自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

香港既私人老人院質素真係差
1. 太多外勞或不是本土受訓既護理員工未達應該要具備的知識和技能。

2. 各職級人手經常不足,社署督察查牌前會暗示就快查人手,等老人院查牌嗰一星期人手突然變多左。

3. 老闆全是以賺錢為目的,長者伙食差,護理用品全是收入來源。

4. 太多無能既下屬整到老人家骨折,派錯藥都常見,失救死,燙傷死,洗肚死…. 點解D人做到咁差仲可以留係度獻世?

珍珠宮

Cindabella 發表於 23-6-4 22:18
1. 太多外勞或不是本土受訓既護理員工未達應該要具備的知識和技能。

因為自己的家屬都無投訴囉
香港地有投訴先會做嘢

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

咁可以點,根本無本地人肯做呢份工,工時長,人工低,又辛苦,唔請外勞可以點

子爵府

其實自己請外傭睇或者自己湊老人家都唔可能做到你所講,除非你有錢請24小時私家看護+私人煮食清潔。住得安老院需然有比錢但要預咗mass production,一人睇十幾人,由政府決定做最低工資起已經無香港人肯做呢類工。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

厭惡性工作,仲有人做已經係萬幸

再加上香港盛行投訴風氣,呢D前線位邊有人想做

伯爵府

無辦法,就算老闆有愛心,都好難請到有心人做,厭惡性工作,只是為錢而做

複式洋房

mln 發表於 23-6-4 23:13
因為自己的家屬都無投訴囉
香港地有投訴先會做嘢

老人院有好多野都係隱瞞,
因為管理層嘅人識避重就輕,
可以完美將院友死亡原因用藉口掩蓋住。

複式洋房

回覆 ychan^ 的帖子

講得岩,唔請外勞真係無辦法,但私院老闆利益為重,絕對不會用高薪請本地護理員。D外勞冇技術,試過有好多骨折意外發生係因為扶抱或轉移位置時出事。

侯爵府

Cindabella 發表於 23-6-8 23:05
老人院有好多野都係隱瞞,
因為管理層嘅人識避重就輕,
可以完美將院友死亡原因用藉口掩蓋住。

我都相信真實情况內部員工先知有幾惡逆,可惜大部分所謂厭惡性工作例如喂食換片沖涼,連自己家人都唔肯承擔,寧願扮睇唔到假手於人仲有咩好講!

水晶宮

2024勳章

Cindabella 發表於 23-6-8 23:12

講得岩,唔請外勞真係無辦法,但私院老闆利益為重,絕對不會用高薪請本地護理員。D外 ...

如果高薪請本地護理員,我諗院友月費都會水漲船高,唔知有幾多人負擔得起

子爵府

Cindabella 發表於 23-6-8 23:12

講得岩,唔請外勞真係無辦法,但私院老闆利益為重,絕對不會用高薪請本地護理員。D外 ...

你講骨折意外發生係因為扶抱或轉移位置時出事,其實系政府醫院都常有發生,我老父系威院都試過跌落床唔止一次,佢2邊床架全部架高,佢系唔鍾意就掹晒啲豆插管發脾氣,最後咪系半夜綁住佢。而且老人家骨脆都容易骨折,醫院嗰啲已經係尊業護理都系咁。外勞又未必冇技術始終需要經驗累積。怨人都要睇情況,我老父嗰啲脾氣和狀況我家人都唔會怨醫院

子爵府

czl115 發表於 23-6-8 23:28
如果高薪請本地護理員,我諗院友月費都會水漲船高,唔知有幾多人負擔得起
...

豪華護老人院每月5萬和6.5萬(普通護理)到8萬(高度護理)仲未計其他尿片雜費也無講系本地護理員或者外勞護理員。
https://www.hk01.com/%E8%B2%A1%E7%B6%93%E5%BF%AB%E8%A8%8A/842861/%E8%8F%AF%E6%87%8B%E5%85%A5%E8%82%A1%E6%9D%BE%E9%BD%A1%E5%BE%8C-%E9%8A%85%E9%91%BC%E7%81%A3%E6%8E%A8%E9%A6%96%E5%80%8B%E8%B1%AA%E8%8F%AF%E9%99%A2%E8%88%8D%E9%A0%85%E7%9B%AE-%E6%94%B6%E8%B2%BB%E6%9C%80%E8%B2%B4%E6%AF%8F%E6%9C%888%E8%90%AC

瑪瑙宮

厭惡性行業將來更請唔到人.

大宅

10年前我考咗牌去做咗1個月,真係頂唔到

複式洋房

czl115 發表於 23-6-8 23:28
...

唉!私院老闆個個都賺到盡,係會壓底哂人工。有時外勞都好慘,訓既地方比劏房仲細好多。就算有買位,尿片有得claim 社署,雜費和護理費夾埋都要5000-8000埋單。

複式洋房

tutik 發表於 23-6-8 23:14
我都相信真實情况內部員工先知有幾惡逆,可惜大部分所謂厭惡性工作例如喂食換片沖涼,連自己家人都唔肯承 ...

老人院食物先恐怖…
雪櫃既肉已經過期仲雪藏,
時令菜即係最平又就快爛既蔬菜,
糊餐…有些無良老人院會用前一晚食剩既餸用黎打糊,又或者用煲完湯既豬肉再DIY 用黎打糊。
所以奶粉和家人帶黎既食物先真係有營養

侯爵府

所以今次我長輩入院,姑娘有問我哋會唔會考慮老人院,我話一定唔考慮,我唔捨得放阿麻入去,有咩事我都唔係立即知

侯爵府

Cindabella 發表於 23-6-10 01:16
老人院食物先恐怖…

咁點會有營養

男爵府

其實院方不故意害人已經不錯了 畢竟肉隨砧板上 落別人機構手上就任人魚肉
女媧,古神女帝者,一日七十變。中國上古神話中的創世女神,是華夏民族人文先始,福佑社稷之正神。

侯爵府

Cindabella 發表於 23-6-10 01:16
老人院食物先恐怖…

真係無陰功!我响醫院做個痛人係老人院入還是屋企過黎一睇就知,好多脚曲晒,長期臥床無得落地。。。。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊