自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

終於的起心肝,上星期上深圳開電話卡,今日在深圳再開埋銀行戶口

在高德地圖逐間check 邊間分行星期日辦公,最後搵到coco park 附近果日星期日開工

在落馬州出境大堂(入境後搭電梯上3樓),果樹有辦公室收集手指模做e道,因為收6點,幾次回程時已收工做不到,所以今日一早去做,去到時要等30幾個籌,但都是等左大約15分鐘

叫到你入去說比回鄉卡佢,之後叫你簽名,再打手指模,之後坐低影相,全程不用5分鐘攪掂

銀行戶口,基本上帶回鄉卡就可以,入到去,有張卡,教你開戶,首先跟據你電話的電訊商在wechat scan code, 拿實名登記証明

公爵府

CrabPincers 發表於 23-7-9 21:28
終於的起心肝,上星期上深圳開電話卡,今日在深圳再開埋銀行戶口

在高德地圖逐間check 邊間分行星期日辦公 ...

之後再在wechat scan 個開戶code, 入左你的基本資料,要上載實名登記電話証明(第一步scan code 後的証明要截圖),地址証明可以即場自己dl estatement再上載

做好後,去入邊的自助機樹排隊等職員幫你手開戶,個職員會一路教你要填乜,一路做完,最後有職員出黎拿你回鄉卡對你的樣,之後行返出去有職員幫你綁wechat, 開網上銀行,最後去入錢,攪掂

因為我今日去時都幾多人(全部都是香港人),所以都攪左半個鐘,但職員好好,我同老公坐係樹想試清晒d野有無問題先走,佢都行過黎問我們是不是遇到問題,抵讚

水晶宮

回覆樓主:

30個籌只等15分钟咁快,可能有人吾等走咗吧!

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

公爵府

HLDMaMa 發表於 23-7-9 21:46

不是呀,無人走架,個個叫號都有人入去的

公爵府

opclk99 發表於 23-7-9 21:54
請問依家銀行戶口開左一定二類呢?

我果個是一類

opclk99    發表於 23-7-9 22:12

大宅

呢個唔係指銀行開戶,係申請自助過關打手指模。

水晶宮

ANNA222 發表於 23-7-9 22:37
呢個唔係指銀行開戶,係申請自助過關打手指模。

這不是在關口申請,可到银行申請嗎?

男爵府

請問你去邊間銀行和邊到地去開

大宅

HLDMaMa 發表於 23-7-9 22:57
這不是在關口申請,可到银行申請嗎?

樓主應該先去關口申請自助過關,之後再去銀行

大宅

CrabPincers 發表於 23-7-9 22:11
我果個是一類

開一類需要工作證明嗎?

公爵府

annaannawaifan 發表於 23-7-9 23:08
請問你去邊間銀行和邊到地去開

深圳coco park 附近果間中國銀行,因為佢星期日營業同最近關口

公爵府

bigbigwing 發表於 23-7-10 00:03
開一類需要工作證明嗎?

我無中國大陸的入息証明,但填接時有問職業,稅務編號(即是香港身份証號碼)同埋公司名,無其他的香港入息証明

提一提,填表時,有需要的是手寫簡體,但不知點解我寫得衰,成日認不到我的字,好幸苦先填晒…….

大宅

應該開咗兩三個counter

侯爵府

2024年龍年勳章

CrabPincers 發表於 23-7-10 08:51
我無中國大陸的入息証明,但填接時有問職業,稅務編號(即是香港身份証號碼)同埋公司名,無其他的香港入 ...

响內地嘅簽名跟香港吾同, 香港嘅好有個性咁寫; 內地嘅簽名等如寫自己個名一次! 呢樣都係10年前開戶先知仲要寫簡體跟回鄉咭一樣! 初時吾習慣, 做多幾次就記得!

不過我吾太明白, 其實現時都越來越接受支付寶; 就算無內地銀行戶口都可開微信入定錢去洗! 其實係咪如果內地無業務純粹去玩, 係咪未必一定開内地銀行戶口

大宅

CrabPincers 發表於 23-7-10 08:51
我無中國大陸的入息証明,但填接時有問職業,稅務編號(即是香港身份証號碼)同埋公司名,無其他的香港入 ...

謝謝你,之前成日見人講話要入息証明,如果只係問就ok,咁就唔使特別帶,寫名寫簡體我無問題,因為繁簡都一樣,但係其他字真係唔識,我諗要對住抄,其實依家平時寫幾隻字都好難,太耐無乜手寫

公爵府

okgoodla 發表於 23-7-10 09:15
响內地嘅簽名跟香港吾同, 香港嘅好有個性咁寫; 內地嘅簽名等如寫自己個名一次! 呢樣都係10年前開戶先知 ...

我就是諗不到辦法入錢去內地微訊,最後先決定去開戶口

我昨日去walmart, 買特價野(有promoter 企係樹試食果d), 全部都不是拿出去埋單的,是即場掃wechat 比錢,最後出去比錢時,排長龍,我同老公好大鄉里,傻傻的排隊

後尾有職員黎,叫我們自己wechat 掃code, 在手機掃barcode 就可以比錢了,比完錢有個出場qr code, 去到門口掃code 就走得

連自助付款機都不用排隊

水晶宮

ANNA222 發表於 23-7-9 23:31
樓主應該先去關口申請自助過關,之後再去銀行

我記得之前是在皇崗口岸申請的,但屋企人上次想在落馬洲關口申請又冇人,自助又沒法做,點解做完又要去銀行嘅?

公爵府

HLDMaMa 發表於 23-7-10 09:39
我記得之前是在皇崗口岸申請的,但屋企人上次想在落馬洲關口申請又冇人,自助又沒法做,點解做完又要去銀 ...

是我一條龍做埋者

你們可以分開做的

落馬州開通e道,要上3樓,出境大堂,晚上6點收工

我幾次走時都過左6點,所以今次一早特登搭車出去做(我之前一晚住在深圳),做完又順手搭車去開銀行戶口,想一日攪掂晒d野,不駛每次做d

公爵府

2024年龍年勳章

HLDMaMa 發表於 23-7-10 09:39
我記得之前是在皇崗口岸申請的,但屋企人上次想在落馬洲關口申請又冇人,自助又沒法做,點解做完又要去銀 ...
因為做兩樣嘢
開E道同開戶口

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊