自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

是需要一筆過買一樣產品等收息還是需要逐個月逐個月供一舊錢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

冇產品買喎,放舊錢,等收息

子爵府

回覆 FJmom 的帖子

你意思是一次過?冇需隔段時間再供錢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

goodbuyer80 發表於 23-9-23 00:45

Yes, 你講每月供果d 好似叫零存整付

翡翠宮

goodbuyer80 發表於 23-9-23 00:45

定期存款係一次過存一筆錢,可選擇存放不同時限,如一個月,三個月,半年或一年,存放期不同利率亦不同,每間銀行起存金額略有不同

子爵府

bb2 發表於 23-9-23 01:29
定期存款係一次過存一筆錢,可選擇存放不同時限,如一個月,三個月,半年或一年,存放期不同利率亦不同,每 ...

早年有高息時,我叫好朋友,知道她已儲了七位數,提議做定期收息,分兩至三筆不同日子存,估唔到她完全不知道甚麽是定期,她仲以為是買保險,投資之類,經我解釋及她試做過後,才知有這些安全保本方法。

所以看樓主post ,就像我朋友一樣吧。

子爵府

goodbuyer80 發表於 23-9-23 00:26

例如有$10 萬,利息是4 釐,存一年,收$4000 利息,到期時便有$104000 。

子爵府

noel2010 發表於 23-9-23 04:03
早年有高息時,我叫好朋友,知道她已儲了七位數,提議做定期收息,分兩至三筆不同日子存,估唔到她完全不 ...

我小學就知道存銀行定期呢樣嘢,嗰陣見媽咪好慳就係為咗有錢存入銀行攞利息。耳濡目染我哋都視存銀行係最安全穩陣嘅理財方法。就算後來被別人嘲笑「跑輸通脹」我都相信起碼保住本金唔會損失本金先。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

noel2010 發表於 23-9-23 04:03
早年有高息時,我叫好朋友,知道她已儲了七位數,提議做定期收息,分兩至三筆不同日子存,估唔到她完全不 ...

× 2

早兩日、其中一間銀行客戶經理、見我有畢一M定期到期、叫我落分行、話比个好定期息率我丶我已同她講唔便sell我其他野、我不會買、那天我剛出、尖沙咀重慶大廈換外幣經過、便入去大家傾計、最後她都要sell我20年儲蓄、其實是儲蓄保、20年利率祗是5%丶我話挷20年、不如今日就買入#2800 、放20年一定好過儲蓄保~

跟住她説有様產品、每年有13%回報、又無風險、 我話有咁大隻蛤乸隨街跳?
她解釋説把畢錢、以利息2.7%借大4倍錢~
即是近2年、保險公司agent 狂sell、所謂保險鎘資、因為利率浮動、早兩年美元近乎零利率、買入的市民、由於利率近零、到今日5.5厘、在杠杆效應下、一定已輸死~

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

近兩年銀行/保險公司、agent 狂推每月派息債卷、市民覺每月有息派、好似幾吸引、但是 [魔鬼藏在細節裡]........

上年初還是超低息環境下、美國聯儲局為壓抑通貨膨脹、宣佈進入加息週期、本輪加息從2022年3月開始、到今年九月、指標利率由零加到5.5%、加息效應下、債價便會跟隨下跌、不知就里買入的市民、雖然每月收息、但每個基金單位是下跌、結果是得不償失、輸凸~

其實、銀行保險公司、會把自己投資的有毒[前景不明朗或者會下跌]的資生產、包裝成零售產品、把風險轉嫁市民~

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

goodbuyer80 發表於 23-9-23 00:26

銀行理財經理、最喜歡遇上妳這些、什麽也不懂的客人、可以任佢劏~

所謂 [理財經理] = 把妳的財、理入她自已目公司的袋~

今時今日、揸住畢現金入銀行、要非常小心、好容易被催眠、作出錯誤決定~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 BK Milk勳章

大力大力 發表於 23-9-23 05:06
銀行理財經理、最喜歡遇上妳這些、什麽也不懂的客人、可以任佢劏~

所謂 [理財經理] = 把妳的 ...

嗯,佢地為咗拉業績,理得你咁多,話之你死

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

大力大力 發表於 23-9-23 04:54
近兩年銀行/保險公司、agent 狂推每月派息債卷、市民覺每月有息派、好似幾吸引、但是 [魔鬼藏在細節裡].... ...

長知識了

伯爵府

大力大力 發表於 23-9-23 04:27
× 2

早兩日、其中一間銀行客戶經理、見我有畢一M定期到期、叫我落分行、話比个好定期息率我丶我已同她講 ...

早幾月開定期佢都sell我呢樣
好似定期,放大4倍
收4倍嘅息
咁我問銀行,銀行賺乜,直接講啦!
佢話我要比類似供樓咁嘅息

其實我就越講越亂
開停期完就走左

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

小談心 發表於 23-9-23 05:39
早幾月開定期佢都sell我呢樣
好似定期,放大4倍
收4倍嘅息

現在有現金入銀行、真係要打十九個精神、保持頭腦清醒、唔好貪回報高。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

大力大力 發表於 23-9-23 04:54
近兩年銀行/保險公司、agent 狂推每月派息債卷、市民覺每月有息派、好似幾吸引、但是 [魔鬼藏在細節裡].... ...

係呀,上次我做定期,個職員就問我如筆錢唔等住用,有冇興趣了解下月月派息d儲蓄計劃…我話下次先趕時間耍左佢…中伏太多怕怕

珍珠宮

大力大力 發表於 23-9-23 05:06

所謂 [理財經理] = 把妳的 ...

d銀行嘅財賊真係勁煩,明明係去櫃檯排隊搞,個teller話等一等,入左去,個財賊就走出嚟話唔好意思,個息口唔啱,之後又帶左去坐檯 , 真係堅煩!佢講得咁有需要,佢唔成份糧買晒佢! 真係正一非洲和尚!

珍珠宮

KTKTKT5 發表於 23-9-23 23:06
d銀行嘅財賊真係勁煩,明明係去櫃檯排隊搞,個teller話等一等,入左去,個財賊就走出嚟話唔好意思,個息口 ...

我試過去x豐窗口排隊做定期存款,有個職員問我排隊做什麼的?我話想做定期。佢就同我講有冇存款的戶口簿,我當時唔明,第一次在x豐做。話無。佢就帶我入房,話有職員會幫我開返個存款的戶口。

房裡面的那個職員就問我目的係做幾多錢,做幾多個月定期,又sell我一些產品,但是我對保險產品從來係0興趣。

講講下,佢可能見我堅持只做定期存款,跟著突然同我講叫我再出返剛剛排隊的窗口等開戶口。(但是在談話之間佢已經要了我的身份證 地址輸入電腦開戶的)但是突然又再叫我出去排隊開。

搞咁耐又叫我排過?我當下好嬲好嬲,趕時間去接小朋友放學。

珍珠宮

mln 發表於 23-9-24 00:45
我試過去x豐窗口排隊做定期存款,有個職員問我排隊做什麼的?我話想做定期。佢就同我講有冇存款的戶口簿, ...

珍珠宮

KTKTKT5 發表於 23-9-23 23:06
d銀行嘅財賊真係勁煩,明明係去櫃檯排隊搞,個teller話等一等,入左去,個財賊就走出嚟話唔好意思,個息口 ...

我就好惡咁同佢講,“我唔整啦,頭先我排窗口時,又叫我入房整,而家又叫我出嚟排隊,咁多人,我好趕時間,唔整啦~你頭先唔係已經同我開咗戶口咩,我而家要取消返個戶口,唔整啦!”

佢先知驚,最後又叫我入房坐係度等,叫咗另外一個女職員過來幫手做返我要做的定期存款。

我懷疑銀行有些人係故意咁為難什麼都不懂的客人。

其實我都唔明,為何X豐做定期存款要另外開一個定期的戶口,仲有一張咭的。

但是中銀又唔係咁做,只要你係中銀客戶,話做定期存款便可,不需要另開一個定期存款戶口的。最多定完之後,會給張收據。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊