自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

「富豪雪糕車」富有香港情懷和特色,加上受到內地社交平台「小紅書」吹捧,近期成為內地旅客的打卡熱點。即使近期港人熱愛北上消費,影響本地經濟疲弱,加上舖租狂加,導致全港各區有多家食肆接連結業。「富豪雪糕車」卻不受影響,而且沒有舖租壓力,自香港與內地全面通關以來,長駐旅遊區的「富豪雪糕車」幾乎每天大排長龍,逆市獨旺。

原文網址: 通關|半世紀富豪雪糕車紅遍小紅書 內地客打卡必吃 獨市跑贏 | 香港01 https://www.hk01.com/article/931347?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

唔怪得咁多人排隊,我都想食

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

天星碼頭經開都見排長龍

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

打卡價,$14,一篤仔

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Samsumsansun 發表於 23-8-22 12:03
「富豪雪糕車」富有香港情懷和特色,加上受到內地社交平台「小紅書」吹捧,近期成為內地旅客的打卡熱點。即 ...

我都覺得好好食

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

呢個應該好好保留,係好多香港人嘅兒時回憶。

大宅

其實雪糕車啲雪糕超唔好食

別墅

回覆樓主:

旅行嘅心態,應該唔介意嘅

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

sharon26788 發表於 23-8-22 12:06
天星碼頭經開都見排長龍

K11 都係

珍珠宮

回覆樓主:

自己'當年小朋友時喜

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

chindy-chu 發表於 23-8-22 12:21

如果夠凍都還好
好多時排長龍既雪糕車
唧出黎係根本cream黎
又淋又稀 好快就溶
我個女見到想食
只係買俾佢食
反正得果1圈仔多啲影張相食2啖就完

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

童年回憶

別墅

細個好期待,大個咗覺得麻麻地好食

伯爵府

前早經過,「立」到遊客拎住甜筒打卡,雪糕已經變成cream。

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

chindy-chu 發表於 23-8-22 12:21

但我反而覺得好好味, 雖然係化學野, 但我好鍾意~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

rello 發表於 23-8-22 13:14
前早經過,「立」到遊客拎住甜筒打卡,雪糕已經變成cream。
試過同呀女一齊買黎食
starbucks 唧上野飲既cream 仲硬過佢
好難食, 一pat mousse 咁
只此呀女要我買俾佢算, 我都唔食了

子爵府

回覆樓主:

醫生話唔好食呢d
1. 唔知佢有冇洗/點洗部機
2. 天氣熱,輒出黎果下已經溶緊,有菌

不過有遊客支持點都係好既

男爵府

覺得唔好食,不過雪糕車真係好有特色

水晶宮

回覆樓主:

我鍾意食

公爵府

回覆樓主:

我見有人投訴話香港D雪糕係空心,原來佢哋D雪糕冇呃稱,個筒入面都唧滿雪糕

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

加價加得好厲害

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊