自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章

【明報專訊】本港正研究與內地建立恒常器官移植互助機制,近期有市民在社交平台聲稱不願捐贈器官到內地,亦有人稱因此取消器官捐贈登記甚至呼籲他人取消登記。醫衛局回覆本報稱,對於互聯網上有少數人歪曲器官捐贈的奉獻精神,宣揚登記器官捐贈者應審視受惠者身分,並呼籲他人取消器官捐贈登記,「實在完全違背器官捐贈的大愛精神」,對此表示遺憾。

醫衛局指器官捐贈是無私奉獻和挽救生命的大愛行為,所有生命同樣可貴,逝者捐贈器官通過移植令另一人重獲新生,崇高意義不在於受惠者身分。當局稱根據國際醫學標準,本港遺體器官捐贈向來建基於捐贈者或家屬不能指名受惠者,受惠者身分不會事先向捐贈者家屬透露的大原則。

醫衛局斥有個別人肆意貶損兩地建立恒常器官移植互助機制積極意義,「是蔑視兩地同胞血濃於水及過往內地無私捐贈挽救本港病人生命的事實」,完全漠視兩地輪候器官病人福祉,曲解國家的器官捐贈及移植發展和分配制度,政府認為有關行徑極為不負責任並予以譴責。

關注病人權益的社區組織協會幹事彭鴻昌指出,有人可能不願捐贈器官到內地或香港,但認為不論是何方的人,若能令病人獲新生,「要開放些,幫到就盡量幫」。他認為單從醫療或病人角度,受惠者沒必要知道器官來源地,最重要有機制確保器官合適移植;亦建議政府清楚解釋日後何時才會啟動跨境器官捐贈機制。
去年1615人取消登記 8年新高

本報向衛生署查詢今年首3個月接到多少份取消器官捐贈登記表格,署方着記者查看立法會特別財委會文件,惟文件無今年數字。去年1615人取消登記,為8年新高,消息人士稱部分申請取消登記的人誤以為在名冊內,實際上卻不曾登記,署方正研究如何釐清數據,更準確分析多少捐贈者取消登記,現難評估去年撤銷人數為何增幅顯著,不排除與移民有關。

====================
連器官捐贈都搞到政治化

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

s160656 發表於 23-5-9 22:45
【明報專訊】本港正研究與內地建立恒常器官移植互助機制,近期有市民在社交平台聲稱不願捐贈器官到內地, ...

無登記就要求取消,
放下自在

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

講多無謂,自由選擇

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我覺得捐邊度都冇所謂,最緊要用得著,唔通我身在外地走左,要空運d 內臟返香港咩,緊係送比當地即刻用得到的人。

珍珠宮

不知所謂!如果佢自己或至親有急需,千其要拒絕內地人捐俾佢哋,死落地府都要有骨氣嘛

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

侯爵府

loved 發表於 23-5-9 23:19
不知所謂!如果佢自己或至親有急需,千其要拒絕內地人捐俾佢哋,死落地府都要有骨氣嘛 ...

嗰啲人最冇骨氣,自己或家人有事即刻跪求內地捐俾佢哋添

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

alau2021 發表於 23-5-9 23:35

最賤係自私人根本無登記,又係咁叫人取消,又有班被洗腦人跟住做
放下自在

男爵府

「有人稱因此取消器官捐贈登記甚至呼籲他人取消登記」
相信呢種人本身都冇諗住捐~

水晶宮

2024勳章

佢自己唔想捐,咪唔捐囉,但喺網上咁呼籲唔捐就唔係咁好,特別係個理由咁上唔到台面

珍珠宮

2024年龍年勳章

alau2021 發表於 23-5-9 23:35

自私又老馮

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

silence莓 發表於 23-5-9 23:48
「有人稱因此取消器官捐贈登記甚至呼籲他人取消登記」
相信呢種人本身都冇諗住捐~ ...

有冇登記都成疑

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

人在做、天在看
自己唔行善
仲阻礙別人行善
真福佳到⋯

珍珠宮

呢個行為好肉酸好失禮
捐得器官都是大愛之人,無理由捐邊個地區嘅人都要揀,咁的話本身份人並不是真正大愛

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

明報真係多鬼餘,都未搞清楚果1615個人咩事要取消就借題發揮,香港有成35萬人登記咗,1615人連0.5%都無,部分人什至從來未登記過就想取消,以為香港adopt 緊opt-out system 呀?好心d人唔好玷污一樣咁無私既行為啦!又要懶偉大學人捐,又好驚捐俾內地人,咁佢哋記得成個家族簽返張拒絕接受內地人損贈既器官,連香港藍人既器官都唔好要喎!

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

ED 都搞政治...

先唔好講果千幾人是咪真是此原因而取消.... 單是果個報紙佬UP 得就UP 已經是衰格, 希望佢家人/自己5洗求幫忙啦....
Stay Hungry , stay foolish !!

大宅

我諗係因為國內器官可以用錢買吧

侯爵府

唔該佢哋唔好做埋啲白癡嘢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊