自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

Anpanmama 發表於 23-10-16 23:27
其實呢10年八年個個都話請陪月,完全係人有我有心態,加上好多後生買張俾老人家又唔信老人家自己覺得自我 ...

陪月係睇自己需要,唔係人請你又請,好多請咗個差既返黎成肚氣。
照樓主既說話,應該係普通人家,唔係特別富裕,所以老人家覺得呢啲錢唔需要?
如果外家無人幫手,老公唔會幫手,就請陪月喇。解釋屋企人知陪月唔只揍仔,要買餸煮飯比你食。

男爵府

lukelukeu 發表於 23-10-17 00:53
幫男家傳宗接代呢句好un耳。

我以為淨係我覺得,好彩原來好多JM都認同⋯

32歲人自己嘅人生自己管理啦
Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. - Confucius

象牙宮

回覆樓主:

西醫理論係35歲!陪月呢樣野想請咪自己比錢,唔使理人咁多!自己坐月又有咩問題,大把人都係自己搞架啦!我廿年前生仔,邊有咁流行陪月,我都係自己處理,係奶奶會煲少少野,佢教我湊b架咋

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

陪月唔關高齡產婦事, 係你需唔需要既事, 如果你覺得有需要, 真係無人安排煮野你食, 你可以自己搵, 最後同你老公交代就得, 男人係唔會明白湊仔有幾辛苦

男爵府

其實關佢哋乜事,係你自己需唔需要的問題。
人哋個女一定無咁矜貴,老人家可能係想上嚟湊,搵藉口啫。
你要嘅,洗鬼理佢,男人亦唔會明。

子爵府

zitamamama 發表於 23-10-16 22:34
第一胎35歲以上,我9年前的婦產科醫生講既,而家唔知係咪仲一樣。

應該係,我喺醫院睇嗰啲小冊子,都好似冇更新過。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

竇漪房 發表於 23-10-17 07:50
你生仔,係你同c6嘅決定,幫咩奶奶傳宗接代?不是一家人不進一家門,已經成家立室仲小朋友咁一d都唔成熟, ...

其實有啲女人係自己覺得一定要生兒育女,先叫幸福美滿!
男人未必有呢個感覺,更加係有啲樓主咁嘅女人,仲停留喺上世紀,自己生仔係爲男家「傳宗接代」,男家應該對佢心存感激呵鸌備至,但心態又非常港女,明明唔夠能力,又要請陪月、請工人(今日未請聽日都會請,因為覺得自己極之需要個工人服侍)。
所以我成日都同個仔講,唔使結婚、唔使生仔,唔好俾呢啲麻煩嘅束縛纏身,娶咗個港女返嚟真係家門不幸

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Beauty222 發表於 23-10-17 12:40
應該係,我喺醫院睇嗰啲小冊子,都好似冇更新過。

我當年做產檢,醫生問我可唔可以比醫科學生做case study, 點知後尾嚟咗個42歲嘅孕婦,早10幾年過40嘅產婦都唔多,唔係今日咁普遍!

子爵府

未生之前,身邊生育過嘅媽媽們都同我講,坐月是很重要的。我都覺得生完後嘅身體,同生之前真係唔同咗。所以不要理其他人的想法,最重要是自己身體。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Anpanmama 發表於 23-10-17 12:41
其實有啲女人係自己覺得一定要生兒育女,先叫幸福美滿!
男人未必有呢個感覺,更加係有啲樓主咁嘅女人,仲 ...

我都覺得其實呢個年代唔結婚唔生仔先至系最幸福,就算結左婚都唔好生仔,生活會比較輕鬆,加上核輻水同戰爭自己好好活著已經好夠,無謂生個仔出黎害左佢同時自己亦多左好多擔心責任同經濟負擔。

公爵府

saltato 發表於 23-10-17 12:19
我以為淨係我覺得,好彩原來好多JM都認同⋯

32歲人自己嘅人生自己管理啦

唉吔,我邦你生左個仔,傳宗接代,咩咩咩(下刪三百字)

伯爵府

想生BB熱投

維維尼 發表於 23-10-16 22:32
我今年32歲,預產期出年新年,本身我身體比較虛,備孕左2年辛辛苦苦每個月計排卵同勤力針灸調理先有,滿心 ...

高唔高都好啦,日日叫戶戶送,foodpanda 咪得囉。仲係屋企又煮又洗、玩咩。留時間瞓覺好過。
I am Agent P

男爵府

維維尼 發表於 23-10-16 22:32
我今年32歲,預產期出年新年,本身我身體比較虛,備孕左2年辛辛苦苦每個月計排卵同勤力針灸調理先有,滿心 ...

我唔明点解要你老公主動揾陪月,既然你覺得有需要咁你咪自己揾,我身邊好少男人會主動去揾依d野,都係女人搞。。最多book左老公俾番錢你

珍珠宮

回覆樓主:

陪月唔一定可靠
之前未相處過唔知衛生程度
洗了錢可能好激氣
無長輩幫手可以訂月子餐其他慢慢學

珊瑚宮

2024年龍年勳章

自己請,叫你老公俾錢
唔通仲要自己買餸煮飯湊b? 以前嗰代窮就話冇辦法啫

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

生仔養仔自己兩公婆決定
如果你唔想生,咩傳宗接代概念都係假

點養點湊自己安排啦。請唔請陪月、去邊度生、邊個湊、點樣教,點會等人幫你安排㗎

子爵府

2023年兔年勳章

回覆 維維尼 的帖子

唔關高唔高齡事,咩年紀都可請湊仔生仔本來就係好大消耗體力嘅工作
可自己俾錢請
同老公講,堅稱覺得需要

子爵府

我覺得您要認真諗定坐月日程安排
自己安排 唔好靠人拉
個小朋友自己既
您諗定叫c6 做咩 點佢做咩得
男人邊有甘細心
就算佢既安排 您都未必滿意拉

大宅

西方學術上
高齡產婦係指37歲
係一個好甩咳嘅歲數

子爵府

alicego62 發表於 23-10-17 13:16
唉吔,我邦你生左個仔,傳宗接代,咩咩咩(下刪三百字)

想R男家錢請月子先咁傳統;到生出嚟之後就話要一家一主,點教細路就自己話哂事,唔好干擾佢,但需要幫手時99就要適時彈出嚟,按自己100%方法湊仔,唔係就係99唔啱;99有乜得罪佢又話唔比佢見孫

首頁
34567...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊