自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

這些假結婚人士如果已獲單程証來港定居,政府又不能取消單程証因為証件是內地批,這班人就算坐宗牢都可以留系香港?有無人知,純粹好奇

入境事務處破獲一個內地與香港居民跨境假結婚犯罪集團。高級入境事務主任(調查行動)丘智華今日(6日)表示,跨境假結婚案中有兩名香港人主腦,今早在區域法院分別被裁定23項及17項串謀詐騙罪名成立,各被判監36個月。集團至今已至少促成128宗假結婚,整個案件涉及金額逾700萬港元。

原文網址: | on.cc東網 | 港澳 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20231206/mobile/bkn-20231206160749246-1206_00822_001.html

大宅

回覆樓主:

如果證實因假結婚而取得香港身份證唔知香港政府會點處理呢?

侯爵府

真正數字應該吾止, 貪錢傷港人+貪心強國人, 一拍即合。

子爵府

richfish 發表於 23-12-7 11:19
如果證實因假結婚而取得香港身份證唔知香港政府會點處理呢?

我都想知所以開post問!

侯爵府

回覆樓主:

⬇️只話坐監,無交代坐完點處置!
attach1_sign/tmp/phpYnQgHt

大宅

淨係知個名同住邊區,可唔可以報串?
上次同媽咪行街撞到個疏堂親戚,一問話落咗嚟定居,我問媽咪佢點落嚟,冇學識冇家底冇親人喺香港,佢話假結婚

子爵府

變成一首歌 發表於 23-12-7 11:43
淨係知個名同住邊區,可唔可以報串?
上次同媽咪行街撞到個疏堂親戚,一問話落咗嚟定居,我問媽咪佢點落嚟 ...

可以呀,我上次網上舉報好簡單www.gov.hk/orio,我只知佢姓咩同地址。

本處鼓勵市民以書面(地址:九龍灣宏光道39號宏天廣場五樓)、24小時電話熱線(28241551)、傳真(28241166)、電郵([email protected])或網上舉報(www.gov.hk/orio)方式

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

ychan^ 發表於 23-12-7 11:06
這些假結婚人士如果已獲單程証來港定居,政府又不能取消單程証因為証件是內地批,這班人就算坐宗牢都可以留 ...

一定大把、後知後覺

呃飲呃食呃身份証

男爵府

ychan^ 發表於 23-12-7 11:06
這些假結婚人士如果已獲單程証來港定居,政府又不能取消單程証因為証件是內地批,這班人就算坐宗牢都可以留 ...

大陸咁好做乜走落黎?

子爵府

KenChung_FB 發表於 23-12-7 12:48
大陸咁好做乜走落黎?

大陸點好,願聞其詳

大宅

ychan^ 發表於 23-12-7 11:52
可以呀,我上次網上舉報好簡單www.gov.hk/orio,我只知佢姓咩同地址。

本處鼓勵市民以書面(地址:九龍灣 ...

我唔知地址,冇咁熟,只係街頭偶遇,只聽到佢住邊區,全名都係問媽咪先知

大宅

KenChung_FB 發表於 23-12-7 12:48
大陸咁好做乜走落黎?

見小紅書寫,依家落咗香港,社保醫保繼續買,老咗兩邊都有福利

男爵府

ychan^ 發表於 23-12-7 12:50
大陸點好,願聞其詳

呢度有好多人吹噓大灣區,我唔認同,遲D有人回擊。

子爵府

變成一首歌 發表於 23-12-7 12:54
我唔知地址,冇咁熟,只係街頭偶遇,只聽到佢住邊區,全名都係問媽咪先知
...

你有全名已經可以,有幾多料報幾多,多一分資料多一分線索。網上報好容易,又唔駛比舉報人資料,入境處查唔查佢嘅事,我做好市民本分就算。

大宅

ychan^ 發表於 23-12-7 12:59
你有全名已經可以,有幾多料報幾多,多一分資料多一分線索。網上報好容易,又唔駛比舉報人資料,入境處查 ...

聽到佢哋傾計,仲聽到佢另一邊嘅親戚,唔係我哋呢邊,仲有兩個都假結婚,話都落咗嚟,大家嘅另一半都雙程證落咗嚟,租埋一齊,但可惜我媽咪都唔知果兩個嘅全名。

子爵府

變成一首歌 發表於 23-12-7 13:09
聽到佢哋傾計,仲聽到佢另一邊嘅親戚,唔係我哋呢邊,仲有兩個都假結婚,話都落咗嚟,大家嘅另一半都雙程 ...

我上次舉報嗰個我唔識佢,朋友識。2018年時佢哋話嗰男人二十幾歲,家姐嫁來香港有証,父母大陸人,個男人又可以申請到來香港?如果用家姐名義系申請唔到,啲人問佢話同香港女人結婚。2019年時男人介紹佢比人話大陸老婆仲生咗個細路2歲,大家估佢假結婚。跟住男人申請咗大陸2個子女同老婆來香港,而家佢子女系單程証,老婆雙程証。還有申請埋父母來香港,父親今年已有單程証。最近聽朋友講唔見個男人,問佢老婆話老公放假,唔知系唔係去咗坐監。

大宅

ychan^ 發表於 23-12-7 13:35
我上次舉報嗰個我唔識佢,朋友識。2018年時佢哋話嗰男人二十幾歲,家姐嫁來香港有証,父母大陸人,個男人 ...

希望舉報有效

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊