自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

夫妻忙於工作養家,照顧子女工作應否由「四大長老」代勞?內地一名年約60歲女子早前入稟法院,稱在無義務情況下照顧孫女8年,向經已與兒子離婚的前新抱追討11萬元「經濟補償」。當地法院經審理後認為作為嫲嫲未必有照顧孫兒義務,但長輩之間的爭執亦不應牽涉到子女身上,駁回老婦索償。

夫婦婚後各有各忙 嫲嫲「義務」湊孫女8年

綜合內地傳媒報道,山東省一名姓姚女子於2013年與姓蘇男子結婚,婚後育有一女。婚姻期間,蘇男長期在外工作,較少返家,而姚女工作之餘亦要照顧孩子,因此奶奶就時常幫忙湊孫。至2021年姚女與蘇男離婚,蘇男母親起訴至法院,向前新抱姚女追討10萬元人民幣(約11萬港元)「湊孫費」。

姓李奶奶宣稱自己其實並無照顧孫兒義務,而兒子與前新抱婚姻期間她別無選擇之下負起照顧責任長達8年。她指自己已屆高齡60歲,照顧孩子的時間及心力應得到經濟補償,故向前新抱提出10萬人民幣賠償。

法院駁回索償:不予支持

經審理後當地法院作出判決,判詞指原告人兒子長期在外工作,導致被告要兼顧工作及照顧孩子,原告人分擔照顧責任符合家庭倫理觀念。判詞又指蘇男及被告雖然離婚,但此前亦有努力撫養孩子,即使其後離婚亦不會改變女兒與原告之間的血緣關係,長輩之間爭執亦不應加諸到孩子身上,對原告指控「不予支持」決定駁回索償。

針對原告宣稱「沒有義務照顧孫兒」,當地有律師向傳媒指根據相關規定,作為第一監護人,父母有責任與義務撫養子女,只有父母雙亡時,撫養義務才會落在祖父母身上,故此案中奶奶在法律上的確無照顧孫兒義務,或成為原告向前新抱追討賠償的動機之一。

https://skypost.ulifestyle.com.h ... C%E8%A3%9C%E5%84%9F

333s    發表於 23-4-3 15:10

男爵府

8年 拎11萬都好少,每月一千多啲。
其實湊孫的確要俾多啲家用。

子爵府

hct300 發表於 23-4-3 11:05
夫妻忙於工作養家,照顧子女工作應否由「四大長老」代勞?內地一名年約60歲女子早前入稟法院,稱在無義務情 ...

亞奶奶都好cheap下, 難怪新抱離婚

珍珠宮

2024年龍年勳章

點解唔問自己個仔追討??

希望每天開心渡過 ;-)

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

離咗婚個孫女都係佢孫女啊,這個血緣關係唔會因為仔同新抱離婚而改變

男爵府

夫妻忙於工作養家,照顧子女工作應否由「四大長老」代勞?內地一名年約60歲女子早前入稟法院,稱在無義務情 ...

係追都追自己個仔啦,個孫女自己個仔冇份咩

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

回覆樓主:

發錢寒 佢唔好追埋金器

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

點解唔追個仔攞?

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

好啊,比嗰啲覺得要四大長老湊孫,點解要俾多啲家用嘅麻煩女人睇吓,唔好以為俾佢湊孫係益咗老人家!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

點解系追新抱唔系追個仔?新抱要返工又要照顧孩子,唔怪得要離婚,湊孫錢呢D邊有得事後追討甘Cheap。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

fmf903 發表於 23-4-3 11:14
8年 拎11萬都好少,每月一千多啲。
其實湊孫的確要俾多啲家用。
要問就問佢個仔拎麻
個孫佢個仔無份既?

珍珠宮

好鬼cheap

珍珠宮

無義務,一開始就唔好幫手湊,攞錢問返自己個仔
孫女都係自己個仔生,唔好話我知因為佢係女唔係仔,所以要追討賠償

子爵府

Jessy 發表於 23-4-3 12:13
點解唔問自己個仔追討??

會唔會因為離婚,阿仔分咗身家俾前妻,阿媽想幫佢攞返啲?

大宅

回覆樓主:

如果係孫仔肯定冇呢啲問題,個新抱早走早著

子爵府

唔問個仔拎?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

琥珀宮

點解唔係問自己個仔攞錢係問新抱嘅

象牙宮

回覆樓主:

當初傾好價錢先湊b啦!

大宅

人性光輝的一面

首頁

尾頁

跳至