自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

想問吓意見

媽媽早兩年過世,物品中有隻Tudor錶,金銀潤,已舊,又唔行了,知唔值錢的。我好想拎去整返留念,放好佢。整一萬幾千預咗,但你覺得Tudor職員會否取笑我呢?

仲有,你地會否咁做?

侯爵府

kc_01k 發表於 23-6-1 16:24
想問吓意見

媽媽早兩年過世,物品中有隻Tudor錶,金銀潤,已舊,又唔行了,知唔值錢的。我好想拎去整返留 ...

如果諗住放好留念,唔駛整都得啦,又唔係拎黎戴,支針行唔行都無分別。

珍珠宮

想問吓意見

媽媽早兩年過世,物品中有隻Tudor錶,金銀潤,已舊,又唔行了,知唔值錢的。我好想拎去整返留 ...
應該係機械錶, 你有冇上鍊或者郁佢睇下支針行唔行呀? 如果將來唔諗住戴就唔使整啦, 因為就算整好咗本身機械錶你唔戴佢都唔會行咖喇

翡翠宮

esther_fong 發表於 23-6-1 16:28
如果諗住放好留念,唔駛整都得啦,又唔係拎黎戴,支針行唔行都無分別。
...

唔係,因為有啲地方老化了,再唔整,驚越來越差,連留都唔得

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

想問吓意見

唔會,刁同撈除咗價值仲有紀念性意義好大,上一輩人好鐘意撈同刁,身份象徵!我爸都係戴撈,隻撈幾十年,依加都唔值錢!記得有個故事,有人拎隻女裝撈去整,隻撈係佢阿嫲留低,因為隻撈太舊好多零件都無出,香港將隻撈寄返去瑞士大整,一整就成年,返到香港不單無收錢仲出咗封感謝信多謝佢哋咁多年嘅支持

翡翠宮

whyyou 發表於 23-6-1 16:35
應該係機械錶, 你有冇上鍊或者郁佢睇下支針行唔行呀? 如果將來唔諗住戴就唔使整啦, 因為就算整好咗本身機械 ...

個上鍊位有生秀

翡翠宮

Ritzmary 發表於 23-6-1 16:37
唔會,刁同撈除咗價值仲有紀念性意義好大,上一輩人好鐘意撈同刁,身份象徵!我爸都係戴撈,隻撈幾十年, ...

多謝你,咁我真係拎去整,不會貪心要求不需錢,肯幫我整已心願。我爸媽都鐘意,你講得好啱,爸戴撈

子爵府

放心拎上去整,佢哋會報價先

珊瑚宮

想問吓意見

十幾年的舊款錶, 帝陀唔會幫你整。
我去年幫爸爸攞過隻錶去整, check完就回覆香港無keep零件, 亦唔會幫你訂零件。
你可以照攞去維修, 整唔到, 唔會收錢的。

翡翠宮

cbeyond 發表於 23-6-1 16:43
十幾年的舊款錶, 帝陀唔會幫你整。
我去年幫爸爸攞過隻錶去整, check完就回覆香港無keep零件, 亦唔會幫 ...

咁我點都試吓拎去啦,希望維修倒,冇都冇辦法了。

珊瑚宮

kc_01k 發表於 23-6-1 16:58
咁我點都試吓拎去啦,希望維修倒,冇都冇辦法了。

去年要預約, 現在就唔知了。
爸爸隻錶最後托朋友攞去其他名牌錶修理部整,雖唔係原廠,都係靚零件, 爸爸接受呀。
所以若整唔到,都可以攞出街外整的。

子爵府

環保接龍勳章

回覆樓主:

你放心攞上去整, 大把人係咁

琥珀宮

想問吓意見

要整去合和中心整,唔好去其他,合和勞力士都整唔到就係整唔到

翡翠宮

mandy952 發表於 23-6-1 18:43
要整去合和中心整,唔好去其他,合和勞力士都整唔到就係整唔到

知道

子爵府

環保接龍勳章

kc_01k 發表於 23-6-1 18:49
知道

佢噏錯, 唔係合和, 應該係 14/F, 怡和大廈。

翡翠宮

lammary 發表於 23-6-1 19:02
佢噏錯, 唔係合和, 應該係 14/F, 怡和大廈。

唔該晒

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

kc_01k 發表於 23-6-1 19:03
唔該晒

拎咗刁陀去維修部,整翻好未呀?

大宅

想問吓意見

如果唔行,可能抹油就得,原厰大約7000蚊,拎去細錶行抹2000左右

公爵府

牛年勳章

想問吓意見

唔會笑,整返好啲,好似有jm 話,再遲驚冇零件仲難整
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

珍珠宮

想問吓意見

想整就整,吾洗理人點諗啦,未去問下報下價先

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊