自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

根本好多地方都用唔到,連5星級酒店都訂唔到,嘥氣

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

WHY?

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

WHY?

琥珀宮

廷廷媽 發表於 23-7-13 09:44
WHY?

用唔到就係用唔到
好似商舖咁唔收信用卡咁解

瑪瑙宮

大廚勳章

mandy952 發表於 23-7-13 09:47
用唔到就係用唔到
好似商舖咁唔收信用卡咁解

你綁左信用卡喺微信。。。餐廳或者購買嘅店微信就比到錢。。。已經唔係關信用卡
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

琥珀宮

seaheart88 發表於 23-7-13 10:38
你綁左信用卡喺微信。。。餐廳或者購買嘅店微信就比到錢。。。已經唔係關信用卡
...

比唔到呀,我都想儲積分

翡翠宮

seaheart88 發表於 23-7-13 10:38
...

一啲啲收,唔收就會灰色;香港信用卡都係銀聯好用啲,綁雲閃付用到機會大好多,最重要無手續費。
attach0/tmp/phpMlxIE9

瑪瑙宮

大廚勳章

lyh80115 發表於 23-7-13 10:42
一啲啲收,唔收就會灰色;香港信用卡都係銀聯好用啲,綁雲閃付用到機會大好多,最重要無手續費。

...

我都云闪付。。。不過就綁咗香港嘅銀聯。。。不過一次都未用過

都係用返大陸嘅信用卡或者戶口卡方便啲。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

mandy952 發表於 23-7-13 09:43

香港錢包定大陸錢包? 香港定大陸用?

翡翠宮

seaheart88 發表於 23-7-13 10:46
我都云闪付。。。不過就綁咗香港嘅銀聯。。。不過一次都未用過

都係用返大陸嘅信用卡或者戶口卡 ...

用香港卡唔洗用大陸資金唔係方便啲?而且香港嘅銀聯信用卡回贈高好多先係重點!我最近申請咗張有迎新14%回贈

瑪瑙宮

大廚勳章

lyh80115 發表於 23-7-13 10:49
用香港卡唔洗用大陸資金唔係方便啲?而且香港嘅銀聯信用卡回贈高好多先係重點!我最近申請咗張有迎新14%回 ...

大陸戶口都仲有錢。。。所以咪一直都用囉。。。如果大众点评嗰啲扣唔扣到,所以費事麻煩。。繼續用返大陸工商嗰張信用卡囉
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

lyh80115 發表於 23-7-13 10:49
用香港卡唔洗用大陸資金唔係方便啲?而且香港嘅銀聯信用卡回贈高好多先係重點!我最近申請咗張有迎新14%回 ...
邊張咁高?請問係咪間間銀行既銀聯都同中國銀行既銀聯一樣?綁到落雲閃付,嚮內地都俾到錢?

翡翠宮

seaheart88 發表於 23-7-13 10:51
大陸戶口都仲有錢。。。所以咪一直都用囉。。。如果大众点评嗰啲扣唔扣到,所以費事麻煩。。繼續用返大陸 ...

7樓張圖就係微信大眾點評小程式,付款揀雲閃付可以扣香港銀聯卡,不一定用微信畀錢。

另外好多apps用到,例如圖中美團app有。仲有12306、餓了麽、攜程、去哪兒等北上常用apps好多都有得揀
attach0/tmp/phpWMPKOT

瑪瑙宮

大廚勳章

lyh80115 發表於 23-7-13 10:58
7樓張圖就係微信大眾點評小程式,付款揀雲閃付可以扣香港銀聯卡,不一定用微信畀錢。

另外好多apps用到, ...

等我下次望吓先。。。係咪一定要綁香港嘅銀聯?
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

翡翠宮

loved 發表於 23-7-13 10:54
邊張咁高?請問係咪間間銀行既銀聯都同中國銀行既銀聯一樣?綁到落雲閃付,嚮內地都俾到錢? ...

呢張,打算暑假去廣州盡用佢。
https://www.cncbinternational.com/personal/promotions/credit-card/tc/index.html

不過早前幫同事買咗京東用佢碌2700人仔,已袋$400

水晶宮

lyh80115 發表於 23-7-13 11:01
https://www.cncbinternational.com/personal/promotions/credit-card/tc/i ...

我上次直接用銀聯卡嘟廣州地鐵,返嚟找卡數要比人民幣,咁每次找卡數就要係銀行App到買人民幣嚟交卡數,你係咪都你咁架

翡翠宮

ddkaka 發表於 23-7-13 11:17
我上次直接用銀聯卡嘟廣州地鐵,返嚟找卡數要比人民幣,咁每次找卡數就要係銀行App到買人民幣嚟交卡數,你 ...

唔同銀行雙幣卡有少少分別,中銀算多元化,人民幣戶口轉賬、人民幣存鈔機;都可以用pps或港幣支票還港幣,以銀行匯率計兌換。

瑪瑙宮

lyh80115 發表於 23-7-13 11:01
https://www.cncbinternational.com/personal/promotions/credit-card/tc/i ...

見到只免首年年費

翡翠宮

mandy952 發表於 23-7-13 09:43

好少內地apps用到港版錢包信用卡,大陸錢包信用卡都係一時時得,例如最近試過好似喜茶得,大眾點評唔得……

其實大陸銀包我都綁咗好多年visa/mastercard,感覺無乜機會用到。通關後都係研究銀聯信用卡著數啲。

大宅

lyh80115 發表於 23-7-13 11:39
好少內地apps用到港版錢包信用卡,大陸錢包信用卡都係一時時得,例如最近試過好似喜茶得,大眾點評唔得… ...

我都有大陸同香港嘅微信支付、支付寶,亦有國內銀行戶口和電話號,所以番大陸玩真係超級方便 ,又可以攞到好多店家優惠 。

係食店掃碼訂餐然後付款,好多只收大陸微信支付,即使連咗香港信用卡都無用,係唔成功、失敗嘅。

所以如果無國內戶口、電話號,其實真心會唔方便。
:-?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊