0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

補緊奶粉本身都ok順利,但已經幾次唔知佢做乜飲人奶一兩啖就即刻唔飲,無論埋身定樽餵都係咁

複式洋房

係米你隻奶粉偏重口味偏甜,或者比過有其他味嘅野佢食呀?可能佢嫌人奶淡茅茅,唔鐘意飲

洋房

我自己滴過幾滴飲過唔覺特別甜喎,我無特別比咩佢食喎,係咪奶粉易飽啲,要餓佢耐啲先餵人奶果餐比佢呢?

洋房

唔好用大人嘅準則去judge呀...我自己都瀨過野,朋友好心提我先醒起我都覺得甜,對BB就真係過甜lor,佢一嗜甜到時大個D就仲麻煩了,你想搵隻口味淡d嘅tune返,睇下你考唔考慮下轉Enfinitas啦,呢隻溫和d口味都同人奶差唔多淡,建議你而家口味重個隻唔好再博了

複式洋房

人奶稀d,奶粉杰d會飽肚d都合理,不過應該未至於唔想飲嘅...其實咁樣好0徒,你果下會唔會好sad呀

複式洋房

Erin_0822 發表於 23-11-20 15:08
唔好用大人嘅準則去judge呀...我自己都瀨過野,朋友好心提我先醒起我都覺得甜,對BB就真係過甜lor,佢一嗜 ...
我依家都係餵緊依隻,開頭轉奶粉BB無屎痾,轉左enfinitas先腸胃好返D

大宅

唔明點解經常講 " 甜唔甜 " 呢個問題.
要講甜, 其實人奶仲甜過市面大部份奶粉
BB仔係要食甜, 糖係最簡單高效的食物

大自然早已作出最佳選擇, 人奶係含糖量最高的動物奶, 以適應人類發達的腦部發展

講返你個問題, 你呢D 叫乳頭混淆, 食開奶樽的BB 係比較想食樽, 因為比較懶
埋身的好處你同佢都要時間習慣下, 當佢知道埋身好, 就唔會再想食樽

至於用樽餵人奶, 點解唔食, 其實好簡單. BB仔都係精明的,
平時用樽食開A 奶, 依家俾B 奶, 好自然地一定係抗拒

大宅

你平時唔係都係人奶補奶粉架咩?定係你本身就奶粉為主宜家想餵番人奶?

複式洋房

daisywontanswer 發表於 23-11-20 14:07
補緊奶粉本身都ok順利,但已經幾次唔知佢做乜飲人奶一兩啖就即刻唔飲,無論埋身定樽餵都係咁 ...
可能係奶粉同人奶味道差太遠,BB先會唔肯飲,我囡補緊心美力,但人奶一樣肯飲,飲到而家都係肥肥白白

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊