自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

不少有心市民繼續到場哀悼死者,有人前往獻花及心意卡,或者高唱聖詩和擺放心經字句,希望2人早日安息。
鄭先生是其中一名受事件觸痛、親來悼念的市民,他坦言不認識2名死者,但希望透過行動紀念她們及支持其家人,慨嘆今次是「好可惜嘅悲劇」,2個家庭各自失去女兒,為人父母必定承受難言之痛,而他的女兒看過相關報道後,情緒亦受到影響,需要自己傾談開解。
鄭先生續指,社會不應該「污名化」標籤精神病人,認為相關家庭壓力非常大,容易擔心別人的奇異目光,尤其是今次事件發生後,更不願意讓他人知道家中有精神病患者,結果造成炸彈潛伏。

原文網址:市民憂荷里活廣場慘劇加深標籤 促正視精神病患主動拆彈 | on.cc東網 | 港澳

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

BKFinder 發表於 23-6-5 23:08
不少有心市民繼續到場哀悼死者,有人前往獻花及心意卡,或者高唱聖詩和擺放心經字句,希望2人早日安息。
鄭 ...

以香港人性格,好難唔標籤,况且呢單殘殺案真係好震撼整個社會

珍珠宮

鄭生好有心,亦講得好好

男爵府

香港好多熱心,好心的市民

不過如在街見到一個自言自語,周圍鬧人的疑似精神病人,你做唔做到埋去關心佢,建議佢去睇醫生?定你會驚佢,行快兩步走?呢個同標唔標籤係兩回事。

珍珠宮

honeyfamily@@ 發表於 23-6-6 05:14
香港好多熱心,好心的市民

不過如在街見到一個自言自語,周圍鬧人的疑似精神病人,你做唔做到埋去關心佢, ...

鄭先生續指,社會不應該「污名化」標籤精神病人,認為相關家庭壓力非常大,容易擔心別人的奇異目光,尤其是今次事件發生後,更不願意讓他人知道家中有精神病患者,結果造成炸彈潛伏。

早2日 bk見到海量污名化的回應
不用她們上前協助,不要再污名化已幫到忙了,情況很差

wheatgrass    發表於 23-6-6 12:07

男爵府

啲人好鐘意講「有病就唔好出街啦」,但呢單案,好明顯就係成日唔出街喺屋企打機打到傻咗,同以前台灣的有單案好似,又係個男人打機打到抽離唔到,覺得呢個世界太多人要消滅減啲人,然後隨機殺咗一個跟住媽媽過馬路嘅細路女

而家啲遊戲做得趁黎越逼真,打得太耐真係分唔到現實世界同遊戲世界,所以應該關注返呢一點多過白卡囉

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我以前的工作,正正係要接觸精神病人,佢哋其實好多都可以好似正常人生活。
當佢哋自己或者身邊的人都察覺到患者有對唔妥,有啲會想安排快啲睇醫生,有啲病發直頭送咗入醫院。但係普通醫院又唔可以留個病人好耐,精神科快期又未安排到就出嚟。
我就試過係俾有思覺失調患者叉頸同撼我個頭埋牆,但係佢完全係唔知點解會咁㗎。
我反而想政府關注吓精神病患者,俾多啲資源同培訓多啲精神科醫生護士。因為佢哋患病都唔想,要照顧佢哋既家人同醫護都好辛苦㗎。有多啲社會資源去俾佢哋,就可以唔使佢哋去到爆煲先出嚟補救。講真呢啲悲劇,一單都嫌多

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

都係嘅!作為國際大刀會
正常人斬人同精神病患者斬人嘅比率
正常人斬人都係有動機,
後者我好唔想講果三隻字
似乎都無動機,無仇口。
我哋啲普通市民,
真係要為咗一小撮人而放唔知幾多個又唔知幾時爆而威力無可估計嘅炸彈系身邊?
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

伯爵府

「標籤」一定是壞事嗎?

為甚麼危險的物品要有警告字句,要有標籤?因為是要令大家有危機意識,提高警覺。

「標籤」不是問題的起因,「標籤」是問題的結果,而問題是的而且確有小部分人是計時炸彈地雷。

要人不「標籤」就要搵炸彈地雷、拆炸彈、掃雷,而不是反過來責罵,甚至用法律來威脅樹立警告牌 (即「標籤」)的人。

下下話其他人「標籤」佢地,要其他人無法分辨,是迫其他人做駝鳥,而且是迫做一隻隻活在地雷陣的駝鳥。

珍珠宮

TinyTomato 發表於 23-6-6 09:01
「標籤」一定是壞事嗎?

為甚麼危險的物品要有警告字句,要有標籤?因為是要令大家有危機意識,提高警覺。 ...

"容易擔心別人的奇異目光,尤其是今次事件發生後,更不願意讓他人知道家中有精神病患者,結果造成炸彈潛伏。"

男爵府

次次捉到人偷野,佢都話自己有精神病,其實我同情佢地,但覺得有啲人濫用左

大宅

連續兩單悲劇真係好難消化

大宅

其實香港精神科醫療真係好缺乏,希望慘劇之後政府可以投放多d資源落去

象牙宮

回覆樓主:

過3個月至半年,就淡化左啦!朗豪坊定時代廣場,有幾宗跳樓一樣咁多人流!果個商場印象中唔旺,或者做場法事,等人安心囉

男爵府

Lalalac 發表於 23-6-6 12:16
連續兩單悲劇真係好難消化

係,咁短時間內發生,好難接受

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

好難標籤到...因為就算當日果個人佢行出黎相信佢都係正正常常冇特別...外人係唔會知道佢幾時爆發...

伯爵府

BKFinder 發表於 23-6-5 23:08
鄭 ...

如果唔標籤佢地,即係對佢哋如正常人一樣,咁點解佢哋襲擊人或殺咗人唔會正常判刑,正常坐監?點解又要用精神病人身份去避免正常刑責?受害人無端端無咗條命,就咁一句不幸就算?政府可唔可以保證唔會再有人被害先?

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

早年台灣鄭捷係捷運車廂隨機殺人,造成4死24傷,2年後被槍決!呢條友無精神病架!

公爵府

回覆樓主:

唔係標籤,係怕咗

侯爵府

精神病人唔係咁易睇得出
最慘反而係精神沒問題, 身體有問題的患者, 例如痙攣人士, 出街會被當精神病人

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊