自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

口罩令解禁,但為人為己,假如身體不適,也最好戴上口罩及遠離公眾地方。最近有男子乘坐巴士期間,發現車上另一中年男子不停咳嗽,卻沒有戴口罩,便當場斥責對方。雙方繼而口角,他又拍下中年男子的照片,事後在網上「公審」,表示已留意對方一段時間,形容對方「係咁咳又無戴罩,又咳咗個幾月」,但一眾網民卻有不同意見,反批發文者小事化大,稱:「咳咗咁耐你都冇事,咁你仲怕咩?」

最近有男子在網上發文公審,稱1名中年男子於過去1個多月的早上,每逢搭巴士時都會不停咳嗽,但又沒有戴口罩,便當場斥責對方,雙方繼而口角,(fb圖片)

發文的男子在facebook群組「屯門公路塞車關注組」分享事件經過,指留意到1名大叔每天早上約8時,均會在炮台街站上車乘坐260X號巴士前往屯門,自己過去1個多月都不時在巴士上遇到對方。

他批評該大叔每逢在車上都會不停咳嗽,又從未戴上口罩,忍無可忍下他當場出言指責對方,不料大叔卻回應道:「喉嚨痕呀唔得啊?」發文者質疑對方喉嚨痕癢的情況持續超過1個月根本不合理,大叔便再表示:「唔得咩?犯法啊?搭的士啦,殺X咗我啦笨!」

樓主上傳對方在巴士的照片公審,又直接向大叔的家人喊話,「麻煩呢條大叔嘅屋企人見到,快啲帶佢去睇醫生啦,或者大家見到佢勸喻佢快啲睇醫生,真係擔心你喉嚨」。

帖文一出引來大批網民討論,不少人批評樓主拿小事大造文章,留言稱「有時唔小心吞口水濁親咳咗幾下,我都望周圍,幾驚被怒視」、「有時巴士啲冷氣真係會令人鼻敏感、咳㗎喎,或者前後左右附近有條女噴香水噴太濃,我都會成程車咳喎,如果咳都有罪要俾你影相俾你公審,我諗我都忍到兩聲咳嘅」、「其實呢啲小事係唔需要放上來公審,或者如果你真係咁關心,可以嘗試畀個口罩對方」、「我有時突然痕到眼淚水都標埋唔夠膽咳,就係怕有你呢啲人」、「一有少少事,係唔係都放上網?」。

另有部分網民則認同樓主,直斥大叔的舉動太自私,「自X私,咳又唔戴罩」、「自私鬼通街有,離佢遠啲啦,何須同佢嘈!」、「香港人有病戴罩意識好低,擔心就唯有冇病都戴罩」

珍珠宮

elbar 發表於 23-3-24 13:55
口罩令解禁,但為人為己,假如身體不適,也最好戴上口罩及遠離公眾地方。最近有男子乘坐巴士期間,發現車 ...

唔係話咳嗽男子啱,但公審人地一定係唔啱!

男爵府

做自己, 近年來出街要做到目中無人...

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

噚日搭巴士先遇到個阿叔又係咁, 佢咳多幾次唯有自己行開

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆 fallwinter 的帖子

係, 但係有D呀叔會頂唔住頸, 話返你

珍珠宮

回覆樓主:

其實出街最好自備口罩,覺得唔安全咪帶返個口罩,又好難要求人地跟到自己嘅衛生標準。

子爵府

elbar 發表於 23-3-24 13:55
口罩令解禁,但為人為己,假如身體不適,也最好戴上口罩及遠離公眾地方。最近有男子乘坐巴士期間,發現車 ...

好言問下大叔系唔係唔舒服,比個口罩大叔睇下佢戴唔戴囉,唔戴都無辦法架,又唔係法例規定,或者自己戴囉保護自己嘛!大叔或者可能敏感都唔定呢,我朋友一入冷氣就會咳流鼻水

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

回覆樓主:

如果真係咳咗一個幾月,可能係敏感咳

首頁

尾頁

跳至