自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為朋友要搬屋,揾我倍佢去睇樓,但係我無呢方面經驗,想問大家去到單位時要留意啲咩?

男爵府

睇吓d牆有冇水印,檢查下啲窗關唔關得實,依家成日都落咁大雨,好易漏水。

水晶宮

好媽媽勳章

happy55 發表於 23-10-19 18:20
因為朋友要搬屋,揾我倍佢去睇樓,但係我無呢方面經驗,想問大家去到單位時要留意啲咩?
...

來去水(咸淡水都要) ,全屋電掣,牆身天花有冇浸水,窗邊有冇浸水,業主包嘅電器是否正常運作。

試過租劏房,全間房包括電熱水爐同冷氣,只行2條15A電線,用電磁爐煮飯都跳fuse, 但又無煤氣供應,仲有唔係所有電掣有電到。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

...

睇下幢樓/層 有冇兇宅先

大宅

pomanlife 發表於 23-10-19 18:45
睇下幢樓/層 有冇兇宅先

可以係邊到check兇宅?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

happy55 發表於 23-10-19 19:00
可以係邊到check兇宅?

兇宅網

大宅

patpat234 發表於 23-10-19 18:42
來去水(咸淡水都要) ,全屋電掣,牆身天花有冇浸水,窗邊有冇浸水,業主包嘅電器是否正常運作。

試過租劏 ...

你搬入去先發現電線有問題?成日跳掣,業主有無幫你處理?

男爵府

...

傾清楚包什麼及各電器維修問題。有d 只提供電器但不包維修、聽過有d 唔包維修eg 例如雪櫃壞左不包維修、你要自己買新雪櫃但搬走既時候仍然要有個雪櫃係到(不論壞與否)、有d 只比一半錢買個新電器但走時不可搬走咁

大宅

chanti 發表於 23-10-19 19:06
傾清楚包什麼及各電器維修問題。有d 只提供電器但不包維修、聽過有d 唔包維修eg 例如雪櫃壞左不包維修、你 ...

原來可以唔包维修架,洗衣機同雪櫃係必須,萬一壞咗嗰條维修费都好金

水晶宮

好媽媽勳章

happy55 發表於 23-10-19 19:03
你搬入去先發現電線有問題?成日跳掣,業主有無幫你處理?

後來業主揾師傅來幫我係電箱拉多條20A線出來。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊