自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

朋友既 c6, 大約 50歲 , 公營機構做低級文職位 ( 人工應該唔太高 ) , 因為有人退休可以申請轉高 1 級 , 但要去其他 team , 人工多 1x %, 佢老板可以推薦佢轉去新 team , 成事機會好高

佢家庭無小朋友唔洗供樓無經濟壓力 , 加人工當然係好事 , 但佢又擔心年紀不少 , 轉高 1 級應該會做多d 野 , 係咪值得博 , 又唔識新 team 既人 , 唔知環境係點 , 轉左後宜家個位就會有人填上 , 返唔到轉頭 .

大家覺得佢轉唔轉過去好

男爵府

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

珍珠宮

shirley784 發表於 23-6-1 17:35
朋友既 c6, 大約 50歲 , 公營機構做低級文職位 ( 人工應該唔太高 ) , 因為有人退休可以申請轉高 1 級 , 但 ...
贊成, 但係乜有公營機構可以自己申請轉高一級咖咩? 仲要係低級文職位咋喎, 公營機構應該有一套升遷制度要跟, 冇可能有得自己申請

伯爵府

回覆樓主:

唔轉啦!年紀有返咁上下,又冇用錢嘅需要。就算佢人工低都好好洗

侯爵府

比我就唔轉啦。安安穩穩算,去到新team都唔知咩環境。一陣難適應就麻煩。

大宅

笑得好勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

伯爵府

朋友既 c6, 大約 50歲 , 公營機構做低級文職位 ( 人工應該唔太高 ) , 因為有人退休可以申請轉高 1 級 , 但 ...

朋友老公轉工問題等朋友自己問意見啦!

珍珠宮

露比EE 發表於 23-6-1 18:01
朋友老公轉工問題等朋友自己問意見啦!
你相信真係有呢個"朋友"存在? 正常人係唔會關心人地老公啲嘢咖, 呢啲post一係自己就係嗰個朋友, 一係佢同朋友個老公有不尋常關係

侯爵府

唔轉

水晶宮

opclk99 發表於 23-6-1 17:41
正常肯定唔轉啦,
自己百無要求等退休,
已經係老屎忽,

Agree.如果沒經濟壓力,做慣做熟,不好轉。

opclk99    發表於 23-6-1 18:45

侯爵府

如果升高一級又保證唔會炒既,我會轉。仲有成15年先退休,假設65歲退,一定升。而且仲要係男人

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

no

水晶宮

whyyou 發表於 23-6-1 18:05
你相信真係有呢個"朋友"存在? 正常人係唔會關心人地老公啲嘢咖, 呢啲post一係自己就係嗰個朋友, 一係佢同朋 ...

多數係架啦。

成日話朋友點點點,連人地錢銀野都知道咁清楚,真係好朋友囉!

伯爵府

即轉

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

為什麼不轉?再講公營機構好難炒人~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

你朋友咩性格?

如果佢係計較的人, 就唔好俾意見。他朝一日, 做得唔好怨你就唔好啦!

你望我好,我望你好。同一個工都會有D人覺得好, 有D人覺得差的。

男爵府

如果60歲退休要開始準備架啦!有時間不如搵啲而家工作以外嘅嘢做啦!不過老實要睇吓自己資產有幾多,我見啲公務人員通常呢個年紀搵夠等退休
利申:支持祖國 反對移民

男爵府

大力大力 發表於 23-6-1 18:07
為什麼不轉?再講公營機構好難炒人~

唔係公務員位 , 係可以炒的

珍珠宮

畀面勳章

睇家庭財政狀況,同埋男人性格,如果屋企有舊錢,佢能力普通就費事轉,慢慢做等退休,如果屋企錢唔多,佢能力應付到 當然轉過去了。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊