自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

見完工 , HR 打黎話對我有興趣之類 , 叫我搵舊公司寫 reference letter , 或俾舊上司電話佢做 reference check .

但事實係我自問在舊公司表現好一般 , appraisal 寫我係寫得唔好的 , 但我舊上司算 nice (但亦都好軍真) , 如果搵佢 , 佢應該都會幫我 .

我宜家應該自己寫 reference letter template , 叫舊上司幫我出信 , 定係俾佢電話給新公司 ?

求意見

伯爵府

試下同舊上司溝通下

翡翠宮

回覆樓主:

我諗你同前上司溝通下先再決定

伯爵府

shirley784 發表於 23-5-3 22:10
見完工 , HR 打黎話對我有興趣之類 , 叫我搵舊公司寫 reference letter , 或俾舊上司電話佢做 reference ch ...

其實如果唔係話好高職位或者特別工種
一般做reference check都係問d一般野
所以就算表現一般只要唔係特別差
我覺得唔怕做

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

問舊上司。你離職時冇拎reference letter咩?

應該冇乜人自己寫reference letter 俾舊上司簽啩....

大宅

回覆 taiwoon 的帖子

係呀,佢主要都係想知係咪真係做過相關職位,同埋有冇做d損害公司既嘢,應該ok ge

子爵府

見完工 , HR 打黎話對我有興趣之類 , 叫我搵舊公司寫 reference letter , 或俾舊上司電話佢做 reference ch ...

打俾舊上司溝通,一般reference check 好平常,例行公事

子爵府

2023年兔年勳章

我以前轉工時,上司/老細都會喺我離職前寫ref letter,可以聯絡返舊上司幫你寫,一般公司嘅上司應該識寫識幫你搵人處理掛

大宅

Noahyip0909 發表於 23-5-4 01:36
回覆 taiwoon 的帖子

係呀,佢主要都係想知係咪真係做過相關職位,同埋有冇做d損害公司既嘢,應該ok ge ...
係呀,唔洗擔心

男爵府

其實係上上果份 , 己經離開左呢間公司 5 年了 , 如果我直接叫舊公司(上司)幫手出一封 ref letler ( 最好當然寫我工作表現唔錯 ) , 咁得唔得呢 , 會唔會過份左 ?

水晶宮

granja 發表於 23-5-4 01:26
問舊上司。你離職時冇拎reference letter咩?

應該冇乜人自己寫reference letter 俾舊上司簽啩.... :ques ...

除非係HR 的標準reference letter, 如果叫直接上司寫reference letter 好多時係自己寫,給上司自由修改及簽名,自己寫一來表示誠意,二來自己度身寫好少少。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

正常reference letter都有聯絡資料
你叫得舊上司寫(無論邊個draft),都預咗會留上司電話,而新公司有機會搵佢

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

兩樣一齊做,比聯絡資料比新公司之前,同舊上司打招呼,得到佢同意先~

男爵府

我問過幾個人 , 佢地離職時 , 公司俾既信都只係寫住受雇日期 , 無寫工作表現有幾好之類

其實係咪除非表現好突出 , 一般封信都只係寫住受雇日期 ?

大宅

2023年兔年勳章

搵舊公司 HR 出 reference letter. 證明你之前做咩職位,做左幾耐等。唔需要寫表現。

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 shirley784 的帖子

離職前冇攞 reference letter ?
如果冇, 就算唔係今次呢份工, 都要攞咗喺手先, 之後都要用

<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

shirley784 發表於 23-5-5 09:15
我問過幾個人 , 佢地離職時 , 公司俾既信都只係寫住受雇日期 , 無寫工作表現有幾好之類

其實係咪除非表現 ...

HR會出正式離職證明,有d入面只有facts如職位薪金等。亦有HR離職信會加多幾句工作表現

而員工亦會自己向上司要求寫reference letter (唔少上司會主動提供,或叫員工draft完俾佢簽),就會講返員工點好點好。我由第一份工開始已有呢個做法,我自己都有幫人寫過

至於新公司問舊公司HR, HR點答,就睇人了。我見過會答表現,亦有只答facts, 亦有懶有制度要求多多煩到新HR唔願再問

簡單講,無標準

水晶宮

reference letter 我呢間公司只係想知我係咪真係受雇於個間公司, 工作年期, 職位, 人工, 有公司信, HR SIGNATURE 就OK

初時我都以為要舊上司寫工作表現, 但新公司冇需要拎, 我寫左舊老闆做 referee, 但冇搵過佢. BTW, 我入個間都算大公司

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

問舊上司邊種方式會方便佢先決定

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊