自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我仔3年班, 細B. 自理能力可以接受. 但係好似成日發緊夢 推一推喐一喐唔叫就唔做. 好似做功課唔叫就唔做. 想請問有啲咩方法可以令到佢上進啲

民房

itababy 發表於 23-3-26 10:44
我仔3年班, 細B. 自理能力可以接受. 但係好似成日發緊夢 推一推喐一喐唔叫就唔做. 好似做功課 ...

小朋友唔想做功課係好正常,試吓了解他的問題,同佢講做完功課就可以去玩。
記得我個女細個時都係慢到死!後來大個話我知,做快啲就要做更多的練習,所以就慢慢做好似發夢咁。
記得多啲正面讚賞,了解他們內心世界,你一定會成功。

伯爵府

回覆樓主:

我仔都係
其實呢批學生k3 開始zoom
小一小二 都冇好好在學校生活,如果冇亞媽係後面督住,真係學習能力好低

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我仔有類似噤嘅情況
去自費評估,確定係專注力不足。
食藥改善了

男爵府

我仔3年班, 細B. 自理能力可以接受. 但係好似成日發緊夢 推一推喐一喐唔叫就唔做. 好似做功課 ...

搵d誘因俾佢做快d,例如做完先可以玩/食零食

水晶宮

我同我細路1齊1做的,如生字,佢功課要寫咩,我就係佢隔離1齊做,佢發夢做得慢,我會繼續寫,到我寫第2次時就會講,你睇下,唔單止你辛苦,我1樣陪你做功課,你覺得悶的生字,我已完成仲重新寫第2次。係能力做唔到定唔想做?悶的事情,快手地完成,有趣的事享受地完成!

你覺得做唔到的事,我已親身試範比你知同埋完成了!跟住我就會陪佢寫第3次,講比佢知,再慢過我完成的話就去冷靜閣比大家冷靜。

之後佢都會集中精神,醒水地完成

子爵府

比achievement佢,例如測/考拎到90分以上,有獎賞(一餐飯/物品/指定地方…總之係佢鐘意),平時做功課/練習,要set完成時間(我屋企小一生係用沙漏),小朋友無時間觀念就一定會拖。

另外,揾一項興趣可以激發佢嘅鬥心,參加比賽係其中一個方法。

珍珠宮

呢三年zoom,比較幼小既小朋友,的確係有啲影響,可以規範佢一定要幾多分鐘之內做完功課,唔係當日或假日既活動會取消,慴能夠順利完成,當然要獎勵,俾個甜品或睇一陣電視或落樓下公園玩都可以
堅持一排,慢慢改善習慣

男爵府

開心吸收勳章 我的育兒心得勳章

我屋企嗰個三年級,二年級嗰陣時反而肯主動做,三年級就要我監住佢做,一唔係就求其做

男爵府

我細仔都係小三,佢從來都主動做哂功課,但自理能力同理解能力就比同年齡層低,成日都好bb

男爵府

cookieman 發表於 23-3-26 17:13
我屋企嗰個三年級,二年級嗰陣時反而肯主動做,三年級就要我監住佢做,一唔係就求其做
...

我就係要坐喺佢隔離捉住佢做囉

伯爵府

回覆樓主:

正常呀,大小小會好d
不過一樣要鼓勵

男爵府

crazypaper 發表於 23-3-26 16:43
呢三年zoom,比較幼小既小朋友,的確係有啲影響,可以規範佢一定要幾多分鐘之內做完功課,唔係當日或假日既 ...

希望慢慢試下但係有時有啲難度因為仲有個細佬要睇.. 呢間冇咗姐姐更加煩之前我都可以篤住佢出去做功課

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

首頁

尾頁

跳至