自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章

在內地,部分刀具屬管制範圍,民眾若要購買需實名登記,非法攜帶管制刀具屬違法行為,情節嚴重可構成刑事犯罪。而在北京亦要到指定地方才能買到刀具。

本台記者到過北京多間超市都找不到刀具,這間超市的廚房用品只有筷子、湯匙等,本台記者問過職員如何能買到刀具。

超市職員說:「線上買就是線上點,可以到店自提,可下單到店自提,但線下買不了。」

另一間超市情況亦都一樣,有職員指超市不能賣刀具。

超市職員說:「這裡沒有,在網上買吧、線下買不到。」

本台記者要去到這間刀具專門店,才有刀具買。所有的刀具、利器全部放在櫃內,要由職員取出。買刀具前,要我們先出示身份證明,刀具亦要郵寄到家中。

刀具專門店職員稱:「對、然後刀給你郵寄。規定,你可以寄去河南、河北,但香港不行。」

收銀處有告示,說明銷售刀具單位購售情況,需向公安機關登記。對行為異常、精神異常和未成年人禁售刀具,若有相關人士購買,要立即報告公安機關。

公安部早於2007年起已發布管制刀具認定標準,禁止隨便銷售包括匕首、三稜刮刀、帶有自鎖裝置的彈簧刀,刀尖角度小於60度,刀身長度超過15厘米,或刀尖角度大於60度,刀身長度超過22厘米的刀具。

北京市民林女士表示:「我覺得挺好,例如他精神有問題,可能他這會,買(刀)的時候沒有事,可能他一會突然間他精神有問題,會行兇,可避免了這些現象。」

在內地,非法攜帶管制刀具屬於違法行為,如家中有管制刀具亦不可隨身攜帶,甚至進入公共場所,情節嚴重的可構成刑事犯罪,判處三年以下有期徒刑。

mimi199188    發表於 23-6-4 17:12

侯爵府

香港都可以學習下。 買刀具要郵寄取貨 或者 預約。

子爵府

回覆樓主:

唔關事,要犯用什麼也可以,國內大環境问題原因多是適用,但現在香港核心問題主要是必需跟進白咭的流程,必須嚴肅看侍,不是不覆診由得他們,這不是處理方法。

侯爵府

回覆樓主:

子爵府

tictactoe 發表於 23-6-4 10:35
在內地,部分刀具屬管制範圍,民眾若要購買需實名登記,非法攜帶管制刀具屬違法行為,情節嚴重可構成刑事犯 ...

睇下中國大陸做得幾好,一般人係唔可以買刀攞住通街走,如果香港一早好似大陸咁醒目,就唔會發生咁多血案

子爵府

yk2 發表於 23-6-4 12:24
唔關事,要犯用什麼也可以,主要是必需跟進白咭的流程,必須嚴肅看侍,不是不覆診由得他們處理方法。
...

成日話唔準歧視精神病患者,當發生事嗰陣嗰班專家咪又係笠水

子爵府

有啲措施香港可以參考下

子爵府

我之前咪就係開post話買刀要監管law

子爵府

baby668 發表於 23-6-4 13:26
成日話唔準歧視精神病患者,當發生事嗰陣嗰班專家咪又係笠水

其實香港管治最大的錯誤,就是政府官員的政策離地,往往是為了一小撮人,例如施麗珊班戲子,或南亞人,部分貪得無厭的新移民,只要佢哋大大聲喊寃,話慘,話受到歧視,話受到不公平對待,不人道對待……..一眾官員,就會驚死被其他歐美國家,甚至被阿爺罵不體察民情,不合人道,便會急不及待去餵奶俾呢班大喊十飲。而不理會廣大市民的福祉。例如洗幾百億元強推簡約公屋!聲稱為保私隱唔敢查富戶公屋居民濫用公屋!唔敢郁南亞非洲政治難民!

男爵府

puzzledmama 發表於 23-6-4 14:55
其實香港管治最大的錯誤,就是政府官員的政策離地,往往是為了一小撮人,例如施麗珊班戲子,或南亞人,部 ...

同意管治錯誤 肥上肥下只壓榨中產補給不作為一群及養地產商

大宅

tictactoe 發表於 23-6-4 10:35
在內地,部分刀具屬管制範圍,民眾若要購買需實名登記,非法攜帶管制刀具屬違法行為,情節嚴重可構成刑事犯 ...

登記左有咩用? 而家搵唔到兇手?

水晶宮

sisbro 發表於 23-6-4 12:17
香港都可以學習下。 買刀具要郵寄取貨 或者 預約。

若你有留意,係雨傘運動時,商塲百貨店的刀具係上鎖係展品櫃,要買要問職員

大宅

唔關事,要犯用什麼也可以,主要是必需跟進白咭的流程,必須嚴肅看侍,不是不覆診由得他們處理方法。
...

同意.

要傷人咩都可以用, 唔通全部野都禁晒, 就算禁晒都無用, 有人要犯案預早買都得, 至於精神病, 其實同其他病一樣, 支援嚴重不足, 好難好耐先見到醫生, 唔夠院舍迫佢地番屋企。(好聽叫社區共融)

好似電話實名話就話會減少電騙, 事實上根本無改善.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

個問題係人而不是工具,就算有這個措施作用也不大,香港一樣有「沒有合理解釋而懷有攻擊性武器」一樣犯法,但問題係佢唔亮出來就無知,要靠搜身才知,但總不能個個搜吧!睇下犯案人買刀到殺人前同一般人無異,誰想到佢會行兇?
香港醫療體系一向有問題,誰能行出來大刀整頓?之前睇新聞訪問廣華急症室的病人,個個行得走得,什麼肚痾/腳痛/介損......真係無言,急症就是這樣被濫用,強烈要求非緊急個案一律收回市場價。

大宅

baby668 發表於 23-6-4 13:25
睇下中國大陸做得幾好,一般人係唔可以買刀攞住通街走,如果香港一早好似大陸咁醒目,就唔會發生咁多血案
...

先唔講內地任何事都實名的真正目的, 內地一樣有傷人案, 買刀實名或者要寄, 事實上無助於傷人案。

講番香港,咁多年精神病人用刀的殺人案同傷人案分別有幾多單?

另外一件事如果只考慮好處, 而唔考慮壞處, 係無咩意思...

大宅

414928 發表於 23-6-4 16:59
個問題係人而不是工具,就算有這個措施作用也不大,香港一樣有「沒有合理解釋而懷有攻擊性武器」一樣犯法, ...

正確, 問題係人而不是工具。

至於醫療, 要全局考慮, 急症室問題好大程度上係日常醫療嚴重不足,門診唔夠位, 專科一般由排期到見醫生以年計, 再排檢查又好多時以年計,如果要再排手術又以年計, 而且排期期間有咩問題政府都係叫病人去急症室。

回歸後醫療上政府唔多願意支出,近年更加搵左以慳錢做數(財技)出名的人話事,越來越差。慳錢係某些行業無問題, 但醫療從來唔係一個可以慳錢的行業。

子爵府

anan84 發表於 23-6-4 14:14
我之前咪就係開post話買刀要監管law
系,下面仲有好多自已為是的人話你,其實你的提議好好

子爵府

回覆 mimi199188 的帖子

咪係

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

...

唔關買唔買到事,係精神病人要好好跟進,佢要殺人隨時係屋企攞把刀出黎都得,最緊要係唔好比佢病發。

子爵府

...

無錯,一支筆一個花樽都可以傷人,唔通每樣都管制咩

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊