自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

狗大約13歲了,感覺佢應該有牙痛,但係好為食,而身體狀況良好,只係牙齒有問題,間中就會有隻牙係地上比我執到

最後選擇到愛護動物協會,過程如下

首先第一次見醫生,驗血,確認身體可以 承受到全身麻醉剝牙,可惜肝指數唔合格差小小,要食1個月肝藥,所以再要預約1個月後再驗血
費用大約3千幾

第2次去愛協驗血,都係肝指數唔達標,只係差小小,所以醫生比預約做手術,book到手術
費用大約3千幾

第3次去灣仔愛協做手術,早上9點放低,下午3點幾接,合共 剝牙9隻加 洗牙
費用大約8千幾

還要覆診,未知多少錢

複式洋房

回覆樓主:

現在狗狗沒有口臭,摸到嘴亦不覺得痛
感恩13歲的老狗 全身麻醉之後都可以醒返,精精神神

大宅

祝福老狗繼續有食神

珍珠宮

回覆樓主:

祝狗狗身體健康,食得瞓得

子爵府

131486 發表於 23-5-25 20:00
狗大約13歲了,感覺佢應該有牙痛,但係好為食,而身體狀況良好,只係牙齒有問題,間中就會有隻牙係地上比我 ...

請問剝完牙當日狗狗會唔會好痛?

複式洋房

回覆樓主:

代狗狗謝謝大家,我與家人只是想它餘下的日子唔會痛,更想分享給大家,希望幫到其他狗狗,一開始我上網睇狗有四十幾隻牙,我都好驚會用好多錢,上網找資料只有好少,好彩家人支持,狗狗口非常臭,抹嘴都會痛,真係好擔心它,又好擔心愛協張單,感恩遇到好醫生,最終都做到手術,而且暫時無咩後遺症

別墅

131486 發表於 23-5-26 22:29
代狗狗謝謝大家,我與家人只是想它餘下的日子唔會痛,更想分享給大家,希望幫到其他狗狗,一開始我上網睇狗 ...

好主人

複式洋房

freshgreentea 發表於 23-5-26 12:47
請問剝完牙當日狗狗會唔會好痛?

有麻醉藥,唔覺得佢好痛,但唔自在就一定有,當日,一接走佢,就比佢行下先,諗住佢痾vee vee 後再上車,點知佢臭臭都痾埋,我就放心咗一半,全程車,佢都無出聲,好乖,回家後,比濕糧佢食,不過都係無胃口,晚上比止痛消炎藥時,佢係唔高興嘅,應該都有小小痛

男爵府

131486 發表於 23-5-26 22:33
有麻醉藥,唔覺得佢好痛,但唔自在就一定有,當日,一接走佢,就比佢行下先,諗住佢痾vee vee 後再上車, ...

想問冇咗咁多隻牙;之後點食嘢啊?

複式洋房

tiger. 發表於 23-5-26 23:06
想問冇咗咁多隻牙;之後點食嘢啊?

濕糧,乾糧要浸淋再加 罐頭,零食佢都“妹到下”,不過暫時都擔心佢口入面嘅傷心,唔敢比太硬

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊