自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章

我公司文化,上司習慣用英文同我溝通, email WhatsApp都係,我英文實在係有限公司,大部分都叫睇得明,睇唔明就用Google translate,但我一直都係用中文回覆,上司都冇講d咩,但一英一中咁樣溝通感覺怪怪的,你地覺得有冇問題?

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

~香奈兒~ 發表於 23-5-25 19:09
我公司文化,上司習慣用英文同我溝通, email WhatsApp都係,我英文實在係有限公司,大部分都叫睇得明,睇唔明就 ...

我覺得如果係工作上
尤其對方係上司/客人
對方講英文
我就應該用英放覆
對方講中文
我就應該中文覆

朋友之間就冇乜所謂

伯爵府

牛年勳章

IHateSummer 發表於 23-5-25 19:21
我覺得如果係工作上
尤其對方係上司/客人
對方講英文

但我一用英文d文法可能就錯晒,下下check過先回覆信息好似太費時失事

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

上司鐘意用英文咪英文,一D問題都無,無須要就下屬而改變自己習慣語言,佢又無唔比你用中文回覆,有咩問題?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我公司文化,上司習慣用英文同我溝通, email WhatsApp都係,我英文實在係有限公司,大部分都叫睇得明,睇唔明就 ...

唔係對外溝通 無乜問題呀
你上司又無話你咁樣唔好
最緊要快而準
用中文比英文更清楚表達你自己意思
就用中好過你用啲撈撈搞搞既英文

珍珠宮

回覆樓主:

你知道對方聽/睇得明就得,自己英文唔好唔好勉強打英文。

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

有時同外國人英文溝通,只要佢地睇得明,就算啲文法亂咁黎,佢地都唔會笑你!

反而某啲香港人就扮晒專家咁嘲笑人!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

無,大家 ok 就可以。

伯爵府

牛年勳章

yuyueng 發表於 23-5-25 19:25
上司鐘意用英文咪英文,一D問題都無,無須要就下屬而改變自己習慣語言,佢又無唔比你用中文回覆,有咩問題 ...

我只係諗緊自己需唔需要改變下,用番英文覆佢會好啲啫

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

~香奈兒~ 發表於 23-5-25 19:50

最緊要佢明你意思,如果花太多時間,就減慢速度,降低效率。
如果你工作崗位有英文要求,就另作別論。

珍珠宮

回覆樓主:

溝通到就得~我覺得無咩問題!
不過打工仔,主要都係睇番上司口味,如果你同上司一直都係咁溝通,咁咪即係佢ok,唔ok我相信佢一早出左聲!

伯爵府

ChingYee123 發表於 23-5-25 19:41
有時同外國人英文溝通,只要佢地睇得明,就算啲文法亂咁黎,佢地都唔會笑你!

反而某啲香港人就扮晒專家咁 ...

非常同意

侯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

whatsapp係informal channel
我對上,或者對下。。有時中英夾雜。。我下面的同事有時錄音覆我算

伯爵府

No problem, 好過講錯

男爵府

回覆樓主:

如果老闆唔鍾意10成出左聲叫你改用英文回覆...
冇問題啦。

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

~香奈兒~ 發表於 23-5-25 19:25
但我一用英文d文法可能就錯晒,下下check過先回覆信息好似太費時失事
...

chatgpt幫到你

男爵府

ChingYee123 發表於 23-5-25 19:41

反而某啲香港人就扮晒專家咁 ...

我d 西人客最怕你寫一大堆嘢冇重點!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

~香奈兒~ 發表於 23-5-25 19:50

唔使,一陣表達錯左仲衰,反正你又唔係話想博升職(我估咋)。

伯爵府

牛年勳章

pauline_c 發表於 23-5-25 19:53
最緊要佢明你意思,如果花太多時間,就減慢速度,降低效率。
如果你工作崗位有英文要求,就另作別論。
...

公司好多文件往來其實都係英文,但平時回覆文件可以慢慢砌, check過晒串字文法先send出去,但上司訊息最好就要即刻覆

伯爵府

牛年勳章

IHateSummer 發表於 23-5-25 20:12
chatgpt幫到你

其實chat gpt好啲定google translate好啲?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊