自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

其實依個屋苑係新屋苑,咁我地裝修左幾個月係上年已搬入黎住,但晴天霹靂地,樓上單位早兩星期先開始裝修,日頭嘈我忍,因為唔到你唔忍,但灰塵問題真係令我好困擾,我已經係24小開冷氣(廳/房輪住),關窗,但我睇自己間屋既周圍跌落好多灰塵,應該係佢地鑽野先震到我家既灰啦
好想問下大家有咩好方法可以去下灰塵,依幾日吸氣都覺得個鼻好唔舒服,但我同先生最擔心嘅反而係我屋企嗰隻老貓,依幾日佢打噴嚏時有少少血絲空氣清新機長開都無咩作為咁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

好似未聴過、樓上裝修、[灰塵] 長時間影響到樓下單位?

如果真是大灰塵、樓上單位左右旁邊、豈不是變成沙漠?

而且新樓苑、也不會拆牆及地台裝修、多數是木工鋸木粉塵、我會上去禮貌地同師父講、請他們封一下門窗~

我反而覺得妳、心理作用多一些~

大宅

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

明白你感受,之前濕疹犀利, 去睇醫生,醫生話有啲人會因為隔離左右裝修,令自己皮膚敏感, 呼吸吾舒服……

侯爵府

大力大力 發表於 23-6-23 04:00
好似未聴過、樓上裝修、[灰塵] 長時間影響到樓下單位?

如果真是大灰塵、樓上單位左 ...

我先生個鼻唔舒服,聞到灰塵味佢鑽野,我天花真係有灰塵跌落

侯爵府

chanpo18 發表於 23-6-23 04:23
明白你感受,之前濕疹犀利, 去睇醫生,醫生話有啲人會因為隔離左右裝修,令自己皮膚敏感, 呼吸吾舒服…… ...

原來係咁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你自己都需要裝修幾個月,
人地正常裝修都無計,裝修鑽嘢都無可避免,
既然係自己家灰塵,就多啲清潔,嚴重嘅,可能搵地方暫避下

男爵府

回覆樓主:

你自己可以裝修,人地都可以裝修。 頂吾順,搬去酒店住一排。

海之風    發表於 23-6-23 13:42
三國1    發表於 23-6-23 08:51

子爵府

牛年勳章

free2020 發表於 23-6-23 03:00
其實依個屋苑係新屋苑,咁我地裝修左幾個月係上年已搬入黎住,但晴天霹靂地,樓上單位早兩星期先開始裝修, ...

問你樓下,當時點解決,可作參考。

大宅

其實依個屋苑係新屋苑,咁我地裝修左幾個月係上年已搬入黎住,但晴天霹靂地,樓上單位早兩星期先開始裝修, ...

你裝修係咪質素唔好,現在好似係你自己間房啲灰跌落

水晶宮

回覆樓主:

買自動吸塵機械人,會好有改善

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

你家啲裝修 問番你家嗰裝修師父

琥珀宮

要完全關窗,輪住關窗都係有塵

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

樓上裝修,你個單位自己甩灰,咁間屋本身嘅裝修手工都差喎…

完全關窗,再試下揾d毛巾攝喺窗邊啦

子爵府

04541464 發表於 23-6-23 07:01

我都有呢個疑問
同層裝修,就算一頭一尾都避免唔到灰塵,但如果講緊樓上鑽野樓下天花跌灰未聽過,如果係我會好驚即刻搵師傅睇睇自己間屋

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

funghon 發表於 23-6-23 06:20
你自己可以裝修,人地都可以裝修。 頂吾順,搬去酒店住一排。

翡翠宮

紅酒 發表於 23-6-23 06:34
問你樓下,當時點解決,可作參考。

呢個方法唔錯

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

04541464 發表於 23-6-23 07:01

珍珠宮

離題。新屋苑你都要裝修幾個月?全爆呀?

水晶宮

樓齡?

男爵府

你僱用嘅裝修師傅的質素相當可疑,建議可以先了解一下你自己單位的牆身批盪手工。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊