自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

https://liff.line.me/1544998575-dRP8PO9n/v2/article/GgoPjRP?utm_source=copyshare
契仔指對主診醫生有3項質疑,包括道德問題,對病人的責任,以及專業失德,Uncle Ray曾同我講好唔舒服,表示曾同醫護講過,唔好再搞佢陽具。事後院方話唔記得通知家屬插咗喉,但當時Uncle Ray已經被縛手,反抗唔到」

談到Uncle Ray留院時患二級褥瘡,他:「褥瘡應該係一級級咁上,醫院竟然話唔知,一發現Uncle Ray已經係二級喇。佢哋話每4個鐘有幫佢轉身,究竟係咪因為插咗尿喉唔方便,所以根本冇做到呢?」而Uncle Ray入院後患有肺積水,主診醫生表示自己可以排走,未有多加處埋,後來成功轉院後,新主診醫生卻表示肺積水相當嚴重,排水一陣已錄得2000毫升!

大宅

Sad ! 同情!現在可探也好一點,疫情時老人家住院真的好可憐!求助無門

子爵府

2024年龍年勳章

的確慘,知名人士都咁,平民更唔洗講。如果入私院,應該會好啲?
Life must go on

大宅

13yeah 發表於 23-4-25 01:44
Sad ! 同情!現在可探也好一點,疫情時老人家住院真的好可憐!求助無門

關上門真係可以做咩都得

大宅

wln 發表於 23-4-25 02:01
的確慘,知名人士都咁,平民更唔洗講。如果入私院,應該會好啲?

咁畀得起個價錢應該會好好多

伯爵府

過二十年人口老化一倍
到時尿喉都無得你插

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果因為醫療咁而早走又好勺

大宅

kwokdicken 發表於 23-4-25 02:22
過二十年人口老化一倍
到時尿喉都無得你插

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我估唔止uncle Ray 係咁,好多老弱無得反抗!冰山一角!

珍珠宮

政府醫護人手不足,加上而家做醫護嘅人大多吾會有愛心,綁住老人家吾洗照顧咁多,係默許,總之吾係好有錢嘅人,要入政府院就係慘

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

loved 發表於 23-4-25 07:37
政府醫護人手不足,加上而家做醫護嘅人大多吾會有愛心,綁住老人家吾洗照顧咁多,係默許,總之吾係好有錢嘅 ...

真心覺得宜家既公立醫護人員無當病人係人, 為左方便管理唔使煩, 老弱行動不便既就算自己排到便都要強行插喉, 唔比落地, 唔聽話就綁住你, 完全無經病人同家屬同意, 老人家一住幾個月好彩出到院既就訓到行唔到路

有經濟能力邊個唔想去私立, 有尊嚴地過埋最後個幾個月? 但要預最少每月70萬以上 , 如果香港有私立比老人家過最後既日子但平D (如每月5萬)就好啦.

男爵府

pi0219 發表於 23-4-25 08:06
真心覺得宜家既公立醫護人員無當病人係人, 為左方便管理唔使煩, 老弱行動不便既就算自己排到便都要強行 ...

你講中我嫲嫲嘅情況
當然我唔可以賴醫護令佢將會行唔返
但老人家真係無行一排就好難行得返

侯爵府

回覆樓主:

醫院,老人院都一樣,個個都係打份工心態,真係遇到有問題要即刻出聲。
試過係醫院個護士搵我條血管,左撩右撩攪咗好耐都搵唔到,我都算忍得痛嘅人,但都忍唔到,即刻同個護士長講好痛,叫佢同護士講可唔可以細力啲!

珍珠宮

2024年龍年勳章

^^Hannah^^ 發表於 23-4-25 08:59
你講中我嫲嫲嘅情況
當然我唔可以賴醫護令佢將會行唔返
但老人家真係無行一排就好難行得返

落唔到床行,肌肉就萎縮,之後要行返就先要訓練肌肉,要老人家練肌肉談何容易?

男爵府

回覆樓主:

香港真係要請外援幫輕下,政府醫院醫護成日話忙,邊有時間逐個病人去關心下,錯漏百出日日有,現在有得探病,家人可以幫手為病人清潔,按摩,轉身,日日訓在床上,好快唔識行。

水晶宮

1107king 發表於 23-4-25 09:21
香港真係要請外援幫輕下,政府醫院醫護成日話忙,邊有時間逐個病人去關心下,錯漏百出日日有,現在有得探病 ...

同意

男爵府

回覆 1107king 的帖子

同意,媽媽上年跌到入院,肺炎不準探病,綁住手插尿喉差唔多兩個月,出院才解尿喉,跟本只試過一次兩次比佢試排尿,做不到就繼續插,話之你,住院第二天已經耳環戒指💍不見了,又話做手術幫佢放好,又不許家探訪,耳繯戒指都被偷了,媽媽老人癡呆在醫院便更癡呆,怕怕,真的怕怕

公爵府

政府醫院有好既醫護,亦有衰既醫護,岩岩做完手術住左1星期,其間大部份都好好,但有啲係衰既,我老公話各行各業都有衰人,我開大刀第3日發現血色素又跌左,醫生叫我入檢查房檢查,我好痛自己爬唔到上床,個年紀大既女護士叫我自己上,我話好痛爬唔到,佢用腳踢張櫈俾我示意我自己爬,個刻我知道依件人型垃圾冇同理心,都費事求佢,我自己慢慢爬上去,醫生擰個頭望個黎見到我咁樣爬都即刻叫件人型垃圾扶我,否則跌倒就大件事,另外一個係抽血員,又係年紀大既,我打既豆已經用左幾日塞左,要重新再打新既先可以吊藥,我本身係唔怕痛既人,就算痛都忍個種,個位抽血員行埋床邊時已發覺佢炆炆憎咁,一手拎起我左手用力拍,跟住好粗暴咁插個支針,個下係好痛,連手背周邊位都好似俾電電到既感覺一樣,佢攪掂走左之後連我老公都話佢衰,希望佢第日老左入院受返,我手背位即時瘀左,仲有啲血係則邊,依兩件人型垃圾根本唔應該做醫護,嚴重影響做得好既醫護

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

pi0219 發表於 23-4-25 08:06
真心覺得宜家既公立醫護人員無當病人係人, 為左方便管理唔使煩, 老弱行動不便既就算自己排到便都要強行 ...

人手足。

侯爵府

1107king 發表於 23-4-25 09:21
香港真係要請外援幫輕下,政府醫院醫護成日話忙,邊有時間逐個病人去關心下,錯漏百出日日有,現在有得探病 ...

咪係 唔夠人又唔比正苦搵外勞

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊