自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

約咗17/6 換身份証,但小朋友6月尾要去外國比賽,趕唔趕得切?
如果真係未拎得新身份証,係咪無得出入境?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

換身份證期間嘅「行街紙」唔可以做旅遊證件,不過有有效特區護照就無問題,只係要行人手櫃檯

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 23-4-14 12:11
換身份證期間嘅「行街紙」唔可以做旅遊證件,不過有有效特區護照就無問題,只係要行人手櫃檯
...

謝謝。
即係返香港入境都係用特區護照就OK?
因為而家我都係比特區護照+無相身份証

伯爵府

anniellm 發表於 23-4-14 12:07
約咗17/6 換身份証,但小朋友6月尾要去外國比賽,趕唔趕得切?
如果真係未拎得新身份証,係咪無得出入境? ...

一般7個工作天

另申請當日會發臨時身份證(即係收據), 有效約一個月多d

伯爵府

qpalzm 發表於 23-4-14 12:17
一般7個工作天

另申請當日會發臨時身份證(即係收據), 有效約一個月多d

謝謝你

伯爵府

anniellm 發表於 23-4-14 12:15
謝謝。
即係返香港入境都係用特區護照就OK?
因為而家我都係比特區護照+無相身份証

理論上張臨時身份證(即係收據)因為有相印係度, 係毋須passport出入境, 但帶埋穩陣d

伯爵府

qpalzm 發表於 23-4-14 12:25
理論上張臨時身份證(即係收據)因為有相印係度, 係毋須passport出入境, 但帶埋穩陣d
...

唔該

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

...

反正去外國比賽都會帶passport喇
放下自在

男爵府

比賽完再換身份證?

伯爵府

nicolewanglh 發表於 23-4-14 12:36
比賽完再換身份證?

因為出境時已過生日兩個月,怕咁耐唔換身份証,出入境時會有問題

伯爵府

cattz288 發表於 23-4-14 12:36
反正去外國比賽都會帶passport喇

話說回頭, 如果攞住張臨時身份證同BNO, 我就唔知出入境得唔得了

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

anniellm 發表於 23-4-14 12:43
因為出境時已過生日兩個月,怕咁耐唔換身份証,出入境時會有問題

唔會有問題,不過咁難約就唔好改喇
放下自在

象牙宮

qpalzm 發表於 23-4-14 12:44
話說回頭, 如果攞住張臨時身份證同BNO, 我就唔知出入境得唔得了

bno唔係香港認可既旅遊証件喎
放下自在

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

...

我衰過
果次同阿女返大陸,用收據出境,俾阿sir 的入房
佢話果張收據/臨時證/行街紙唔係旅遊證件,回鄉證不能出境,我哋應該用護照出境(果時無諗到,好彩阿sir 俾我哋出境,整咗文件俾阿女回程用)

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 23-4-14 12:49
我衰過
佢話果張收據/臨時證/行街紙唔係旅遊證件,回鄉證 ...

你啱

見Q2 同 19

出入境檢查

水晶宮

畀面勳章

應該趕到吧
btw試過拎住行街紙飛外國,總之一定要記得帶埋passport

王國長老

qpalzm 發表於 23-4-14 13:01
你啱

見Q19

我理解你感受
因為我哋出發前的確「好謹慎地」check過張收據有相,「所以應該」用得

象牙宮

Charlotte_mom 發表於 23-4-14 12:49
我衰過
佢話果張收據/臨時證/行街紙唔係旅遊證件,回鄉證 ...

整定e道app嘛

放下自在

水晶宮

...

張 「臨時身份証」不可用作出入香港境,但特區護照就實得!

大宅

anniellm 發表於 23-4-14 12:07
如果真係未拎得新身份証,係咪無得出入境? ...

可用特區護照+行街紙出入香港immigration,我小朋友上星期都係咁出境。

首頁

尾頁

跳至