自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

心大心細,未去過首爾,想帶2個10零歲既仔女暑假去,剛去左旅行社問團,3人行5天團大概$25000左右,但trip.com 機票連酒店大概$15000,住明洞酒店,因未試過trip.com或其他網上咁訂,之前都係經旅行社訂package, 我係怕trip.com不太穩陣,有冇jm 可以俾下意見我?

另去首爾有否乜嘢要特別注意?今次旅程主要想去主題樂園和東大門/明洞行下食下

另用東亞提款卡,開通海外提款,可否於當地atm提款呢?

謝謝幫忙

複式洋房

我最近幾次旅行都係用trip.com,無咩問題。早排日本機票被取消聯絡佢哋客服退酒店錢都好順利!

至於明洞,掃街係幾多檔口,但比較多遊客,野食都係遊客價!

當地提款未試過,但韓國好多地方餐廳都收卡,我最近去都碌卡多!

珍珠宮

回覆樓主:

去首爾唔洗跟團啦

伯爵府

Trip.com好穩陣,服務非常好,用咗多年

珊瑚宮

回覆樓主:

首爾唔使跟團 x 1

男爵府

tessy1217 發表於 23-4-23 00:39
心大心細,未去過首爾,想帶2個10零歲既仔女暑假去,剛去左旅行社問團,3人行5天團大概$25000左右,但trip. ...

後生行街去弘大及梨大 多嘢睇D

子爵府

心大心細,未去過首爾,想帶2個10零歲既仔女暑假去,剛去左旅行社問團,3人行5天團大概$25000左右,但trip. ...

明洞好多地方有找换店

珍珠宮

同後生女去弘大、新村、梨大、仁寺洞好啲,東大門唔啱佢地,唔使用提款卡㩒錢,用cash 喺明洞唱錢個rate會好好多

大宅

好,考慮下吾跟團,刨下書先另如去樂園嗰d難搭車去嗎?的士費貴嗎?

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

tessy1217 發表於 23-4-23 08:34
好,考慮下吾跟團,刨下書先另如去樂園嗰d難搭車去嗎?的士費貴嗎?
...

去kkday 有得買愛寶樂園門票同埋車票,明洞有得上車,韓國下班時間好塞車,坐的士時留意時間。
如果自由行最先要準備由機場坐咩車去酒店。

珍珠宮

tessy1217 發表於 23-4-23 08:34
...

自由行可以考慮住弘大,有機鐵直達,住明洞要坐機場巴士或者包車比較麻煩

用戶要求終止服務

回覆樓主:

明洞方便唱錢

大宅

柔伊 發表於 23-4-23 08:43
去kkday 有得買愛寶樂園門票同埋車票,明洞有得上車,韓國下班時間好塞車,坐的士時留意時間。
如果自由行 ...

我見klook 又有門票、-日遊票,好吸引

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

trip.com安全,另再喺klook book樂園,或day tour已好夠 如去樂天坐地鐵都夠用,
你可以先揀去咩景點,再搵下day tour早上pick up地方,再揀附近酒店
放下自在

大宅

cattz288 發表於 23-4-23 08:58
trip.com安全,另再喺klook book樂園,或day tour已好夠 如去樂天坐地鐵都夠用,
你可 ...

我就係喺klook見到有day tour好吸引

珍珠宮

好媽媽勳章

tessy1217 發表於 23-4-23 08:59

我2018年夏天去過韓國,因為想玩埋everland的water park,所以唔揀day tour,在Klook 買門票和明洞上車的shuttle。(唔記得係唔係分開買定一齊買了)如果夏天去,推介玩埋water park。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

tessy1217 發表於 23-4-23 08:59

係呀,好簡單咋,當年第一次帶仔女去,因為見明洞同弘大pick up朝早差半個鐘,所以住明洞 ,不過你仔女咁大,無所謂喇,啱啱果轉去左住新酒店,仔女勁開心
首爾首爾麻浦魯內酒店
https://t.trip.com/AEbx7LF
放下自在

大宅

Trip.com 好安全㗎!我有時book 完酒店之後取消,好快會退返錢。

公爵府

哇,現在貴咗好多

子爵府

Trip.com大公司,好穩陣

另外開通海外提款,開咗就一定可以喺海外提款,印象中好似有收少少手續費

首頁

尾頁

跳至