自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

珍珠宮

呻下. 唔好意思.

公司係上市公司, 要維持利潤. 最近又傳出要減人. 我係好大機會會被栽一群. 好煩. 我無嘢做, 生活好緊絀.

不停聽見身邊親朋好友仔女畢業, 工作, 結婚, 生小朋友, 兩公婆去旅行, 真心好羨慕又好自卑.

HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

男爵府

辛苦晒

叫仔考政府工得唔得?

水晶宮

冰封三尺非一日之寒。

男爵府

回覆樓主:

一家齊齊整整巳經好幸福,其他船到橋頭別想太多吧

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

香港最大開支係住,呢方面要唔要擔心,如果唔使,已經叫做輕鬆!

大宅

worthy 發表於 23-11-26 17:25
好想忍好想忍, 因為知道寫出嚟只會煩到人, 亦可能招惹痛罵. 但真係無人可以講, 唯有喺呢度呻下. 唔好意思.
...

Be positive
任何事上天關了你一道門,一定會開返另一道門,向前行

大宅

同住唔使俾家用❓如果有得食有得住又唔使俾錢,真係唔會有動力去努力工作,既然傾過無作用,或者不應再無償提供食住了,水電煤,屋租伙食計返人頭,用者自負

ccysj01    發表於 23-11-26 17:33

男爵府

好想忍好想忍, 因為知道寫出嚟只會煩到人, 亦可能招惹痛罵. 但真係無人可以講, 唯有喺呢度呻下. 唔好意思.
...

經濟封鎖兩個仔得唔得?只會夜晚住一餐免費比佢地食?

水晶宮

...

冇錢冇健康係最驚

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你兩個囝知唔知你係家庭支柱?知唔知依家份工隨時會無但仍然都係唔願郁? 俾我都心傷

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

算唔算隱青?細仔有冇出街?

水晶宮

laiman1002 發表於 23-11-26 17:31
同住唔使俾家用❓如果有得食有得住又唔使俾錢,真係唔會有動力去努力工作,既然傾過無作用,或者不應再無償 ...

你中point啦!但有啲父母係一邊鬧一邊縱容佢哋,跟住就同人呻,聽嗰個心中都著火

珍珠宮

...

好明你嘅難處,你有冇問下仔點解唔返工?有冇咩難言之隱?

子爵府

佢哋躺到好平三十頭係男人博殺期,好好同佢哋傾下吧

侯爵府

...

唔係有長糧咩?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

會唔會係佢地對自己唔夠信心呀?

提議佢地考紀律部隊或政府工吖,得唔得?

最好就係去考紀律部隊,到時,考唔考到都好,最主要係佢肯去運動,肯去練習吖嘛,接觸多啲陽光係好既,等諗野都正面啲吖嘛。

其實,家家有本,各有各難既,若你唔開心,多啲上黎傾訴,呢度係有聆聽者既。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

我覺得係父母縱出黎
好食好住好服伺,做人無壓力
無目標自然無動力
做咩要返工?!

珍珠宮

QQ_panda 發表於 23-11-26 17:28
辛苦晒

叫仔考政府工得唔得?

叫過,唔鍾意。
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔清楚你本身屋企環境係點

如果一直安穩,又有得食住,咁下一代真係以為可以咁樣落去…我老公對姪仔就係咁,父母雖然一邊話佢地,但確實生活真係好安穩,一人一間大房,夠鐘有飯食,有網上…有機打…就真係以為一切係必然。

水晶宮

回覆樓主:

你冇實質要佢負責家庭責任,那怕1點家務都冇叫佢做,換你,每天有人提供飲食,不愁錢,起身就有人煮埋比你,佢只負責上網,玩,玩,玩,酒店式的生活,又唔駛打理生活,為何不趟平?

如果,所有家務,全部佢做晒,買餸,煮飯,洗衫,拖地乜都全包,你只需要返工搵錢,回來就休息,佢就算冇做野,對呢個家係咪有付出?比佢管家,當佢係姐姐,佢用另1種形式付出,慢慢建立家庭責任,建立價值觀。佢頂唔順就會出去做野

你要放手

首頁
12345...19

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊