0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

已經幫bb轉過幾隻奶粉,隻隻食完便便都去得好差… 有冇bb都試過咁?最後食咩奶粉先解決到?

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 Feeeliuu 的帖子

BB而家食緊咩奶粉?有冇試過食金裝美素?我個女由細到大都係食呢隻,感覺OK,便便都OK。

大宅

回覆 fc1102 的帖子

有無幫bb額外補充水份,奶粉有無試過揀有益生纖維的,可以幫助bb腸道健康,我仔仔都飲呢隻,便便一直好靓,營養吸收仲好好,生長線一直係高位嗰條

大宅

虎到金來勳章

我bb都係飲美素金裝 佢加左益生纖維 對bb 腸胃消化好好 差不多日日都有便便 而且佢吸收都好好 食到佢肥肥白白

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 爸B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你試過邊幾隻?有冇揀d可以幫助腸道健康的?同埋餐與餐之間記得俾水bb飲。

別墅

奶粉真係要慢慢試, 試到岩為止. 我女都係飲開樓上講0個隻, 到宜家2歲幾便便都無問題.

大宅

回覆樓主:

比bb餐與餐之間飲d水,每日幫bb做下踩單車動作,另外可以打圈按摩下肚仔,會對佢便便有幫助

大宅

2024年龍年勳章

bb轉奶粉都需要d時間適應架,轉得太密對bb腸胃黎講都係一種負擔

別墅

我b都係飲美素,飲得好好
同意上面講轉奶粉唔好轉甘密,BB 腸胃要適應呀,有時間要同bb按摩肚仔多d同幫佢做踩單車動作,等佢去便便去得好d

複式洋房

試過呀,加埋益生菌都搞唔掂。最後聽我表姐佢地介紹轉咗佳貝艾特羊奶,轉咗個零星期bb已經適應,見佢消化好過之前,而且去親都係軟身便便。

複式洋房

Feeeliuu 發表於 23-5-15 18:06
已經幫bb轉過幾隻奶粉,隻隻食完便便都去得好差… 有冇bb都試過咁?最後食咩奶粉先解決到?

...

有無試過佳貝艾特?可以試下。我個仔個時濕疹便秘,最後經醫生介紹,飲咗佳貝,佢又真係退到濕疹無再爆,仲日日有得去,你可以攞佢試用裝試下啱唔啱

別墅

Sofiebaby 發表於 23-5-16 12:02
比bb餐與餐之間飲d水,每日幫bb做下踩單車動作,另外可以打圈按摩下肚仔,會對佢便便有幫助
...

好,我試下先,不過bb太細係咪都唔可以飲太多水?大概可以俾幾多ml呢?

別墅

tsuitinyan 發表於 23-5-16 14:55
bb轉奶粉都需要d時間適應架,轉得太密對bb腸胃黎講都係一種負擔

明呀... 但都冇辦法... 佢食唔慣都係唯有繼續轉

別墅

一打甜筒 發表於 23-5-17 17:56
試過呀,加埋益生菌都搞唔掂。最後聽我表姐佢地介紹轉咗佳貝艾特羊奶,轉咗個零星期bb已經適應,見佢消化好 ...

我bb都係食緊佳貝羊奶,羊奶本身已經係易消化過牛奶,我比醫生睇過,佢話呢隻有BB12益生菌,依隻益生菌暫時最好,同埋有兩隻益生元對BB腸胃都好好

大宅

試過幾隻咁誇張? BB腸胃好敏感其實唔適宜轉咁密架喎...每轉一次奶粉都要適應, 唔好亂黎呀

大宅

Feeeliuu 發表於 23-5-19 14:09
好,我試下先,不過bb太細係咪都唔可以飲太多水?大概可以俾幾多ml呢?

bb好聰明架 無味既水唔會飲好多,所以肯飲我都比佢飲

禁止訪問

洋房

...

平時BB飲完奶,過咗半個鐘以上,消化咗D之後,你試下幫佢順時針搓肚,得閑比佢趴下,呢D姿勢會幫到佢去poopoo,奶粉個度,你揀個時要搵D消化力強,有益生元益生菌的奶粉,會幫BB加速消化去poopoo,唔卡住曬喺腸胃,唔搞到肚仔脹脹。我個B依傢飲緊人奶+補佳貝艾特羊奶,無點便秘,你可以攞佢試用裝試下

別墅

...
如果係咁,可能係bb適應唔到牛奶,試下轉羊奶,低敏

複式洋房

brookbrook714 發表於 23-5-28 23:07
如果係咁,可能係bb適應唔到牛奶,試下轉羊奶,低敏
jm講得啱, 樓主個b同我個女之前好似, 我女後期係痾石頭屎, 嚇到我喊!! 好彩媽媽會朋友教我俾羊奶佢飲, 食左Holle一排便便就軟身返

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊