自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

房委會資助房屋小組委員會今日召開會議,會上一致通過收緊公屋富戶政策。

據了解,房委會計劃收緊富戶政策和子女加戶等安排,現時公屋戶入住首10年不用作任何申報,將改為每兩年申報一次。而住戶購買物業後的申報期限,亦會由現時在下一次申報期申報,收緊至簽署臨時買賣合約後1個月內。

暫住期減至4個月

至於過去持有

房委會資助房屋小組委員會今日召開會議,會上一致通過收緊公屋富戶政策。
據了解,房委會計劃收緊富戶政策和子女加戶等安排,現時公屋戶入住首10年不用作任何申報,將改為每兩年申報一次。而住戶購買物業後的申報期限,亦會由現時在下一次申報期申報,收緊至簽署臨時買賣合約後1個月內。
暫住期減至4個月
至於過去持有「暫准居住證」的富戶會利用12個月「暫住期」轉移資產,房委會擬將暫住期減少至4個月。針對住戶如作出虛假陳述,欺瞞房署,現時未有禁止有關住戶再申請公屋,房委會建議不准有關住戶5年內再申請公屋,而因濫用公屋被收回公屋的住戶亦由2年內不准再申請公屋,延長至5年。
僅允一名成年子女「世襲」
至於公屋「世襲」問題,房委會建議只容許每間公屋只有一名成年子女,即長者戶主不可以為第二名成年子女「加名」,減少「世襲」問題。
公屋扣分制今次亦會「加辣」,例如出租單位作非法用途由扣7分增至扣15分,亂拋垃圾亦建議由扣5分,增至扣7分。
梁文廣:仍無法查海外內地資產
資助房屋小組委員會委員、立法會議員梁文廣相信,修訂後可有效處理濫用公屋、丟空單位或隱瞞本地物業的問題。惟礙於行政、執法困難,房委會無法調查租戶在海外或內地的資產。
他又指,現時有逾80萬名公屋租戶,當中有超過50萬人已須每2年申報。當局指現有人手足以處理有關工作,並會研究電子化方式供租戶申報。

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/本地/房委會通過收緊公屋富戶政策-僅允一名成年子女「世襲」/378937?utm_source=home_banner_web&utm_medium=referral
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

以為成年子女一個都冇得加,原來之前有

珍珠宮

只容許一個成年子女,
係咪其他子女一夠18歲就要除名及離開公屋?

象牙宮

回覆樓主:

一直係度住,點會成年後先加名呀?係加都係新抱或女婿,甚至d孫啫!排隊已經要填齊所有人資料喎

珍珠宮

somehow 發表於 23-5-25 12:38
以為成年子女一個都冇得加,原來之前有

原來一直都有得加成年子女

咁唔知今次就著加入成年子女方面有咩改動呢

係咪以往不限人數
現在改為限其中一個嗎

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Candy_CHUNG_LAU 發表於 23-5-25 12:55

即是新移民,攞到屋只加1成年的子女?如果18歲以下,即係有屋時出世就無限制?

伯爵府

Candy_CHUNG_LAU 發表於 23-5-25 12:55

就咁睇就係。一直以為只可加未成年子女落租約,排都係

伯爵府

無話可說 發表於 23-5-25 12:48
一直係度住,點會成年後先加名呀?係加都係新抱或女婿,甚至d孫啫!排隊已經要填齊所有人資料喎
...

新移民,大把成年子女落嚟。四五十歲都有

象牙宮

somehow 發表於 23-5-25 14:06
新移民,大把成年子女落嚟。四五十歲都有

o....成年子女咁易批咩?有長者要做照顧者

別墅

即係有幾個成年子女就要分開申請公屋啦, 咁未又要起多d公屋囉

珍珠宮

無話可說 發表於 23-5-25 14:10

單程證
來港團聚

子爵府

平淡如水 發表於 23-5-25 14:14
即係有幾個成年子女就要分開申請公屋啦, 咁未又要起多d公屋囉。
咁樣姐系吾比兄弟姊妹一齊申請?

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

唔明點解要留世襲
子女揾到錢
一係買居屋
一係搬走
一係交市價租?

伯爵府

無話可說 發表於 23-5-25 14:10

有超齡子女來港:2017年新聞:

保安局表示,內地將於明年1月18日起,接受新一輪香港居民在內地「超齡子女」單程證申請,親生父親或母親在2001年11月1日或以前,首次取得香港身份證的人士,都可以申請單程證來港定居,與在港親生父母團聚。 內地公安部今日公布有關安排,又認為「超齡子女」來港定居的申請安排,自2011年4月1日在內地實施以來,申請受理及審批情況基本順利,合資格申請人亦陸續有序來港與親生父母團聚

象牙宮

somehow 發表於 23-5-25 15:08
有超齡子女來港:2017年新聞:

保安局表示,內地將於明年1月18日起,接受新一輪香港居民在內地「超齡子女 ...

撞鬼,以為係照顧老人先批,原來都唔難

伯爵府

無話可說 發表於 23-5-25 15:12
撞鬼,以為係照顧老人先批,原來都唔難

獨生子女又可以申請父母嚟港。
香港福利養老一流,拎完證可以返大陸住大屋嘆世界香港公屋申請嚟渡假同睇醫生時住吓。

大宅

唔係全部都可以加架,一定要係長者,先至畀佢可以加一個成年子女,意思係有人照顧老人,唔使變獨居長者

大宅

回覆樓主:

建議有關海外資產,雖然而家查唔到,但可以叫佢哋聲明究竟有定冇,先攞咗個底.日後可以查嘅時候,即刻可以check佢有冇講大話.有嘅可以起訴佢,相信做到呢一樣嘢,會嚇怕咗部分人,立即現在棄械投降,交還公屋.真係有好多人喺國內買咗樓㗎
同埋我唔明點解查唔到,我親戚喺香港有一個物業,之前都冇報,後尾都畀歐洲稅局搵到出嚟,而家收租後都要照埋個边交稅
連香港銀行嘅戶口都畀嗰邊稅局起埋,追返佢過往五年買基金股票賺嘅錢....
人哋外國稅局咁勁,點解我哋香港做唔到

侯爵府

大力大力 發表於 23-5-25 12:25

據了解,房委會計劃收緊富戶政策 ...

我眼見 唔少舊公屋二代都比較不思上進,工作懶懶閒 由其喺男生(身邊有啲40歲人都大洗過d中產,又揸車又旅行)

唔諗住儲錢,反正阿媽阿爸層公屋實留俾他
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

"仍無法查海外內地資產"
點解唔叫佢地自己申報並保留追究權利??

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊