自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我想買個,我見呢d似普通保溫壺size
. 請問有無人做過?什麼牌子好呢?
attach0/tmp/phpQFyhhV

男爵府

https://www.fortress.com.hk/zt/p ... ettle/p/BP_12557009

用緊呢隻, 幾好用!

公爵府

POD 發表於 23-4-26 10:24
https://www.fortress.com.hk/zt/product/bzk-a02-portable-electric-kettle/p/BP_12557009

用緊呢隻, 幾 ...

謝謝

禁止訪問

男爵府

https://www.fortress.com.hk/zt/product/bzk-a02-portable-electric-kettle/p/BP_12557009

用緊呢隻, 幾 ...

呢個好貴喎,又小容量。
以前我都自己帶摺疊式水煲,幾年疫情冇用過,都掉了。
最近去旅行,都用返酒店嘅水煲,最多洗多幾次煲多幾次先飲囉,如果搵到平又容量大啲嘅都會買返一個用。

子爵府

用緊呢隻, 幾 ...

我都係用佢,就算去美國電壓低都算煲得快(約10-15分鐘)

美國酒店多數無水煲

男爵府

mami2000 發表於 23-4-26 11:08
呢個好貴喎,又小容量。
最近去旅行,都用返酒店嘅 ...

我見樓主問呢類細瓶裝先推介呢個, 你話太細就變成水煲, 似乎唔match上面樓主幅圖。
你話貴, 咁比較淘寶嗰啲又真係貴㗎, 不過行貨, 有牌子, 有保養, 我覺得用得安心啦, 咁真係又要睇你個budget喺邊!

男爵府

s0650993 發表於 23-4-26 11:17
我都係用佢,就算去美國電壓低都算煲得快(約10-15分鐘)

美國酒店多數無水煲

係呀, 好用, 外型slim, 都算輕, 煲水10分鐘已經OK, 又可以用電keep warm, 或唔用電當保暖杯用, for 我一個人用, 十分fit!

子爵府

POD 發表於 23-4-26 11:22
係呀, 好用, 外型slim, 都算輕, 煲水10分鐘已經OK, 又可以用電keep warm, 或唔用電當保暖杯用, for 我一個 ...

一個人用好完美,pack又容易,唔駛抺乾扭蓋就走得,唔怕整濕個篋。瞓醒即刻又有啱溫度嘅暖水,我一飲過就加水,所以好夠用

不過要沖杯面嗰啲就唔啱,我純粹飲熱水熱茶

男爵府

s0650993 發表於 23-4-26 11:41
一個人用好完美,pack又容易,唔駛抺乾扭蓋就走得,唔怕整濕個篋。瞓醒即刻又有啱溫度嘅暖水,我一飲過就 ...

我個人都推介

不過沖杯面都應該夠喎 (350ml), 咁當然係一人份量, 不過我都係齋飲熱水同沖奶茶咖啡

子爵府

POD 發表於 23-4-26 11:47
我個人都推介

不過沖杯面都應該夠喎 (350ml), 咁當然係一人份量, 不過我都係齋飲熱水同沖奶茶咖啡: ...

我唔食杯面,所以唔知份量tim

最多沖下muji 麵豉湯,個壺真係真心正

水晶宮

用緊呢隻, 幾 ...

呢款平時去街都用得,重唔重?

大宅

birdbird 發表於 23-4-26 12:23

呢款好似要插電用,出街只可當普通暖水壺,加唔到熱

男爵府

birdbird 發表於 23-4-26 12:23

去街用? 即當保溫瓶咁用, 除非你帶埋條線同有插位先可以煲水! 我覺得重量OK啦, spec話個瓶連包裝重550g, 1磅多啲!

水晶宮

POD 發表於 23-4-26 12:30
去街用? 即當保溫瓶咁用, 除非你帶埋條線同有插位先可以煲水! 我覺得重量OK啦, spec話個瓶連包裝重550g, ...

係呀,我想平時出街當保温壺用,旅行時就顺便㷛水,一物兩用。

水晶宮

畀面勳章

POD 發表於 23-4-26 11:18
我見樓主問呢類細瓶裝先推介呢個, 你話太細就變成水煲, 似乎唔match上面樓主幅圖。
你話貴, 咁比較淘寶嗰 ...

係,水飲落肚,要求高d
其實問得呢個問題,應該對健康、衛生要求都高,否則大可以用返酒店水煲,最多煲幾次,乜菌都死

我自己就懶,去旅行通常飲樽裝水

男爵府

birdbird 發表於 23-4-26 12:33
係呀,我想平時出街當保温壺用,旅行時就顺便㷛水,一物兩用。

咁相對一般只有保溫作用嘅暖壺, 係會重少少, 始終個瓶有plug位同線路版喺入面, 但唔明顯重好多囉!

男爵府

lovelybaby2015 發表於 23-4-26 12:39
係,水飲落肚,要求高d
其實問得呢個問題,應該對健康、衛生要求都高,否則大可以用返酒店水煲,最多煲幾 ...

咁其實酒店水煲又唔駛咁驚, 我相信一般質素好嘅酒店都安全清潔, 用嘅時候我都洗乾淨, 煲幾次先會用! 反而一個人出外我會用呢款, 一人方便、清潔容易、唔重、安全, 當煲同杯都得。如果一家人去旅行, 真係要帶私火就唔會用呢個啦!

珍珠宮

POD 發表於 23-4-26 12:51
咁其實酒店水煲又唔駛咁驚, 我相信一般質素好嘅酒店都安全清潔, 用嘅時候我都洗乾淨, 煲幾次先會用! 反而 ...

我都唔會搞咁多嘢,唔通出街食飯又帶埋碗碟

公爵府

mami2000 發表於 23-4-26 11:08
呢個好貴喎,又小容量。
最近去旅行,都用返酒店嘅 ...

摺疊式水壺肯定係膠
我對膠 好抗拒

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊