自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

連辦私校小一都唔俾,係咪欺人太甚呢?
如果所有政府部門都用呢種官威對付投訴政府既人,公務員真係好好做。

//黃大仙獻主會溥仁小學因收生不足獲「派0班」,向教育局申請「特別視學」以續辦被否決,學校或最快2026年中學年完結後停辦。該校校董透露正計劃申辦私立小一,不排除需籌款,惟教育局今晚(22日)回應指,強調該校「根本不能以此方式營辦」,因為學校清楚表明因已選擇「特別視學」,就不可再選擇參加「小一入學統籌辦法」或以私營方式於2023/24學年開辦小一班級,並對辦學團體無未就上述事件作出澄清「深表遺憾」。//

原文網址: 殺校|教育局對溥仁小學下「終殺令」 不准籌辦私立小一 | 香港01 https://www.hk01.com/article/900 ... utm_medium=referral

ada0707    發表於 23-5-23 12:54

公爵府

dolala 發表於 23-5-23 00:09
如果所有政府部門都用呢種官威對付投訴政府既人,公務員真係好好做。 ...

接觸過政務官你會明
多做多錯 少做少錯的文化
樣樣都跟規矩程序
玩到咁盡 內裡一定有啲嘢

子爵府

政府有解釋揀咗視學就唔可以同時籌辦私校,有相關政策。

男爵府

回覆 Ol0314 的帖子

其實呢獻主會斷估應該係接受殺校既
問題係有師生家長唔接受呀嘛

如果可以搞D師生家長,其他公務員都可以有樣學樣對付D西客

大家又歡唔歡迎政府秋後算帳任何投訴者呢?

男爵府

Adiezz 發表於 23-5-23 00:32

呢D只係政策,係可以改,最重要以學生(尤其係SEN學生)福祉為依歸。

複式洋房

Ol0314 發表於 23-5-23 00:28
接觸過政務官你會明
多做多錯 少做少錯的文化
樣樣都跟規矩程序

今次咁多家長抗議,估計呢間學校教得不錯,但收生不足,即係口碑不太好。

至於點解口碑唔好,但家長會覺得好,因為口碑多數係歷史遺留的問題,而家長係反映呢一刻。

另外可能佢係主打主攻SEN,正常家長都唔會想同SEN一齊話書,但SEN學生家長就喜歡。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

教局都無批視學
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Joe-Ho 發表於 23-5-23 11:24
今次咁多家長抗議,估計呢間學校教得不錯,但收生不足,即係口碑不太好。

至於點解口碑唔好,但家長會覺 ...

點解唔可以照顧下班小眾?
放下自在

子爵府

dolala 發表於 23-5-23 00:09
如果所有政府部門都用呢種官威對付投訴政府既人,公務員真係好好做。 ...

你覺得好好做,咪入去做囉,或介紹朋友或朋友的子女入去做
又或者你入去做,改變一下囉

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

轉私校,抗議班家長會讀?尤其嘈得最大聲嗰位家長

琥珀宮

Joe-Ho 發表於 23-5-23 11:24

至於點解口碑唔好,但家長會覺 ...

所以行sen學校根本係死路一條
除非教育局派落黎,否則冇校長想比人話係sen學校
其實sen嘅原意就係融合教育,而家又變做sen學校嘅話,根本做唔到個原意

伯爵府

2024年龍年勳章

係lor,間學校咁樣係輸打贏要
一開初俾佢揀轉私校 or 特別視學
過唔到視學就話要揀翻轉私校
邊得咁架

複式洋房

mandy952 發表於 23-5-23 11:29
其實sen嘅原意就係融合教育 ...

問題係,政府表面支持SEN,實際連個政策都唔懂包容SEN

你搞 SEN,搞得好好,吸引大量SEN家長報讀。非SEN家長怕怕,收生不足,殺校。SEN家長抗議,但政府因為係2019嚴重暴動的陰影下,開始發展出「無視市民抗議」的作風。

伯爵府

2024年龍年勳章

mandy952 發表於 23-5-23 11:29
其實sen嘅原意就係融合教育 ...

就算轉做私校專做SEN
我懷疑有幾多家長會俾錢讀
因為請咁多教師以外專業人士
條數係好貴
分分鐘每月六七千蚊學費

複式洋房

Joe-Ho 發表於 23-5-23 11:34

你搞 SEN,搞得好好,吸引大量SEN家長報讀。非SEN ...

不過衰D講
啊局長個仔都係SEN,結果佢都救唔到自己個仔。呢個局長其實某程度都係教育界人士間接推舉出黎,就證明香港的教育根本唔識照顧SEN,唔識心理學,做的大多有反效果。

好似啊局長講過,佢個仔,日記全部係正能量,無埋怨的說話。

明明佢運動受咗傷,都要教佢寫正能量,明顯違反心理學和情緒學的教育,所以就出事。

正能量係需要,長期負能量讓人吃不消,但正確應該係要兩者兼備,唔應該偏向一邊。

複式洋房

Joe-Ho 發表於 23-5-23 11:40
不過衰D講
啊局長個仔都係SEN,結果佢都救唔到自己個仔。呢個局長其實某程度都係教育界人士間接推舉出黎, ...

照顧SEN涉及非常複雜的心理學和腦科學智慧,好難搞得好。呢間學校贏得SEN家長口碑,好難得。

不過呢個教育局根本沒有處理SEN學童的智慧,衰D講連局長都救唔到自己個仔,所以被殺校。

珍珠宮

虎到金來勳章

Joe-Ho 發表於 23-5-23 11:34

你搞 SEN,搞得好好,吸引大量SEN家長報讀。非SEN ...

其實邊有大量sen家長報讀,如果有就唔洗殺校啦

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

yauchuchu 發表於 23-5-23 11:35
就算轉做私校專做SEN
我懷疑有幾多家長會俾錢讀
因為請咁多教師以外專業人士

學校邊有家長會想轉私校

珊瑚宮

回覆樓主:

反而覺得間學校政策搖擺不定
現在話轉私校, 若果成功, 家長係咪願意俾學費先?
到時會唔又家長出來, 話無資詢過佢地,就要佢地付學費。

水晶宮

2024年龍年勳章

cbeyond 發表於 23-5-23 11:53
反而覺得間學校政策搖擺不定
現在話轉私校, 若果成功, 家長係咪願意俾學費先?
到時會唔又家長出來, 話 ...

外面人講到轉營私校,好似好簡單。。。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

首頁
12345...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊