自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

洋房

我今年32歲,預產期出年新年,本身我身體比較虛,備孕左2年辛辛苦苦每個月計排卵同勤力針灸調理先有,滿心期待c6會主動搵陪月幫手坐月,但佢就一路都無出聲,直到前幾日家庭聚會,佢啲親戚問開坐月問題,諗住借啲意叫佢快啲安排,點知6299一句得埋嚟,佢哋話我咁後生洗乜請陪月,通常都係高齡產婦驚搞唔掂先請,仲話我自己坐月咪得,最多得閑上嚟幫我湊b。重點....佢意思即係我坐月自己煮月子餐比自己食?真係火都嚟,我辛辛苦苦幫你傳宗接代,換嚟自己幫自己坐月,最嬲嘅係我個媽寶c6,完全唔出聲!返到屋企同c6傾,佢就偏向6299既想法,真係好想問乜高齡產婦先有資格請陪月嗎?
利申︰我同c6都有工作,請陪月係可以負擔得到

男爵府

第一胎35歲以上,我9年前的婦產科醫生講既,而家唔知係咪仲一樣。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

So sad

侯爵府

好媽媽勳章

請陪月同係唔係高齡產婦
完全冇關係
係你需要還是唔需要?
既然唔想自己煮
咁就要做好安排
依家有啲月子餐
可以送上門

[img align=right][/img]

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

5關高5高齡事喎, 老人家5想你搵陪月乜都係藉口
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

維維尼 發表於 23-10-16 22:32
我今年32歲,預產期出年新年,本身我身體比較虛,備孕左2年辛辛苦苦每個月計排卵同勤力針灸調理先有,滿心 ...

不過講真男人點會主動幫你安排,如果你想請其實直接同老公講,到時叫佢找數, 同埋點都叫月子餐,無可能自己煮咁辛苦。

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

佢唔請你自己請啦!你年齡真係要坐好d月,我個時就係坐唔好,成日腰酸背痛每次月經又痛量又超多。

男爵府

其實請陪月唔關高唔高齡事,有需要就請。你直接同老公講想請,如果佢唔肯比錢咪自己比。我覺得除非你有信心揾到一個好口卑既陪月,如果唔係叫外賣月子餐仲好。

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

你自己搵

生仔係自己喜歡、自己意願,不是替男家傳宗接代

既然你有能力又經濟獨立,自己請,不需理會其他人

我生第一胎28歲,都有陪月,個人認為十分值得及有需要

男爵府

唔好理男家
身體係自己嘅,坐月坐得好,病痛都無。
女人坐月好重要,當年我自己媽咪幫我坐月,男家都係理都無理過我。既然你自己想請就請

大宅

又唔係等搵佢地出錢,自己兩公婆決定得啦,即使老爺奶奶都係局外人,佢幫唔到手就毋需聽佢哋意見

男爵府

2024年龍年勳章

是你老公問題 佢好有問題 長老唔幫老婆坐月唔緊要 ,一定要有人幫手 就算唔請陪月 都叫自己阿媽幫下手 ,經此一疫 就算第時叫你再生都咪制 害左自己

男爵府

我今年32歲,預產期出年新年,本身我身體比較虛,備孕左2年辛辛苦苦每個月計排卵同勤力針灸調理先有,滿心 ...

你老爺奶奶好刻薄,個老公又無表示,建議妳同自己媽媽安排好想要嘅嘢,叫老公俾錢!
如果佢唔肯俾,妳自己心裡有數啦!

男爵府

唔洗理佢哋,坐月真係要好好休息至夠精力照顧BB. 同老人家對著幹無意思,因為佢哋只會聽自己嘅想法。
我會直認自己直情點抱點餵奶點換片都唔識,講得誇張過佢哋令佢哋無嘢好講

男爵府

回覆樓主:

點解唔主動直接同老公講?
日後照顧細路仲有N個問題與抉擇,
通常由女人主動提出,
唔好旨意老公主動
6299既不同住,
自己兩公婆決定已可
P.S.點解文不對題

珍珠宮

媽寶老公先係重點
如果你娘家有實力,建議唔好理男家
做最壞打算
唔講太多負面野,你安心養胎
唔好激親自己
用錢解決到就唔係問題
萬大事,坐月後再處理

男爵府

我當年係高龄產婦, 我嫁外國人, 佢地冇陪月呢D野, 但我老公當年wfh, 所以佢有幫手湊, 奶奶過左黎幫手煮下飯, 勉強叫ok, 我自己冇煮咩補身因為係開刀生唔補得, 但一路有食住supplement, 医生話supplement 都可以唔使一定要補, 當年recover得幾好, 宜家年纪大左so far so good 啦!不過如果你冇人幫老公又要返工就真係要請陪月尤其頭2個月, 因為BB真係24小時要不停照顧.

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

唔好旨意男人安排, 況且未必啱你心意,自己搞掂叫佢出錢就可以了

大宅

回覆樓主:

點解要聽6299意見?C6都吾使理,男人知鬼女人生仔有咩需要,有幾辛苦!

女人要識對自已好,我生2個,怕痛,揀私家開刀,揀醫生、陪月、吩咐C6準備定拎半個月大假幫頭幫尾,仲有我媽咪幫手。C6的功能只係比錢找數,聽吩咐做嘢,我生仔我話曬事。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

1 請陪月唔關產婦年齡事
2 備孕兩年夫妻竟然冇傾過呢個問題
3 自己有返工有錢自己請,唔使得佢哋同意(特別6299)
4 呢個年代仲有人話為男家 生仔傳宗接代 好老土落伍

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊