自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

如題

公爵府

牛年勳章

alicewong18 發表於 23-11-15 07:46
如題

43歲,我同醫生講我咁後生要食降壓藥,係唔係好唔尋常?洗唔洗check下個心臟?醫生話:你四十幾歲仲後生呀?四十幾歲食血壓丸好正常,人地二三十歲食就話後生,四十幾歲唔後生啦

子爵府

我C6 (47歲)上年開始食,一直有做運動加每早一杯西芹汁,都降吾到,14x/9x, 所以決定食藥

子爵府

rebeccalin 發表於 23-11-15 08:16
43歲,我同醫生講我咁後生要食降壓藥,係唔係好唔尋常?洗唔洗check下個心臟?醫生話:你四十幾歲仲後生呀 ...

咁你check 到有幾高?

子爵府

M.Y.P 發表於 23-11-15 08:25
我C6 (47歲)上年開始食,一直有做運動加每早一杯西芹汁,都降吾到,14x/9x, 所以決定食藥
...

唯持呢個度數隔左幾耐先食藥?平時有咩異樣?

別墅

43歲,我同醫生講我咁後生要食降壓藥,係唔係好唔尋常?洗唔洗check下個心臟?醫生話:你四十幾歲仲後生呀 ...

係點發現?因為唔舒服去睇醫生嗎?

男爵府

你同我個朋友case一樣,佢又係40頭
醫生話佢血壓高要食藥,佢話佢想自己搞吓先
覺得自己太後生唔想咁就食一世,如是者過咗幾年
到而家都仲血壓高都仲係冇食藥

老實講40歲
我覺得都係算後生嘅,當有80歲命嘅話
現在嘅人越嚟越長命
只係行咗一半

我朋友算係肥,忍唔住口,又唔做運動
曾經同佢因少少意外入過醫院,醫生check到佢有接近200,即時要佢留院觀察唔俾佢返屋企,聽佢講平時冇咁高嘅都係130-150左右

曾經勸過佢,因我有個家人都有高血壓,知道高血壓唔控制好,其實有好多問題。高血壓係冇形殺手,比正常人容易中風,心臟病嗰啲大家都知,有時破壞你身上好多器官而唔會即時知,到知嗰陣時已經冇得逆轉
佢到而家都仲係心存僥倖,真係擔心佢

公爵府

牛年勳章

alicewong18 發表於 23-11-15 08:48

發現血壓高係有次走火警俾救護員送入急診室發現,嗰次下壓136,上壓200,要住院。之後就開始要食藥,一日一粒血壓丸,平時冇咩壓力同埋仔女唔勞氣的話,keep住下壓80上落,上壓130以內,如果壓力大或者來姨媽,仔女勞氣就會下次上到9x,上壓14x-15x。check過血壓血脂膽固醇全部數據好靚仔,心臟檢查過都冇嘢,平時飲食清淡,醫生衹能話係遺傳or原因不明。

子爵府

小小畦 發表於 23-11-15 08:51

係囉,高血壓如果未去到爆血管之前,其實個人係冇乜唔舒服感覺㗎

公爵府

牛年勳章

小小畦 發表於 23-11-15 08:51

走火警俾救護員送入急診室發現。可以睇我樓上回應。

公爵府

牛年勳章

Ftmagic 發表於 23-11-15 08:52
你同我個朋友case一樣,佢又係40頭
醫生話佢血壓高要食藥,佢話佢想自己搞吓先
覺得自己太後生唔想咁就食 ...

其實咁樣好危險。我有個同事都係咁樣,我叫佢乖乖睇醫生食藥,佢話自己搞,結果差少少出事,好彩佢係醫院工作,立即處理到,宜家都係要食藥。

珍珠宮

回覆樓主:

點知自己係高血壓呀?
高的話就會點?

公爵府

牛年勳章

alicewong18 發表於 23-11-15 08:48

睇8樓回覆

公爵府

mln 發表於 23-11-15 08:56
點知自己係高血壓呀?
高的話就會點?

會又頭暈又頭痛

珍珠宮

我覺得43歲食血壓藥算後生喎,50歲以上先食就唔算,當你有80歲,即係半生人都要食血壓藥

子爵府

alicewong18 發表於 23-11-15 08:49
唯持呢個度數隔左幾耐先食藥?平時有咩異樣?

一直都有運動的,飲西芹汁大約半年,高血壓維持咗兩年,一路吾降就睇醫生
平時無任何異樣的,可能佢有啲肥,都係高血壓原因之一

伯爵府

alicewong18 發表於 23-11-15 07:46
如題

如能透過以下方法解決無需食藥

以下是美國最新研究報告,證實有助治療高血壓的食物:

5種有助治療高血壓食物

1)菠菜

菠菜富含鉀質及鎂質,可維持最佳血壓水平。菠菜是一種綠葉蔬菜,富含一種名為硝酸鹽的植物化合物,可以降低血壓,還含有抗氧化劑、鉀、鈣和鎂,可以保護心臟的健康。

美國2022年的一項研究發現,每日飲食中鉀含量每增加1克,收縮壓就會降低 2.4(mmHg)。另外,一項針對27人的小型研究發現,連續7天食用16.9盎司的高硝酸鹽菠菜湯的人,其上壓及下壓均有所降低 。

建議食用:每日進食175克煮熟的菠菜

2)紅蘿蔔

紅蘿蔔助於維護視力,而且富含酚類化合物,助於放鬆血管和減少發炎,從而幫助降低血壓。生吃胡蘿蔔比煮熟的胡蘿蔔,更有助於降低高血壓,因為高溫下會破壞紅蘿蔔的營養素,如一些植物性化合物,這些化合物亦有助控制血壓。

2023年美國一項研究發現,每天進食100克紅蘿蔔,高血壓的問題會降低10%。

建議食用:每周進食400克紅蘿蔔。

3)雞蛋

雞蛋是優質蛋白質的最佳來源之一,其蛋白和蛋清亦含蛋清肽物質有助維持血壓健康。50毫克的蛋清肽物質,其降血壓效果約等於10毫克的降血壓藥物卡托普利,所以特別適合高血壓患者食用。

2023年對美國2349名成年人進行的一項研究發現,每周進食5個或更多雞蛋的人,其上壓會降低2.5(mmHg)。從長遠來看,常吃雞蛋的人,其高血壓問題也有顯著改善。

建議食用:每日進食1隻雞蛋。

4)西蘭花

西蘭花富含類黃酮抗氧化劑,可透過增強血管功能,以及增加體內一氧化氮水平來降低血壓。另外,西蘭花屬於高纖維蔬菜,能有效降低腸胃對葡萄糖的吸收,進而降低血糖,有效控制糖尿病的病情。

美國最新一項187453人參與的研究發現,每周食用400克或以上西蘭花的人,相比每月食用一次或更少西蘭花的人,其患上高血壓的機會會更低。

建議食用:每周進食400克西蘭花。

5)奇異果

奇異果的維他命C含量高,還含有調節血壓的營養素,包括纖維、鉀和鎂等。奇異果還提供各種植物性多酚和抗氧化劑化合物,可以幫助降低心臟病的風險,例如控制血壓。

2022年來自紐西蘭的一項研究發現,連續7周,每天早餐吃2個奇異果的成年人,可使其上壓降低 2.7(mmHg)。

建議食用:每日進食一個奇異果。

男爵府

rebeccalin 發表於 23-11-15 08:55
其實咁樣好危險。我有個同事都係咁樣,我叫佢乖乖睇醫生食藥,佢話自己搞,結果差少少出事,好彩佢係醫院 ...

咁真係好彩

有啲人勸唔聽
可能要自己經歷過先知

佢30幾歲已經出現過飛蚊,耳水不平衡(頭暈)
可能佢個底好(身體好)
呢啲症狀只係維持咗幾年
見冇乜嘢又可以大吃大喝
所以到而家血壓都係高

因屋企人有高血壓
聽過醫生講過都係關三高,高血壓事
咁樣已經係一個警號

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我30幾歲食血壓藥~~~個時上壓差唔多高到200~~~下壓唔記得~~~心跳都過100~~~咁要即刻食血壓藥~~~但我未食藥之前都冇覺得唔舒服~~~一睇到血壓咁高自己都嚇死~~~

伯爵府

下,原來四十幾都唔後生

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊