自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近唔使戴口罩之後想扮靚d個樣, 我冇爆牙哨牙問題, 之係想啲牙拍齊d密d, 去整傳統牙套好似太大工程, 想試下自助箍牙有冇效果, 但見到有人話完全冇牙醫跟, 咁有問題可以搵邊個?

大宅

箍牙一定要有牙醫跟
要有人mon住你成個療程
如果你箍得唔好
佢都可以幫你諗計仔

別墅

我箍過類似呢種透明牙套,佢又係會寄牙套俾你自己跟第幾個week戴,之但係佢一路有牙醫跟,同埋有staff提你複診。開始療程之前要俾牙醫評估,因為太複雜唔會接,適合微調多啲,我啲牙”咩咩地”,將佢地執返好位就得。箍半年都要見成3次牙醫,都算有人跟嘅

象牙宮

咁都有人信既!

男爵府

我唔敢Join完全無人跟嗰間, 我join另一間全個過程見三次醫生,
箍半年, 固定2-3年,
我嚟緊七月都可以甩固定器
我自己好滿意, 因為箍半年真係好快見效, 以前見人箍親都兩三年

大宅

梁太老公 發表於 23-5-2 18:42
箍牙一定要有牙醫跟
要有人mon住你成個療程
如果你箍得唔好

所以我搵緊d唔貴又有牙醫跟手尾嘅, 又唔知佢所謂有牙醫跟係幾多次

大宅

kccchan99 發表於 23-5-3 11:25
我箍過類似呢種透明牙套,佢又係會寄牙套俾你自己跟第幾個week戴,之但係佢一路有牙醫跟,同埋有staff提你 ...

我想問下你係揀邊隻牙套? 咁個牙醫係個brand幫你安排埋? 會唔會教你點樣戴同其他野? 定係純粹睇你啱唔啱箍? 你最後箍完嘅成果如何? Thx

大宅

pinkochang 發表於 23-5-3 11:38
我唔敢Join完全無人跟嗰間, 我join另一間全個過程見三次醫生,
箍半年, 固定2-3年,
我嚟緊七月都可以甩固定 ...

見三次醫生係點樣? 開頭檢查一次, 之後覆診兩次?

男爵府

tracyccyeung 發表於 23-5-3 18:32
見三次醫生係點樣? 開頭檢查一次, 之後覆診兩次?

第一次係洗牙 + 照X RAY + 打牙模,
第二次係磨牙 (佢哋唔做剝牙case, 所以難搞嗰啲牙應該係唔可以箍呢啲)
第三次係箍到尾段, 個牙醫會睇下最後會用邊個箍做固定器個型, 例如我個case係戴18個箍(每十日左右換一個), 另有兩個箍係睇情況先知洗唔洗戴, 即係total有20個箍, 咁我第三次見牙醫時佢就覺得我戴到第18個箍時個形已經ok, 亦會用第18箍嗰個型造埋固定器俾我戴2-3年

大宅

kccchan99 發表於 23-5-3 11:25
我箍過類似呢種透明牙套,佢又係會寄牙套俾你自己跟第幾個week戴,之但係佢一路有牙醫跟,同埋有staff提你 ...

聽人講覺得啲牙醫見呢種自助療程hea睇 你自己覺得呢?

別墅

tracyccyeung 發表於 23-5-3 18:31
我想問下你係揀邊隻牙套? 咁個牙醫係個brand幫你安排埋? 會唔會教你點樣戴同其他野? 定係純粹睇你啱唔啱箍 ...

我最後揀zenuym,佢地有班合作開嘅香港註冊牙醫嘅,你可以要求邊一區嘅牙醫診所佢地會幫你約見。第一次去做掃描同檢查,之後仲會教你戴牙套我,會講埋箍牙仲有點樣護理,同常見問題點樣解決。效果幾滿意嘅,我覺得最好嘅地方係半年已經完成

別墅

jajalam 發表於 23-5-4 11:37
聽人講覺得啲牙醫見呢種自助療程hea睇 你自己覺得呢?

我見嗰位牙醫態度幾好啊,每次都見成半個幾鐘唔會up兩句就打發我走,去複診又真係記得我講過嘅問題,兩萬蚊內埋單算幾好服務啦。我本來以為zenyum係自助,點知又有人跟,半年箍好幾快手

男爵府

kccchan99 發表於 23-5-5 12:24
我最後揀zenuym,佢地有班合作開嘅香港註冊牙醫嘅,你可以要求邊一區嘅牙醫診所佢地會幫你約見。第一次去 ...

我都係呢間, 又係半年搞掂, 依家戴到第二年固定器,真心ok同埋抵

大宅

kccchan99 發表於 23-5-5 12:24
我最後揀zenuym,佢地有班合作開嘅香港註冊牙醫嘅,你可以要求邊一區嘅牙醫診所佢地會幫你約見。第一次去 ...

咁你E個Zenyum就唔係自助啦。不過我網上面睇到係萬五蚊起, 你兩萬蚊係因為個plan唔同嗎?

大宅

pinkochang 發表於 23-5-4 09:45
第一次係洗牙 + 照X RAY + 打牙模,
第二次係磨牙 (佢哋唔做剝牙case, 所以難搞嗰啲牙應該係唔可以箍呢啲)
...

Oic, 多謝你詳細解釋, 咁樣聽落好似唔錯, 但除左呢三次, 如果中間有問題係咪都可以預約牙醫去睇?

男爵府

tracyccyeung 發表於 23-5-8 12:05
Oic, 多謝你詳細解釋, 咁樣聽落好似唔錯, 但除左呢三次, 如果中間有問題係咪都可以預約牙醫去睇?
...

因為我無需要所以無約過,
但我相信你有問題可以照搵返嗰個牙醫, 因為我見嗰個牙醫都有接外來客,
不過你預返有機會會收返嗰次費用, 因為始終額外見醫生

大宅

pinkochang 發表於 23-5-9 09:51
因為我無需要所以無約過,
但我相信你有問題可以照搵返嗰個牙醫, 因為我見嗰個牙醫都有接外來客,
不過你預 ...

明白, 唔該你!

別墅

tracyccyeung 發表於 23-5-8 12:03
咁你E個Zenyum就唔係自助啦。不過我網上面睇到係萬五蚊起, 你兩萬蚊係因為個plan唔同嗎?
...

我個療程係萬六蚊,呢個佢寫道明嘅冇隱藏收費,但到你箍好曬都要用固定器,唔係排牙會走位,我係計好所有野兩萬蚊有找

別墅

正常都要有個牙醫睇住進度,如果唔係中間 有咩問題咁可以搵邊個問意見3

大宅

Sophialee8765 發表於 23-5-10 18:15
正常都要有個牙醫睇住進度,如果唔係中間 有咩問題咁可以搵邊個問意見3 ...
而家好多自助箍牙係完全無牙醫跟住

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊