自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

C6個個星期都去踢波,
但呢半年就開始唔多妥, 易氣喘易頭暈
家庭醫生轉介左去照心電圖, 有異常,
尋日再去做照超聲波, 醫生話都有機會係血管閉塞,
有機會要通波仔, 得個40幾歲人ja...

同埋我搵到呢篇舊文, 好驚
https://www.etnet.com.hk/mobile/ ... laffairs/news/70869

如果真係有事, 係咪即刻去私家, 唔好排公立?

伯爵府

Feeeliuu 發表於 23-6-23 18:45
C6個個星期都去踢波,

有需要唔難排
不過就算政府通波仔都費用要收
咁當然平過私家好多喇
但要有個預算

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

C6個個星期都去踢波,

通波仔公立要收費,之前要比6萬幾按金,後來聽講加左按金,通完再多除少補,如果負擔到可以去私家做

象牙宮

無再做詳細檢查
無做顯影照血管?
朋友4頭已做2次通波仔,
而家年輕化,有問題就要跟進.

男爵府

C6個個星期都去踢波,

有錢有保險,私家
無錢,有綜援,公家

象牙宮

pomanlife 發表於 23-6-23 18:58
通波仔公立要收費,之前要比6萬幾按金,後來聽講加左按金,通完再多除少補,如果負擔到可以去私家做
...
私家貴好多,但就快,
朋友同事排政府,
排到前2日係車場暈低走左,
佢老婆過叫佢去私家唔肯去.

edhepp    發表於 23-7-15 11:05

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

mercurycc 發表於 23-6-23 20:27
私家貴好多,但就快,
朋友同事排政府,
排到前2日係車場暈低走左,

真係慘

後生比得起錢就去私家通好,有啲真係係街暈左咁就一世喇

就算有啲冇過身但昏迷左都未必一定醒得返

別墅

血管閉塞好多成因, 未必一定關年紀事
睇左報告先再決定啦,
醫生自然會俾建議你, 唔使咁擔心

子爵府

唔使擔心,通波仔好普遍,我阿媽幾年前响聖保祿做,用微創,仲望住個mon,醫生邊解釋邊做,住咗三晚醫院
14萬埋單

男爵府

回覆 Feeeliuu 的帖子

最好先去私家洗幾千蚊做血管顯影, CT Scan. 做完你哋會清楚晒有冇迫切需要做通波仔,如果真係好嚴重,揸住份報告再去政府,公立醫院會立刻同你哋安排,唔洗估估吓。

珍珠宮

2024年龍年勳章

pomanlife 發表於 23-6-23 18:58
...

政府加了價,先付7萬5,才可以排期。

琥珀宮

panda361 發表於 23-6-23 21:16
政府加了價,先付7萬5,才可以排期。

咁不如去私家

琥珀宮

C6個個星期都去踢波,

去私家,廿萬都要比啦,一年都揾返黎啦,健康係無價
有親戚做過有保險,claim一半,比左十皮,所以我講廿萬,但已經係幾年前

子爵府

BK Milk勳章

C6個個星期都去踢波,

醫生點解唔直接叫佢去照心臟CT?
可以睇清楚邊條心臟血管塞,塞成點。

呢個值得去私家照左先。
有左結果,如嚴重要盡快處理,再叫醫生寫紙去政府。

珍珠宮

2024年龍年勳章

mandy952 發表於 23-6-23 21:18
咁不如去私家

我最後去了私家,因為政府有排等,唔使返工咩。

象牙宮

pomanlife 發表於 23-6-23 20:42
真係慘

如果係街暈咁岩有人識急救都有機會救到,
好似余德成打波出事,
都救到,不過唔係人人咁好彩。

複式洋房

回覆樓主:

政府排好耐,家人喺私家照CT, 其中一條70%塞咗,評估為嚴重,因為係公務員,想返政府医院做,結果排1年零8個月先有第一個初診。
擔心的話去私家做,家人連埋搭支架15萬左右

彩鑽殿

mercurycc 發表於 23-6-23 21:24
如果係街暈咁岩有無識急救都有機會救到,
好似余德成打波出事,

之前疫情有單行山暈左,路上遇上一班醫生又行山,識即時同佢搓嗰個咪救得到囉,聽講用左18個波

彩鑽殿

mercurycc 發表於 23-6-23 21:24
如果係街暈咁岩有無識急救都有機會救到,
好似余德成打波出事,

如果急救嗰啲通波仔係免費既,如果因為心唔舒服入院,主診醫生肯簽72小時緊急好似都免費(但好似要consultant 級簽先得,呢個唔確定)

禁止訪問

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊