自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇人小朋友同我仔一樣,平時做功課可以的,測驗,小評屬中上,但今次考試幫佢温習,做練習,連幼稚園教的加減數都錯晒,中文字又錯晒,但明明次次默書都95-100分,点解而家先會咁,好擔心佢吾合格,請教大家点算好??

子爵府

小一都係第二次考試,連家長都有壓力,何況係小朋友!同佢講返好似平時小測,只係內容多啲,時間長啲。每日溫書嘅氣氛唔好太緊張,擁抱佢多啲以表示支持。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

伯爵府

twiggydd 發表於 23-6-4 19:50
有冇人小朋友同我仔一樣,平時做功課可以的,測驗,小評屬中上,但今次考試幫佢温習,做練習,連幼稚園教的 ...

仲細個,未識考試技巧

大宅

wtcys 發表於 23-6-4 19:54
小一都係第二次考試,連家長都有壓力,何況係小朋友!同佢講返好似平時小測,只係內容多啲,時間長啲。每日 ...

已經有比佢温一陣,玩一陣,又比佢食平時鐘意食嘅野,滿足晒佢,但都變成甘,唉,明天都吾知佢点考試了

大宅

opclk99 發表於 23-6-4 19:58
咁佢上堂d野記唔記得?
手册功課等有無甩漏炒等?
如果有既。可能係ADHD...

平時冇野㗎,好好記性,次次中英文默書好好,寫手冊老師都有讚佢d野好清淅同好企理

男爵府

會唔會家長太緊張考試,所以小朋友壓力太大失準?
:wave:

公爵府

BK Milk勳章

twiggydd 發表於 23-6-4 20:06
平時冇野㗎,好好記性,次次中英文默書好好,寫手冊老師都有讚佢d野好清淅同好企理
...

買d卷比佢試下做law,習慣左就好架啦!而且可能佢太緊張考試。

大宅

happyapple 發表於 23-6-4 20:06
會唔會家長太緊張考試,所以小朋友壓力太大失準?

我都有比佢做2份練習,休息吓,做2,3份練習,又食吓小吃,玩吓,但吾知点解搞成咁

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

大宅

回覆樓主:

我果個小一仔都一模一樣 次次評估都9字 默書又90-100 上次exam中文已經合格邊邊啦 都知道佢係唔熟題型 唯有買多d mock paper比佢做啦

大宅

其實要比練習比卷佢做,計時,等佢習慣個模式

侯爵府

平時有冇keep住溫?會否太緊張?

子爵府

係未習慣考試

啲內容佢平時識唔識先? 唔識就大問題. 識就無野啦

退一步, 就算大考考得差, 又唔係分班試或者呈分試, 唔好太緊張

大宅

calson 發表於 23-6-4 22:13
其實要比練習比卷佢做,計時,等佢習慣個模式

其實每日都有比練習卷佢做,但冇計時,平時正常的,係呢排感覺佢係求其做,冇理由加減數都錯

大宅

fasola 發表於 23-6-4 22:20
係未習慣考試

啲內容佢平時識唔識先? 唔識就大問題. 識就無野啦

內容平時識的,平時日日我都比1份練習佢做,學校都定期有小評,但呢排考試,同佢加緊温習時,就乜中文字都吾識,错晒,連數學加減數都突然錯晒,明天考試了,怕佢吾合格

珍珠宮

回覆樓主:

小朋友記憶好短暫,剛學識,但是過一段時間好快就忘記,所以要定時再溫的。

我那2個小朋友都係咁。

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

我個小二都係咁
我都真係佛系了,考試溫習好影響親子關係

大宅

紫色線 發表於 23-6-4 23:15
我個小二都係咁
我都真係佛系了,考試溫習好影響親子關係

我而家就係怕影響感情,又怕佢吾合格,唉....可能要學你佛系.....

伯爵府

HiPP勳章(2)

twiggydd 發表於 23-6-4 23:18
我而家就係怕影響感情,又怕佢吾合格,唉....可能要學你佛系.....

小一我都好似你咁緊張
而家小二,雖然都好緊張,但已經放開咗啲
成績當然唔係好,但都明白佢都盡力了

你要諗下佢幼稚園都係返得好少jer, 俾啲時間佢

我仔聽日考數學,後日考常識。有溫,但逼唔到

首頁

尾頁

跳至