自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我知無科學根據。

而且早幾年因 covid 出現,我更加唔相信呢D嘢!因無風水命理師預測到咁大影響出現。

但我今年突然又爆焦慮抑鬱。反反覆覆,好多次明明有日突然感覺應該好起來了。但之後又差番。

想知脾胃 (屬土)及血糖(胰藏)不好,我應該加強定滅弱 (木)或 (金)呢?

我自己覺得腸胃不好影響心悸,再容易驚慌焦慮抑鬱。跟住又進一步影響腸胃,無限 loop.

我已有睇中西醫,希望在風水命理上協助一下。

我家門是在全屋西北(今年五黃)大病位。

男爵府

真正有料嘅風水師,你冇咁容易搵到

公爵府

牛年勳章

gigimo 發表於 23-10-4 12:59
我知無科學根據。

而且早幾年因 covid 出現,我更加唔相信呢D嘢!因無風水命理師預測到咁大影響出現。

既然你都講你唔相信呢啲野,咁你點解會覺得風水命理會對你病情有幫助?
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

公爵府

你講既事,係大事,邊有風水佬知天機?你估佢係推背圖果兩位千年奇才?

男爵府

我知無科學根據。

我記得蘇民峰係2019年上過潘紹聰節目
當時新冠肺炎喺武漢初初出現零星爆發
蘇民峰被問到對呢個病有乜睇法
佢斬釘截鐵咁話冇事,好小事

侯爵府

2024年龍年勳章

LandoCheung 發表於 23-10-4 13:11

我一直覺得蘇只係藝人

子爵府

2024年龍年勳章

我知無科學根據。

間屋企理,唔好太多雜物,拉開窗簾,打開窗,種吓植物,每日抽30分鐘做運動,少肉多菜,早睡早起,包你精神爽利
洗風哂錢睇風水咩

大宅

Carol999 發表於 23-10-4 13:05
既然你都講你唔相信呢啲野,咁你點解會覺得風水命理會對你病情有幫助?
...

因為我是一個人在順風順水時唔信,但在際遇差時,會較相信風水命理的人。

我只係想知最簡單既五行相生相剋。如覺脾胃(土)不好,係應加強定減弱(木)或(水).

大宅

ilovepizza 發表於 23-10-4 13:16
間屋企理,唔好太多雜物,拉開窗簾,打開窗,種吓植物,每日抽30分鐘做運動,少肉多菜,早睡早起,包你精 ...

多謝你有用既建議。

珊瑚宮

我知無科學根據。

有,唔係無風水命理提過有covid出現,只係唔係你所認識的,個班風水師啫。
早係疫情前, 我係網上睇過一篇, 邊位寫就無印象了。
講美國會有大病毒, 當時就有報導話美國流感死很多人。
個篇文章, 仲講美國會衰落, 經濟會移向亞洲, 我記得話其中一個會好的地方,就係新加坡。
不過篇文太長, 無睇晒, 之後已經搵唔番了。

大宅

風水點擺要直接搵師傅睇
好難網上問

翡翠宮

如果五黃在大門位,試下放6個$10硬幣係門口位置睇下化唔化到⋯至於用木剋土定土生金去泄,其實要睇成個八字先知係咩原因導致腸胃出事⋯

珊瑚宮

LandoCheung 發表於 23-10-4 13:02
真正有料嘅風水師,你冇咁容易搵到

搵到亦未必睇到
呢幾年, 大把人迷惘, 要人指點
我認識有料風水師, 但佢早係2021年已經講左唔再接新客,因為做到佢氣咳了。

男爵府

ilovepizza 發表於 23-10-4 13:16
間屋企理,唔好太多雜物,拉開窗簾,打開窗,種吓植物,每日抽30分鐘做運動,少肉多菜,早睡早起,包你精 ...

積極點,每日儲快樂,喜樂的心就是最好的良藥!
:-D

珍珠宮

回覆樓主:

五黃位可以擺d風水擺設,如銅葫蘆,音樂盒等,唔好放植物

大宅

bb2 發表於 23-10-4 13:28
如果五黃在大門位,試下放6個$10硬幣係門口位置睇下化唔化到⋯至於用木剋土定土生金去泄,其實要睇成個八字 ...

明白,謝謝你。

大宅

hellomiki 發表於 23-10-4 13:36
五黃位可以擺d風水擺設,如銅葫蘆,音樂盒等,唔好放植物

好的,謝謝你。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我知無科學根據。

我覺得你係肝胃不和,所以會成日唔開心同胃唔舒服,要平肝養胃。
做運動有用。
五行要睇八字同風水座向。
天災難預測,坊間老師傅好多都去左賣咸鴨蛋,無幾多個真係有料。

大宅

Rainy 發表於 23-10-4 14:09
我覺得你係肝胃不和,所以會成日唔開心同胃唔舒服,要平肝養胃。
做運動有用。
五行要睇八字同風水座向。

很感謝你的回覆。
我以前去睇中醫只懂說心悸,頭痛,感覺人好怕熱。其實問題是從脾胃衍生出來,以後主要講胃不適。

我會先多急步走及拉筋,之後多運動。
謝謝你的指點。

琥珀宮

LandoCheung 發表於 23-10-4 13:11

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊