自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

苦主魏小姐稱,她於今年二月一日收到聲稱「The club」短訊,表示積分當天到期,提醒她盡快換購物品,否則積分會取消。她不虞有詐登入該網站,發現與平時登入的「The club」會員網站十分相似,遂放低戒心選購。當日她選擇了一盒蛋卷,宣稱扣除一部分積分再加一元就可以換購,於是按網站指示,輸入自己信用卡資料。
豈料就是這一元,足夠令魏小姐跌入圈套,輸入信用卡資料,並遭騙徒盜用。二月九日凌晨,魏小姐收到銀行通知,有五筆合共數萬元的交易。她立即致電銀行截數,卻接到令她震驚的消息:原來在此之前,騙徒已經利用她的信用卡,六次在名店消費。
魏小姐說:「當信用卡中心向我透露消費金額時,我真是好驚呀!因為每筆簽帳都是兩萬餘元、一萬餘元不等,連同有短訊通知我的幾筆簽帳,總數超過十四萬元。銀行解釋由於當中涉及實體交易,是不會有短訊收到的。」
魏小姐之後報警,惟據悉騙徒盜用事主信用卡消費時的閉路電視片段,相關名店已經刪除。更現實的打擊,是魏小姐可能要負責全數十四萬元卡數。

登陸火星    發表於 23-3-26 18:10
alice0606    發表於 23-3-25 00:55
20150618bb    發表於 23-3-24 18:19
Boeing787    發表於 23-3-24 17:14
la_source    發表於 23-3-24 14:50
funfun759    發表於 23-3-24 14:08

珍珠宮

男爵府

回覆樓主:

早兩日東張有報導的

子爵府

我都差d中招,入咗網站,發覺無嘢想換就出返來

伯爵府

伯爵府

回覆樓主:

水晶宮

yakiki1230 發表於 23-3-24 13:04
苦主魏小姐稱,她於今年二月一日收到聲稱「The club」短訊,表示積分當天到期,提醒她盡快換購物品,否則積 ...

14萬

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

呢啲真係好恐怖喎,好易中招

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

依家唔會亂入link, 去返app度睇返

伯爵府

苦主魏小姐稱,她於今年二月一日收到聲稱「The club」短訊,表示積分當天到期,提醒她盡快換購物品,否則積 ...

同之前HKTx 類似

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

點解可以用到實體卡甘驚 網購應該要用埋mobile 保安編碼,有d網淨入卡號已經可以過數

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

騙徒取得資料後做假咭, 再在名店購物?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我有個習慣就係唔會刪短訊, 如果係真club send來會用返之前send過來既號碼, 如果係呃人既會用新號, 即之前係空白的, 咁就分到, 不過最好係自己用apps入啦

goldpiglet    發表於 23-3-25 00:30

公爵府

credit card 真係非常危險

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

象牙宮

回覆樓主:

換野要入卡資料,已經好大問題啦!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

邊間名店? cctv片都冇埋, 有啲野

goldpiglet    發表於 23-3-25 00:29

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

最基本
所有短訊link都唔好入

男爵府

之前信用卡出事就應該調低個額,仲留14萬額,怪得誰,自己撳link

男爵府

我都差啲奶野,話我仲有積分到期要換野,入左link到睇,要入電話號碼,用1蚊換野,又電動牙刷,智能手錶,當時我都覺得怪怪地,點解會有積分民樣野,就睇番個ACC,搵來搵去都搵唔到自己個積分係邊到,個時心大心細又再試下條link,揀左換手錶,之後就要我入個人資料,見到咁樣我就走番出去,再入條link到,是但入個電話號碼,又入到喎,重複求其入數字當電話號碼又入到喎,積分又係一模一樣,之後send信息比電信公司問佢地有沒有比呢個SMS我,佢地話無,好彩無入資料唔係奶野.................

yeung_ma    發表於 23-3-24 16:21

首頁
12345...9

尾頁

跳至