自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

見到好多jm話囝囡讀大學,做pt,可以唔駛俾零用了。

好奇想問吓,佢哋係做咩工種同埋收入有幾多呢?起碼月入都有3k以上

水晶宮

bhamcy 發表於 23-10-12 08:25

好奇想問吓,佢哋係做咩工種同埋收入有幾多呢?起碼月 ...

補習呀

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我大仔嗰陣幫人補習。。同喺地產鋪幫人做data entry

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

迪士尼part time 73-100 蚊一個鐘,我個女已經有100蚊一個鐘。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

阿囡做餐廳呀,promoter呀,時展覽學校要helper, 有學分。補習佢反而吾喜歡。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

連鎖時裝店做sales, $70/鐘左右。每月返工時間自選
長假期就all in

珍珠宮

ydoris 發表於 23-10-12 08:45
阿囡做餐廳呀,promoter呀,時展覽學校要helper, 有學分。補習佢反而吾喜歡。

Promoter 幾好呀!學到同人相處,將來工作對客對同事都有用又可賺零用

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ydoris 發表於 23-10-12 08:45

我女都無補習
佢話雖然時薪高,但時間拆散晒,一來一回亦花時間無著數 (再加上有時家長又掉來掉去好煩)

子爵府

未正式做大學生,仲係中學生剛考完AL,已經做過

1) 學校替假老師,每日$800,替左3日,
2) 日本公司接待員,暑假2個月,每月$7,500,
3) 補習,平均每月$2,500-3,000

正式成為大學生之後,試過

1) 做TVB問卷調查員,1700-2200,每日$200,一星期做一至兩日
2) 補習,平均每月$3,500
3) 電台做PT,1400-2000,每日$270,如撰埋稿,另加$200
4) 立法會選舉論壇helper,每日$270

不過,以上工種唔係同步做,惟一補習係由頭帶到尾

水晶宮

回覆樓主:

其實大學生應該享受大學生活,考fresh grad... pt就冇做,義工就有做。。。

男爵府

回覆樓主:

補習
tutor helper
書店

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實幫人補習嗰D,係唔係嗰科DSE要摘星先得?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Charlotte_mom 發表於 23-10-12 09:16
我女都無補習
佢話雖然時薪高,但時間拆散晒,一來一回亦花時間無著數 (再加上有時家長又掉來掉去好煩)
...
其實廿零歲人,都係讀書,所以見到書都怕。見下世面,最好做些自由但又安全既工。。。畢業就打成世工,都吾洗太著意大學呢幾年要搵幾多錢。。

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

bhamcy 發表於 23-10-12 08:25

好奇想問吓,佢哋係做咩工種同埋收入有幾多呢?起碼月 ...

幫人補習
其實係好好嘅生活體驗

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

阿仔做救生員

公爵府

牛年勳章

我囝都是上門補習, 放學就去, 補完仲會去存款機入數 , 我問他辛吾辛苦, 他說輕鬆, 星期六日都有2 個, 他說, 我夠數

子爵府

靚靚C9 發表於 23-10-12 09:25

唔駛

男爵府

講真補習真係麻麻地好做
不過我讀大學果4年就主力補習,因為係同一個屋苑,貪近。
主力教功課,陪溫書,平時一個月都有$2,3千,考試期間差唔多$5千。

王國長老

brother4 發表於 23-10-12 09:24
其實大學生應該享受大學生活,考fresh grad... pt就冇做,義工就有做。。。

畢業時份cv光禿禿好肉酸

王國長老

靚靚C9 發表於 23-10-12 09:25

百貨應百客
有人肯出幾百蚊一個鐘,亦有人力求最平
俾得$70個鐘就當然唔會請到勁人

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊