少年成長

跳至

首頁

尾頁

洋房

近來才發現15歲女兒已經拍拖一年多,她也坦言自從14歲拍拖初期開始就已經跟男朋友持續發生性關係,期間長達1年,我應該報警處理嗎?(她現在還未到16歲)
如果報警,又擔心對她的前途和心理造成重大影響!但我又十分憤怒,萬般不願接受這個事實,萬萬想不到這種事真的會發生在自己女兒身上。她求我不要去報警,怕件事張揚出去,影響學習情緒;她說難得從這個學期初起,她就已經開始願意努力去準備兩年後的DSE公開考試。大家做父母的可否給些意見?我心裏非常心急如焚!!

大宅

回覆樓主:

你係自由廣場出post會多些人回覆。

珍珠宮

Kerry121075 發表於 23-5-10 18:27
近來才發現女兒已經拍拖一年多,她也坦言已經跟男朋友持續發生性關係,我應該報警處理嗎(她還未到16歲)? ...
吾大肚已經好好。
算啦!告到上庭,你女無面詐

WSYSC    發表於 24-3-27 16:38

洋房

anna59 發表於 23-5-11 15:36
吾大肚已經好好。
算啦!告到上庭,你女無面詐

多謝你的意見,理智上我應該須要咁諗,應該需要顧及佢嘅感受和前途;但情感上真係好難說服自己接受。所以有陣時我都會覺得其實係想幫我自己出氣,or定係為咗個女。內心不斷掙扎!

以前我都見過人地類似嘅post,自己都會傾向支持人哋報警,但係原來發生係自己身上,真係好難落決定,好迷惘!佢係我塊肉、我嘅自豪,養了15年的小白菜以為是乖乖女,而家我真係晴天霹靂!!

珍珠宮

Kerry121075 發表於 23-5-11 16:52
多謝你的意見,理智上我應該須要咁諗,應該需要顧及佢嘅感受和前途;但情感上真係好難說服自己接受。所以 ...
我知道,做父母要硬食,因為社會實在太開放,佢認總好過吾認,唯有趁機同佢傾吓,叫佢保護用尊重自己身體,吾好咁隨便,令大家有計傾。
既然佢希望考好dse, 比次機會佢,希望佢考好D,入大學,公開試好重要假,吾好為依件事影響佢前途。

WSYSC    發表於 24-3-27 16:39

伯爵府

無大肚,puppy love, 我又唔覺得去到要報警。

珍珠宮

Debbie0331 發表於 23-5-11 17:56
無大肚,puppy love, 我又唔覺得去到要報警。
同意。
樓主可能為啖氣,覺得自己個女比男人食咗,蝕底左

公爵府

回覆 Kerry121075 的帖子

十五年來悉心栽培的乖女兒突然不再純潔, 悲憤莫名, 恨不得教訓男生一頓! 可以想像樓主的心情. 但現今要冷靜處理, 不要比事情惡化, 將傷害減到最低

如果係我, 我唔會報警, 報謷雖為你出一口氣, 男生得到刑罰, 但此舉不但影響男生的前途, 亦會毀埋你女的前途. 報警令事件張揚, 師生皆知(佢仲有咩顏面繼續返學), 亦影響你女備戰dse的心情, 影響是否升讀大學. 佢更加會內疚, 覺得自己有份令男友被捕.

唔失都失左, 報警於事無補, 唔好再比女女心理壓力啦, 怕佢承受唔到, 佢亦有可能嬲你嬲自己(早知唔話你知)

有無見過男生及佢父母? 要同男生和女女約法三章, 要佢地承諾唔好再有親密行為, 日後要專心應試

WSYSC    發表於 24-3-27 16:39

男爵府

平時係你口中嘅乖乖女,無同你傾心事?拍咗一年拖到而家先發現?咁佢都收得幾密。
咁有冇了解吓喺咩情況失身?咩地方可以容許佢哋持續有關係?同埋你認唔認識佢男朋友,會唔會雙方家長需要知道兩位小朋友在拍拖?
Sorry我太多問題,因為我都有啲好奇。
其實唔發生都發生咗,我會情願佢哋唔好搞大個肚正正經經拍拖,大家都係學業為重就算

複式洋房

教佢安全性行為嘅重要性
比報警甚至叫佢唔做更加好

大宅

Kerry121075 發表於 23-5-10 18:27
近來才發現女兒已經拍拖一年多,她也坦言已經跟男朋友持續發生性關係,我應該報警處理嗎(她還未到16歲)? ...

而家呢個年代,第一教佢用dom。第二,成年先再黎,起碼有左都無咁大影響。

洋房

雖然佢今年15歲,但係去年14歲就已經開始….失咗身…. 我好嬲好嬲!當時我聽到忍不住仲打了她,之後好後悔動粗。

佢喺學校有一個好好嘅女同學朋友,假期做完功課有時用佢名義去街,我就放下戒心,呢度就係一個漏洞去搵佢男朋友拍拖。個男仔今年18歲,其他學校,我唔識佢,恨之入骨。

我記得2015年嘅時候,呢度有個post「如果你個女13歲就失身,你會報警嗎?」,當時好多留言都係傾向於一定要報警。係咪年代唔同咗,依家社會上都普遍接受咗呢樣嘢?or我太保守嗎?留意到係街上好多差唔多年紀嘅細路仔細路女拖手攬埋一堆…. 如果一pair pair 獨處嘅時候會點… 唔難聯想!

複式洋房

16 喎, under age 同犯法呢。唔通搞到出人命或者性病之做野?

子爵府

Kerry121075 發表於 23-5-13 07:37
雖然佢今年15歲,但係去年14歲就已經開始….失咗身…. 我好嬲好嬲!當時我聽到忍不住仲打了她,之後好後悔 ...
有無見過果男仔?如果唔係壞果種,為左個女,我會"放生"佢,始終留返面子俾個女,加上唔失都失左身,返唔到轉頭,但我會同佢地約法三章,唔好搞出人命,唔好掛住拍拖影響學業

男爵府

Kerry121075 發表於 23-5-13 07:37
雖然佢今年15歲,但係去年14歲就已經開始….失咗身…. 我好嬲好嬲!當時我聽到忍不住仲打了她,之後好後悔 ...

我都會好難接受同好嬲,不過都發生左,無計啦,你估叫佢唔拍拖分手會聽嗎?
我作為旁觀者,冷靜啲長遠啲,不如建議你囡介紹男朋友比你識,做父母都想識下個男仔,真係要拍拖,知道男仔係邊個都安心啲

伯爵府

講真呢個年代好多under16已失身
都係果句 教佢保護自己唔好大肚
生女既教唔好大肚(最好緊係唔好咁細個性行為,但青春期朋輩影響未必聽)
生仔既教佢咩叫衰11自毁前途仲有唔好搞大人個肚(都係教未成年唔好性行為啦,又係果句教係咁教,聽未必聽得入)
相信仔好女好個個家長都盡心盡力教

洋房

多謝大家的寶貴意見🙏🙏

男爵府

花花b 發表於 23-5-15 14:47
講真呢個年代好多under16已失身
都係果句 教佢保護自己唔好大肚
生女既教唔好大肚(最好緊係唔好咁細個性行 ...

係呀,青春期反叛期,好多野都聽唔入耳

別墅

立即報警

公爵府

回覆 Kerry121075 的帖子

樓主, 知你心煩意亂, 但總得下決定, 你最後決定點做?有無約見男生及其父母商討, 睇下佢地係咩人?

辛辛苦苦比足心機栽培棵小白菜, 養到肥肥白白, 點知一下子被個男生偷食, 糟蹋了多年的心血, 比着我都火滾!

打者愛也, 愛之深自然責之切, 你女兒年少無知, 行差踏錯, 但既然你愛錫你個女, 就要保護佢到底, 若你能妥善處理, 男生及其父母, 你女兒都會感激你, 相信你女兒不會再輕易犯錯, 會好好報答你, 不辜負你的期望

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊