23 08:14
21歲仲要你去操心? 佢有冇問相關單位同領事館駛唔駛簽證? 就算要簽證,只係申請個簽證,有咩原因你地寧 ...

其實我無話要申請BNO
只不過佢睇到網上啲資訊話攞住特區護照要簽証,想求証吓咁解
我知呢度係好藍,但如果提出一個問題就咁大反應我就覺得過左火
我囝因為係第一次自己出門去咁遠,所以先有的擔心幫佢問清楚
我都已經叫佢問左學校
但自己8掛想早小小知都要俾人話???

珍珠宮

fmf903 發表於 23-3-23 01:11
一個人女仔去 記得印埋報讀summer course 證明及來回機票證明,過關會順利啲。
...

唔該晒你既提醒

珍珠宮

pauline_c 發表於 23-3-22 16:57
特區護照 visitor 唔使另外簽證,最多逗留6個月,課程長過6個月要申請 study visa。
未成年就唔清楚。
BNO ...

而家明白晒,唔該晒你呀

男爵府

rebecca0113 發表於 23-3-23 07:36
我睇真係係咁講wor

呢個意思係可以申請BNo visa,不是BNO, 去遊學用特區護照可以了,BNO visa要俾好多錢,手續也需時

侯爵府

畀面勳章

rebecca0113 發表於 23-3-23 08:23
其實我無話要申請BNO
只不過佢睇到網上啲資訊話攞住特區護照要簽証,想求証吓咁解
我知呢度係好藍,但如果 ...

係咁架啲人一覺得上到中學仔女好似識飛咁架,更何況妳個21歲 我唔知佢哋有冇仔女, 我只知養兒一百歲長憂九十九

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊